Gazete Vatan Logo

Erken emeklilik fırsatlarıyla ne zaman emekli olurum hesaplama nasıl yapılır?

Erken emeklilik ayrıcalıklarıyla emekliliğinizi daha erkene çekebilirsiniz. Bu şekilde ne zaman emekli olacağınızın hesaplamasını online olarak yapabilirsiniz. Üç kurum için de yapılabilen bu işlemin detayları haberimizde.

Erken emeklilik fırsatlarıyla ne zaman emekli olurum hesaplama nasıl yapılır?

Çalışan her vatandaşımız emeklilik yaşı geldikten sonra emekli olmak ister. Emekli olup emekli maaşı alarak rahat bir yaşlılık dönemi geçirmeyi herkes ister. Emekli olabilmek için ise çalıştığınız dönemde bazı yerine getirmeniz gereken şartlar vardır. Bunların en önemlisi ise çalıştığınız dönemde prim ve sigorta yatırmanız gereklidir. Ülkemizde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların sosyal güvencelerini sağlamaktadır. Sosyal güvencesini sağlamak isteyen vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Kurumuna her ay düzenli olarak çalıştığı işe göre prim veya sigorta yatırmaları gereklidir. Bu yatırılan prim ve sigortalar sayesinde vatandaşların sosyal güvenceleri sağlanmaktadır. Yani herhangi bir hastane ve kaza masrafı durumunda masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamaktadır.

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Vatandaşlar çalıştıkları işe göre kurumlara bağlı olurlar. Bir şirkette çalışan yani bir işverenin altında çalışan vatandaşların sigortalarını iş yeri karşılamaktadır. Esnaf veya tarım işini yapan vatandaşlarımız ise bağ-kura bağlı bir şekilde çalışma hayatlarını sürdürmektedir. Bağ-kura bağlı olan vatandaşlarımız da sosyal güvencelerini sağlamak istiyorlarsa eğer prim yatırmaları gereklidir. Bu yatırılan primler sayesinde vatandaşların sosyal güvenceleri sağlanmış olacaktır. Bu yatırılan prim ve sigortalar tamamlandığında ise emeklilik için gerekli olan ilk şart sağlanmış olacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için iki önemli şart koymuştur. Bu şartlardan bir tanesi emeklilik için yatırılması gereken prim ve sigortaların tamamlanmış olmasıdır. Diğer önemli şart ise emeklilik yaşıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için belli bir yaş sınırlaması koymuştur. Emeklilik için doldurulması gereken yaş kadınlarda 55 iken erkeklerde 60 olarak belirlenmiştir. Bu şartları sağlayan vatandaşlarımız bağlı oldukları kurumdan emekli olabilirler ve emekli maaşı alabilirler. Tam olarak ne zaman emekli olacağınızı bilmeyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu yüzden Sosyal Güvenlik Kurumu bazı internet uygulamalarını geliştirmiştir. Vatandaşlar bu internet uygulamaları sayesinde bir çok işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Bu uygulamalardan bir tanesi de ne zaman emekli olurum uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde internet üzerinden bazı bilgilerinizi girerek emeklilik yaşınızı öğrenebilirsiniz. Ne zaman emekli olurum uygulamasını kullanabilmek için hesaplama işlemi için gerekli olan bazı bilgileri bilmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri öğrendiğiniz zaman hesaplama işlemine başlayabilirsiniz. Ne zaman emekli olurum hesaplama işlemi bağlı oldukları kurumlara göre farklıdır. SSK kurumuna bağlı olan vatandaşlar hesaplama işlemine başlamadan önce sigortalı olarak hizmete başlama tarihinizi gün, ay ve yıl olarak, SSK prim ödenen gün sayınızı ve 3600 günün doldurulduğu tarihi gün, ay ve yıl olarak bilmelisiniz.

Haberin Devamı

Bu bilgileri öğrendikten sonra hesaplama işlemine başlayabilirsiniz. Bağ-Kur kurumu altında çalışan vatandaşlar hesaplama işlemine girmeden önce maluliyet durumunu ve maluliyet derecesini bilmeleri gereklidir. Bu bilgileri öğrendikten sonra hesaplama işlemine başlayabilirsiniz. Emekli sandığı kurumu altında çalışan vatandaşlar hesaplama işlemine başlamadan önce hizmete başlangıç ve bitiş tarihini gün, ay ve yıl olarak bilmeniz gerekmektedir. Bu bilgileri biliyorsanız emekli sandığı kurumundan ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Gerekli olan bilgilerin hepsine Sosyal Güvenlik Kurumunun internet uygulaması olan SGK Hizmet dökümü belgesi sayesinde ulaşabilirsiniz. Gerekli olan bilgilere ulaştıktan sonra hesaplama işlemine başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

SSK ya bağlı olanlar internet üzerinden ne zaman emekli olurum uygulamasına girdikten sonra ilk olarak üst taraftaki bölümdeki doldurulması gereken alanları doldurmalıdır. Cinsiyetinizi seçtikten sonra doğum tarihinizi ve hizmete başlama tarihinizi gün, ay ve yıl olarak sisteme girmelisiniz. Sağ tarafta bulunan maluliyetiniz var mı? ve erken yaşlanma var mı? seçeneklerini de belirttikten sonra mevcut bilgiler kısmına geçmelisiniz. Bu kısımda SSK prim ödenen gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, askerlik gün sayınız, fiili gün sayınız ve yurt dışı gün sayınızı girdikten sonra 3600 günün doldurulduğu tarihi sisteme girmelisiniz.

Haberin Devamı

Bağ-kura bağlı olanlar internet üzerinden uygulamaya giriş yaptıktan sonra emeklilik bilgileri kısmında emeklilik türünüzü seçmelisiniz. Cinsiyetinizi seçmelisiniz. Doğum tarihinizi de girdikten sonra özel durum bilgilerinizi girmelisiniz. Maluliyet durumu var ise derecesi ile birlikte girmelisiniz. Erken yaşlanma var mı seçeneğini de seçtikten sonra bakıma muhtaç malul çocuğunuzun olup olmadığını seçeneği de belirtmelisiniz. Emekli sandığına bağlı olanlar uygulamaya giriş yaptıktan sonra doğum tarihi ve cinsiyet seçenekleri girilmelidir. Hizmete başlangıç ve bitiş tarihini de girdikten sonra hizmet türünü de seçmeniz gereklidir.