Gazete Vatan Logo

Erken ergenliğe dikkat!

Erken ergenlikte ultrasonun önemini vurgulayan Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, bu dönemde ultrason muayenesini hakkında merak edilenleri anlattı.

Erken ergenliğe dikkat!

Son yıllarda en çok endişe duyulan sorunların başında erken ergenlik geliyor. Özellikle ergenlik dönemi yaklaşan çocukların anne ve babaları paniğe kapılabiliyor. Ergenlik, kemiklerin ve kasların hızlı büyümesini, vücut şeklindeki ve boyuttaki değişimleri ve vücudun üreme yeteneğini geliştirmeyi içerir.

Erken ergenlik, bir çocuğun vücudunun yetişkinliğe adım attığı dönem olarak adlandırılmaktadır. Normal ergenlik yaşı kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arası kabul edilir. Eğer ergenlik belirtileri kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşında başlıyorsa çocuk erken ergenliğe girmiş sayılmaktadır.

Erken ergenliğin birçok belirtisi vardır:

Kızlarda meme dokusunun büyümesi

Genital ve koltuk altında tüylenme

İlk adet kanamasının başlaması

Testislerin ve penisin büyümesi

Seste kalınlaşma

Vücuttaki kas kitlesinin artışı

Erken ergenlik dönemine giren çocukların yaşıtlarından önce ergenliğe girdiği görülmektedir. Bu durumda erken büyümeye başladıklarından dolayı kemiklerdeki büyüme noktaları da yaşıtlarına göre erken kapanır. Akranlarına göre kısa boylu olabilme ihtimalleri yüksektir. Psikolojik açıdan da olumsuz etkilenebilirler. Bu dönemi erken yaşadıklarından adet kanaması da görüldüğünden erişkin görünümüne ulaşırlar.

Haberin Devamı

Erken Ergenlikte Ultrason ile Rahim ve Yumurtalık Kontrolü Yapılmalı

Erken ergenlik dönemine giren çocukların tedavi süreçleri takip edilmelidir. Eğer erken ergenlik belirtilerini çocuğunuzda fark etmeye başladıysanız ultrason ile çocuğunuzun gelişimlerine bakılmalıdır. Özellikle 8-9 yaş aralığındaki kız çocuklarında ultrason ile rahim ve yumurtalıklarının gelişip gelişmediği saptanabilir. Rahim ve yumurtalığın büyüklüğüne bakılarak tedavi sürecine başlanmalıdır. Girişimsel radyoloji uzmanlarının yardımıyla ultrason çekimi yaptırabilirsiniz.