Gazete Vatan Logo

Erkekse ya gaz odasına ya rende makinesine

Almanya’da her yıl yaklaşık 50 milyon erkek civciv telef ediliyor.Savcılık da civcivlerin kitlesel ölümüne karşı harekete geçti

Erkekse ya gaz odasına ya rende makinesine

Almanya’da tavuk çiftliklerinde yumurtadan çıkan civcivler erkek oldukları anlaşıldığında toplu olarak itlaf ediliyor. Rende makinalarına atılarak ya da zehirli gazla boğularak öldürülen erkek civcivlerin sayısı yılda 50 milyonu buluyor. Spiegel dergisinin haberine göre, hayvan hakları savunucularının uzun zamandır devam eden tepkisi karşılık buldu ve Münster Başsavcılığı erkek civcivleri rendeleyen veya gazla boğan bir tavuk üretim çiftliği hakkında soruşturma başlattı. İddianamede, Senden’de bulunan çiftlikte hayvan katliamı yapıldığı ileri sürülüyor.

Spiegel dergisi, Almanya’da ilk kez bir üretim tesisi hakkında civcivleri itlaf ettiği gerekçesiyle dava açıldığını yazdı. Dergiye açıklamalarda bulunan savcılık sözcüsü sorunun ülke genelini kapsadığı için örnek bir karar verilmesi yönünde çalışmalar yapıldığını söyledi. Spiegel, söz konusu çiftlik hakkında 2013 yılında “hukuk dışı uygulamaları” nedeniyle cezai işlem yapıldığını da belirtti.

İlk soruşturma

Hayvan hakları koruma örgütü Peta’dan Edmund Haferbeck ise savcılık tarafından soruşturma açılmasını tarihi bir gelişme olarak nitelendirerek konuyla ilgili 10 yıldır mücadele ettiklerini söyledi. Almanya’da günde 140 bin erkek civcivin yumurtadan çıktığı gün öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Erkek civcivler yumurtlamamaları ve dişilere göre daha az etlenmeleri nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmiyorlar.

Türkiye’de de yapıyorlar

Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde faaliyet gösteren tavukçuluk firmasına ait tesislerde erkek civcivlerin imhasına yönelik ellerinde görüntü olduğunu belirten bir grup hayvansever 2012 yılında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Firma ise yaptığı yazılı açıklamada “Bu civcivler üretim için kullanılamayacağından çevreye canlı olarak serbest salınmasının çok daha vahşi bir uygulama olacağı aşikardır. Erkek civcivler üretim artığı olarak ayrılmakta, variller içerisinde taşıma sırasında taze hava girişi kapatılmakta ve oluşan karbondioksitle bayıltılarak acısız ölümü sağlanmakta ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veteriner hekimi tarafından imha tesisi önünde kayıt altına alınmaktadır. Tüm bu uygulamalar tüm yumurtacı civciv kuluçkalarında aynı şekilde uygulanmaktadır” demişti.

Haberin Devamı