Gazete Vatan Logo

Erken emeklilikle ne zaman emekli olurum?

Erken emeklilik fırsatlarıyla emeklilik yaşını öne çekebilirsiniz. Bu işlemlerle yapacağınız ne zaman emekli olurum sorgulaması online olarak yapılabilir. Nasıl yapacağınız haberimizde.

Erken emeklilikle ne zaman emekli olurum?

Emeklilik her vatandaş için çok önemlidir. Çünkü emekli olduktan sonra vatandaşlarımız emekli maaşı alabilirler ve rahat bir yaşlılık dönemi geçirebilirler. Bu yüzden emeklilik günümüzde oldukça önemlidir. Çalışan vatandaşlar iş hayatları sona erdikten sonra emekli olabilmek için çalıştığı zamanlarda bazı durumları yerine getirmesi gereklidir. Bu şartları sağlamayan vatandaşlar emekli olamazlar. Emeklilik ile ilgili tüm işlemler Sosyal Güvenlik Kurumundan gerçekleştirilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik ve sigorta işlemlerini sağlayan vatandaşların sosyal güvencelerini sağlayan bir kurumdur. En önemli iki hizmeti ise vatandaşların sosyal güvencelerini sağlamak ve vatandaşları emekli yapmaktır. Doğdunuz günden 18 yaşınıza kadar devlet size bakmak ile yükümlüdür. 18 yaşından sonra ise kendinize bakmanız gereklidir. Yani sosyal güvencenizi kendiniz sağlamanız gereklidir. Sosyal güvencelerini sağlamak isteyen vatandaşlar yaptıkları işe göre prim veya sigorta yatırmaları gereklidir. Herhangi bir sigortalı işte çalışan yani bir işverenin altında çalışan vatandaşlar SSK ya bağlıdırlar.

Haberin Devamı

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Bu vatandaşların sigortalarını bağlı oldukları kurum olan SSK yatırmaktadır. Bu şekilde sosyal güvencelerini sağlamış olabilirler. Kendi işini yapan vatandaşlar yani esnaf veya tarım işini yapan vatandaşlar ise bağ-kura bağlıdırlar. Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlar primlerini kendileri yatırmaları gereklidir. Bu yatırılan primler sayesinde sosyal güvencelerini sağlayabilirler. Kamu kurumunda, devlet altında çalışan vatandaşlar ise emekli sandığı kurumuna bağlıdırlar. Emekli sandığı kurumuna bağlı olan vatandaşların primleri emekli sandığından sağlanmaktadır. Yani bu vatandaşlar herhangi bir sigorta veya prim yatırmaları gerek kalmadan sosyal güvencelerini sağlayabilirler. Sosyal güvencenizi sağlamak için yatırdığınız bu prim ve sigortalar emeklilik içinde önemlidir.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için 2 önemli şart koymuştur. Bu şartlardan ilki sosyal güvenceniz için yatırmanız gereken prim ve sigorta miktarlarının tamamlanmasıdır. Bu şartı yerine getiren vatandaşlar artık yapması gereken tek şey emeklilik yaşlarının gelmesini beklemektir. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için yaş sınırları belirlemiştir. Vatandaşlar doldurulması gereken yaşları doldurduktan sonra emekli olabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu bu yaş sınırını kadınlarda ve erkeklerde farklı olarak belirlemiştir. Kadınlarda 55 iken erkeklerde 60 olarak belirlenmiştir.

Çalışırken ne zaman emekli olacağınızı tam gün ve ay olarak öğrenmek isteyenler için Sosyal Güvenlik Kurumu internet bir internet uygulaması geliştirmiştir. Ne zaman emekli olurum adı verdiği bu internet uygulaması sayesinde vatandaşlar emekli olacakları tarihi öğrenebilir. Bu uygulamayı kullanabilmek için bazı emeklilik ve sigorta bilgilerinizi biliyor olmanız gereklidir. SSK prim ödenen gün sayısı, ilk sigortalı işe giriş tarihiniz ve sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı bilgileri bu hesaplama işlemi için gerekli olan bilgilerdir. Bu bilgileri bilmiyorsanız eğer yine Sosyal Güvenlik Kurumunun bir hizmeti olan SGK hizmet dökümü belgesi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Bu bilgileri biliyorsanız veya öğrendikten sonra hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu ne zaman emekli olurum uygulamasını her kurum için farklı şekillerde tasarlamıştır. Vatandaşlarımız bağlı olduğu kurumun hesaplama programına giriş yaparak hesaplama işlemini gerçekleştirebilir.

Haberin Devamı

SSK ya bağlı olan vatandaşlar ilk olarak internet üzerinden hesaplama programına giriş yapmaları gereklidir. Giriş yaptıktan sonra ilk olarak üst taraftaki bilgileri girmeniz gereklidir. Üst bölümde yer alan cinsiyet, doğum tarihi ve hizmete başlangıç tarihi bilgilerini girdikten sonra hemen sağ tarafında yer alan maluliyetiniz var mı ve erken yaşlanma var mı sorularının cevaplarını vermeniz gereklidir. Daha sonra alt tarafta yer alan mevcut bilgiler bölümü girilmelidir. SSK prim ödenen gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, askerlik olarak geçirdiğiniz gün sayısı, fiili gün sayınız ve yurtdışı gün sayınızı girdikten sonra 3600 günün doldurulduğu tarihi de girmeniz gereklidir. Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlarda aynı şekilde internet üzerinden hesaplama programına giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra emeklilik türü, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri girilmelidir. Özel durum bilgileri de girildikten sonra emeklilik yaşınızı hesaplayabilirsiniz. Emekli sandığı kurumuna bağlı olan vatandaşlarda aynı şekilde hesaplama programına giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra şimdiye kadar yapmış olduğu hizmetleri sisteme girmelidir. Doğum tarihi ve cinsiyetinizi girdikten sonra hizmete başlangıç ve bitiş tarihinizi sisteme girmelisiniz. Hizmet türünü de seçtikten sonra hizmeti ekleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı