Gazete Vatan Logo

Erken davranıp 600 milyon TL kazandık

Türkler erken rezervasyona alıştı. Erken ve ucuz tatil yapmak isteyen 600 bin kişi 600 milyon liraya yakın tasarruf etti

Türk insanı erken tatil rezervasyonu yapmaya alıştı. Tatil.com verilerine göre, son yıllarda seyahat acenteleri üzerinden rezervasyon yapan ortalama 1.5 milyon kişinin yaklaşık yüzde 40’ı erken rezervasyondan faydalanırken “erken ve ucuz” tatil yapmak isteyen 600 bin kişi 550-600 milyon TL’lik ekonomik değer yarattı. Erken rezervasyonda ortalama yüzde 50 indirim yapıldığı gözönüne alındığında 600 milyon liraya yakın para da tüketicinin cebinde kaldı. Tatil.com Genel Müdürü Serdar Şahin’in verdiği bilgilere göre, oteller ile tur operatörlerinin finansal açıdan güçlük çekmesine neden olan ve genellikle Kasım ayından Nisan ayına kadar süren ölü sezonlarda bile turizm sektörüne büyük bir hareketlilik getiren erken rezervasyon kampanyaları, hayatımıza girdiği ilk yıllarda toplam tatil satışı içerisinde yüzde 10-15’lik bir orana sahipti. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 35’lere, hatta bazı acentelerde yüzde 45’lere kadar çıktı. Erken rezervasyon taleplerinin Ocak ve Şubat aylarında yoğunlaştığını ve tatilcilerin 5-8 ay öncesinden tatil planı yapmaya başladığını belirten Serdar Şahin, tüketicinin erken rezervasyonla elde ettiği tasarruf miktarı hakkında şunları söyledi: “Erken rezervasyon risksiz bir yatırım. Yalnızca 10 TL’ye iptal sigortası yaparak rezervasyonunuzu iptal etmek durumunda kaldığınızda tüm bedeli koşulsuz, 3 gün içinde iade alabiliyorsunuz. Son üç yılda yüzde 45’lere ulaştı. Oteller de Türk misafirlerin erken rezervasyon performansından oldukça memnun. Bu nedenle önümüzdeki yıl oteller iç pazardan daha fazla faydalanmak isteyecek ve daha uygun koşullar sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yurtdışı turlar ilgi görüyor

SERDAR Şahin, bu yaz en çok tercih edilen destinasyonlar hakkında şu bilgileri verdi: “Bu yıl da yurtiçinde Alanya, Side, Kemer ve Bodrum en çok tercih edilen bölgeler oldu. Geçen yıla göre Marmaris ve Fethiye’de önemli bir talep artışı var. Yurtdışında ise Budapeşte, Viyana, Prag, Roma, Floransa, Venedik, Balkanlar, Barselona, Madrid, Moskova, St. Petersburg, Paris Disneyland, Mikonos, Tayland, Singapur, Amerika ve Güney Afrika Turları popüler destinasyonlar arasında. Gemi turlarında ise en revaçta olanlar, Yunan Adaları turları ve Ege-Adriyatik programları.”

Haberin Devamı

Hedef yüzde 10 pazar payı

TATİL.COM olarak 2013 yılı sonunda yüzde 8.6’lık pazar payına ulaştıklarını anlatan Serdar Şahin, 2014 hedeflerinin bu payı yüzde 10 puanın üzerine çıkarmak olduğunu vurguladı. Şahin, şöyle devam etti: “Biz teknolojiyi yoğun olarak kullanan bir tur operatörüyüz. Sadece 2013 yılındaki yazılım ve geliştirme tarafındaki maliyetlerimiz 6 milyon euronun üzerinde. Türkiye’de 3 bin 500, dünya genelinde 250 bin otele online rezervasyon yapma imkanı sağlıyoruz.”