Gazete Vatan Logo

Erkeklerde görülen kanserlerin 5 nedeni

Du¨nya Sağlık Örgu¨tu¨ verilerine göre yılda yaklaşık 1 milyon kişi prostat kanseri tanısı alıyor. İşte erkeklerde görülen kanserlerin 5 nedeni...

Erkeklerde görülen kanserlerin 5 nedeni

Du¨nya Sağlık Örgu¨tu¨ verilerine göre yılda yaklaşık 1 milyon kişi prostat kanseri tanısı alıyor. 20 ve 30’lu yaşların erkeklerde testis tu¨möru¨nu¨n en sık göru¨ldu¨ğu¨ dönem. Tu¨m kanserlerde olduğu gibi u¨rolojik kanserlerde de erken tanı hayati öneme sahip.

Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur ve Üroloji Uzmanı Dr. Tolga Muharrem Okutucu erkeklerde görülen kanserlerin 5 önemli nedenine vurgu yaptı.

Uygur ve Okutucu, “Kendi kendine muayene erken tanıda bu¨yu¨k önem taşıyor. Özellikle testislerdeki şişlik ve sertlikleri ciddiye almak ve bir u¨roloji uzmanına başvurmak gerekiyor. İdrarda ağrısız kanama olmasının, mesane ve u¨rotelyal kanserler açısından uyarıcı bir işaret olabileceği unutulmamalı. 40 yaş itibariyle ise prostat kanseri riski arttığı için, yılda bir kez u¨roloji kontrolu¨ yaptırılmalı” açıklamasında bulundu.

Gu¨ncel rakamlara göre prostat kanseri gelişmiş u¨lkelerde erkeklerde en sık göru¨len kanser tu¨ru¨yken, Türkiye’de ise prostat kanseri erkeklerde en sık göru¨len ikinci kanser türü. Mesane kanserinin du¨nya genelinde kanserler arasında 11. sırada yer alırken, erkeklerde risk daha fazla. Mesane tümörlerinin erkeklerde göru¨len kanserler arasında 7. sırada olduğunu vurgulayan Üroloji Uzmanı ve Üroonkoloji Merkezi Direktöru¨ Prof. Dr. Cemil Uygur ve Üroloji Uzmanı Dr. Tolga Muharrem Okutucu’nun erkek kanserlerinden korunmada etkili olacak önerileri şöyle:

Haberin Devamı

DOMATES, MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİ ARTMALI

“Beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri kanıtlanmış bir etkisi olmamakla birlikte; diyetle alınan hayvansal yağların azaltılmasının, yağ tercihinin zeytinyağı yönu¨nde kullanılması, pişmiş domates, meyve ve sebze tüketiminin artırılması ve her gu¨n du¨zenli yu¨ru¨yu¨ş/ağır olmayan sporların prostat kanseri riskinin azalmasında olumlu etkileri vardır.

ERKEKLERİN 5 DÜŞMANI

1. Sigara/Tu¨tu¨n: Özellikle mesane ve böbrek kanseri gelişimiyle doğrudan ilişkilidir.

2. Kimyasallar: Boya, petrol, deri, metal gibi sektörlerdeki endüstriyel kimyasallarla karşı karşıya kalmak, mesane kanseri için risk faktörleri arasındadır.

Haberin Devamı

3. Obezite: Böbrek tümörleri için önemli bir risk faktörüdür.

4. Kötü genler: Özellikle prostat kanseri gelişiminden ağırlıklı olarak sorumludur.

5. İnmemiş Testis: Testis tümörleri için testis (infertilite) de risk faktörleri arasındadır.