Gazete Vatan Logo

Erkek yüzü yumruğa daha fazla dayanıklı

Yeni geliştirilen bir teoriye göre erkeklerin yüz yapısı yumruk yumruğa girişilen kavgalara karşı evrimsel olarak daha dayanıklı şekilde gelişti

Biological Reviews dergisinde yayınlanan makalede erkeklerin yüz kemiklerindeki güçlenmenin kadınlar ve gerekli kaynaklar için edilen kavgalarla evrimleştiği belirtildi. BBC’de yer alan habere göre yumruk karşısında en çok kırılan yüz kemikleri erken dönem insan evrimi sırasında en çok güçlenen kemiklerden. Bu kemikler aynı zamanda kadınlarla erkekler arasında en çok farklılık gösteren kemikleri oluşturuyor.

Kadınlar için kavga

Günümüz dünyasının kavgalarında en çok zarar gören çene, yanak, göz ve burun yapıları evrimsel değişikliklerle en çok korunan kemikler. Dahası bu kemikler kadınlar ve erkeklerde en farklı olan kemikler. Utah Üniversitesi’nden evrimci biyolog Profesör David Carrier “İnsanlarda ve genel olarak büyük maymunlarda kavgalara genelde erkekler girer ve genelde yaralanacak olanlar erkeklerdir. Bu nedenle erkeklerin yüzü zaman içinde daha dayanıklı hale gelmiştir” dedi.