Gazete Vatan Logo

Erken emeklilik şartları neler? Ne zaman emekli olurum?

Emekliliği bekleyen kişilerin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de ne zaman emekli olurum sorusudur. İnternet üzerinden emeklilik tarihini öğrenmek de oldukça kolay. Erken emeklilik ve emeklilik yaşı hakkında detaylar haberimizde.

Erken emeklilik şartları neler? Ne zaman emekli olurum?

Kişiler, hayatları boyunca yaşamlarını idame ettirebilmek için çalışmak durumdadırlar. Bu bağlamda kişinin belli zaman aralıklarında çalışıp artık fikri ve bedeni gücünü kaybetmesi üzerine de emekliliğe ayrılabilirler. SSK, Bağkur ve emekli sandığı sosyal koruma güvencesinde olan kişiler emekliliğe hak kazandıklarından itibaren çalışma hayatlarında ödemiş oldukları primler doğrultusunda da emeklilik maaşı alırlar. Kişilerin emeklilik zamanları hem ülkeden ülkeye hem de ülke içinde de bazı zamanlarda değişmektedir. Şu an için ülkemizdeki yasalar kapsamında ise emekli olma konumuna gelebilmek için iki adet şart yer almaktadır. Bunlar emeklilik yaşının doldurulması ve prim ödeme gün sayısının doldurulmasıdır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Emeklilik yaşının belirlenmesi devlet tarafından yapılmaktadır. Emeklilik yaşı belirlenirken birtakım şartlar göz önünce bulundurulur. Ülkemizde uygulanan emeklilik yaşı 1 Ocak 2048 tarihi itibari ile kadınlar ve erkekler için 65 yaş olacaktır. 1 Ocak 2048 tarihinden önce ise kadın için emekli olma yaşı 58, erkek için emekli olma yaşı 60 yaş olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra emekli olmak için bir diğer şart ise kişinin çalışma hayatı boyunca ödediği prim gün sayısının doldurulmuş olmasıdır. Prim gün sayısını öğrenmenin pek çok yolu vardır. Öncelikle prim gün sayısını öğrenmek isteyen bir kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesini ziyaret edebilir, kaç gün çalıştığını ve ne kadar prim gün sayısı olduğunu rahatlıkla öğrenebilir. Ayrıca böyle bir imkana sahip olmayan bireyler de Sosyal Güvenlik Kurumu’na kendileri giderek yine aynı şekilde prim gün sayılarını öğrenebilirler.

Haberin Devamı

Erken Emeklilik

İşgücü piyasasında çalışarak artık çalışma yani sigortalılık süresini dolduran bireylerin emekli olabileceğinden bahsetmiştik. Emeklilikle ilgili bir diğer konu da erken emeklilik olarak karşımıza çıkmakta. Günümüzde Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar kapsamında erken emeklilik Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarını ödeyen kişiler için mümkün olan bir durumdur. Erken emeklilik yaş ve prim günü şartlarını dolduran bireyler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim borçlarını Ziraat Bankası’na ödedikleri takdirde erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. Erken emekli olmak isteyen kişilerin hizmet borçlanmalarını yapmaları ve ödemeleri gerekmektedir. Hizmet borçlanmaları askerlik, doğum, yurt dışı gibi borçlanmalardır. Kişiler bu ödemeleri gerçekleştirmeleri halinde emekli olabilirler.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra erken emekli olmak isteyen, prim borcu bulunan ve bu borcu ödeyecek durumda olmayan kişiler kredi çekerek erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. Bunun yanı sıra yine Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklamaya göre, erken emeklilik için kredi çekecek olan kişilere, toplu ödemeyi ilgili banka yapacak. Yani kişi bu toplu ödeme sayesinde erken emekli olabilecek ve bu borcu da tıpkı kredi borcu gibi bankaya ödeyecek. Erken emekli olmak isteyen bireylerin öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvurusunda da kredi sistemi ile erken emeklilikten faydalanmayı talep etmelidir. Bu işlemden sonra ise Sosyal Güvenlik Kurumu talepte bulunan kişinin dosyasını analiz etmektedir. Kişinin çekmiş olduğu kredi borcunu ödemesi veya bahsedilen hizmet borçlanmalarını yapması halinde erken emekliliğe hak kazanıp kazanmadığı tespit edilmektedir.

Haberin Devamı