Gazete Vatan Logo

Erken emekliliğin 4 formülü

Erken emeklilik yolunu açacak 4 çalışma masada. Bunlar hayata geçerse, sağlık çalışanları, 'dondurma' bekleyen Bağ-Kur'lular, prim eksiği olanlar ve stajyerlik dönemini borçlanmak isteyenlerin yüzü gülecek

Tüm çalışanların hayalidir emeklilik. Emeklilik şartlarını tamamlama telaşında olan çalışanlardan erkeklere askerlik, kadınlara ise doğum borçlanması yoluyla kolaylık sağlanıyor. Kısa bir süre önce hayata geçen torba yasa ile 4 kesime erken emeklilik fırsatı geldi. Doğum borçlanmasının kapsamı genişletildi; madencilere, mavi kartlı gurbetçilere, prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik yolu açıldı. Şimdi erken emekliliğe yönelik başka düzenlemeler gündemde. 4 konuda çalışma yapılıyor. Bu düzenlemeler hayata geçerse, borç dondurma bekleyen Bağ-Kur'lular, prim günü eksiği olanlar, sağlık çalışanları ve stajyerlik dönemini borçlanmak isteyenlerin yüzü gülecek. İşte bu çalışmalar:

YAŞ GERİYE ÇEKİLİR

Stajyerlikte geçen sürelerin emeklilik hesabında sayılması için çalışma yapılıyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde bu konuda yeni düzenleme yapılacağının sinyalini vermişti. Stajyerlikte geçen süreler için borçlanma hakkı verilmesi gündemde. Bu düzenleme hayata geçerse, çalışanlar stajyerlik dönemini borçlanarak erken emekli olabilecek. Sigorta girişi daha erken olacağı için emeklilik yaşı da geriye çekilecek. Sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu konudaki çalışma, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Düzenlemenin bu yasama döneminde Meclis'e getirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

UZLAŞMAYA BAĞLI

Prim günü eksiği olanlara da emeklilik yolunun açılması gündemde. Bu konunun tartışıldığı, ancak bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanması halinde hayata geçebileceği belirtilmişti. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor. Yasal düzenleme ile belli bir yaşın üzerindekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor.

PRİMİ DOLAN DONDURACAK

Haberin Devamı

Bir düzenleme de emekli olabilmek için borç dondurmayı isteyen Bağ-Kur'lular için bekleniyor. Konunun Ekim ayı içerisinde tartışılacağı, uzlaşma sağlanırsa hayata geçeceği ifade edilmişti. Hazırlığı yapılan yeni torbaya bu düzenlemenin ekleneceği beklentisi var. 'Dondurma' düzenlemesi yapılırsa, emeklilik için hizmet süresine ihtiyacı olmayan Bağ-Kur'lular, borcunu ve borçlu olduğu döneme ait hizmeti donduracak. Böylece emekli olabilecek.