Gazete Vatan Logo

'Erkekler dünyasında biz de varız'

Türkiye’nin Kadın Usta Projesi’ni başlatan Sibel-Seyhun Ayhan çifti ülke genelinde 2 bin 200 motosikletli kadın kuryeye eğitim veriyor.

'Erkekler dünyasında biz de varız'

Sibel ve Seyhun Ayhan çiftinin 1.5 yıl önce hayata geçirdiği 'Türkiye'nin Kadın Ustaları Projesi' kapsamında 30 iş kolundaki binlerce kadına mesleki yeterlilik eğitimi verilerek iş sahibi olması sağlanıyor. Bu kapsamda Türkiye genelinde 2 bin 200 motosikletli kadın kuryeye eğitim veriliyor. İlk etapta İstanbul'da 50 kadın kurye eğitimi tamamladı. Eğitimi tamamlayan kadınlar destekleyici firmalar tarafından istihdam edilirken devlet bu kadınları istihdam eden firmalara da 54 aya kadar SGK katkı payı ödetmiyor. İşte o kadınlar...

Beş çocuk annesi Kadriye Mercan, 40 yaşında motosiklet ehliyetini aldı ve şu anda bir yemek şirketinde motosikletli kurye olarak çalışıyor. Eşinin teşvikiyle motosiklet kullanmaya başladığını söyleyen Mercan, "Motosiklet kullanmayı sevdiğim için hem işimi yapıyorum hem de geziyorum. Kadın kurye olarak hiçbir sıkıntı yaşamadım. Tesettürlü bir kuryeyim. Bazen kadın olduğumu anlamadıkları zaman yakışıklı, abim, dayım diye hitap ediyorlar. Trafikte görenler fotoğraf bile çektirmek isteyenler oluyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Ozan Güzelce

21 yaşındaki Yasemin Yeşilkeklik'in motosiklet sevdası ise eşinden geliyor. Yeşilkeklik, "Yemek götürdüğümde müşterilerim 'motorla sen mi getirdin?' diye çok şaşırıyorlar, kadınlar da yolumu kesip ben de yapmak istiyorum gibi sorular soruyorlar. Toplum daha alışkın olmasa da kadın ne isterse yapar. Yapamayacağı şey de yok" dedi.

"Bize ilgi yoğun"

Projede eğitim alan 15 yıldır motosiklet kullanıcısı Sinem Özgül de moto kurye olarak çalışmaya başlayacak. Özgül, "İmkanı olmayan kadınların bu proje kapsamında hiçbir ücret ödemeden gerekli eğitimleri alarak hayallerine kavuşması çok büyük bir fırsat. Kadınlara tavsiyem bu erkek işidir ben yapamam demesinler" ifadelerini kullandı.

'Annelere kurs çocuklara kreş'

Kadınların 'ustalaşacağı' iş alanlarının toplumsal önyargılardan dolayı kısıtlı olduğunu söyleyen projenin kurucusu Seyhun Ayhan, "Kadın her şeyi yapar dedik ve projeyi başlattık. Şu anda farklı meslek dallarından 23 bin kadına eğitim verdik. Moto kurye kadınlarımıza 40 saatlik eğitim veriyoruz. Projeye katılan kadınlar 0-5 yaş arası çocuklarını anlaşmalı özel kreşlere ücretsiz şekilde gönderebiliyor" diye konuştu. Sibel Ayhan da kadınların güvenliği için de emniyetle birlikte tüm tedbirlerin alındığını söyledi.

Haberin Devamı