Gazete Vatan Logo

Ergenekon sil baştan

Türkiye siyasi tarihinin en tartışmalı davalarından olan Ergenekon Davası, Yargıtay’ın bozma kararının ardından sıfırdan başladı. Davanın ilk gününde mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 19 sanığın dosyası için ‘ayırma’ kararı aldı

Ergenekon sil baştan

Yargıtay’ın 21 Nisan 2016 tarihli bozma kararının ardından, Ergenekon ana davası, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başladı. 274 sanıklı davaya Danıştay saldırısı faili tutuklu Alparslan Aslan, eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, Prof. Dr. Yalçın Küçük, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski Belediye Başkanı Çapan, eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan’ın da aralarında olduğu yaklaşık 100 sanık katıldı.

Mahkeme Yargıtay’a uydu

Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, sanıklara “Yargıtay bozma ilamına uyma mı verilsin, direnme mi ne diyorsunuz? Bu soru bütün salonu kapsıyor” diye sordu. Bunun üzerine tüm sanıklar ‘uyma kararı’ verilmesini istedi. Mahkeme re, Yargıtay’ın ‘bozma kararına’ uyulmasına hükmetti. Sanık avukatları bu davayı açanların FETÖ terör örgütü üyesi olduklarını çoğunun ya kaçtığını ya da cezaevinde olduğunu belirterek bu kararın yok hükmünde sayılmasını ya da hızlı bir şekilde yargılama yapılarak ‘beraat kararı’ verilmesini talep ettiler.

Haberin Devamı

‘Yüce Divan’ı işaret ettiler

Duruşma savcısı ise mütaalasında bazı sanıklar hakkında çeşitli gerekçelerle beraat kararı verilmesini talep etti. Savcı, ayrıca ‘İnternet Andıcı’ ve ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ çalışmalarının bilgisi dahilinde yapıldığı iddia olunan İlker Başbuğ’un 2008-2010 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptığını hatırlattı. Savcı, yasada “Genelkurmay Başkanı’nın görevi ile ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanmalı” ibaresinin yer aldığını belirterek İlker Başbuğ ve kendisiyle bağlantılı suç işledikleri iddia olunan eski kuvvet komutanlarından Dursun Çiçek, Hasan Iğsız, Nusret Taşdeler, Mehmet Otuzbiroğlu’nun aralarında bulunduğu 19 kişinin durumlarının Yüce Divan tarafından takdiri gerektiğini belirterek, soruşturma izni alınmasını ve yargılamanın durdurularak bu isimler hakkında dosyanın ayrılmasını istedi.

Eruygur’a rapor aldırılacak

Mahkeme ayrıca eski Şener Eruygur’un gözlem altına alınarak “duruşma ve sorgulama yapılmasını imkansız kılacak sanığın kendini makul edecek savunup savunmayacağı” konusunda durumun tespiti için rapor alınmasına karar verdi.
Başbuğ’un dosyası ayrıldı
Mahkeme, ara kararında ayrıca İlker Başbuğ ve onunla bağlantılı suç işlediği iddia edilen bu kişilerin dosyasının ayrılmasına hükmetti. Ayrılan dosya yeni bir mahkeme numarası alarak yargılaması yapılacak. Mahkeme soruşturma izni ve Yüce Divan’a gönderilme konusunu bu yeni dosyanın duruşmasında değerlendirecek. Alparslan Aslan’ın da aralarında bulunduğu Danıştay saldırısına ilişkin dosyayı için de ‘ayırma kararı’ çıktı. Ayrıca Aslan hakkındaki tutukluluğunun devamına karar verildi. Dava süresince hayatını kaybeden Arif Doğan, Sami Hoştan, Muzaffer Tekin’in de aralarında bulunduğu 11 kişi ile haklarında bütün suçlarından beraat kararı verilen 21 kişinin de dosyaları ana davadan ayrıldı.

Haberin Devamı