Gazete Vatan Logo

Ergenekon savcıları göreve devam...

HSYK’daki atama krizi 21. günde aşılabildi

HSYK’dan çıkan 4 önemli sonuç

1-Ergenekon savcıları yerinde kaldı

2-İlk defa ağır ceza mahkemelerine ikinci bir başsavcı vekili atandı

3-Ergenekon savcılarına iki yeni amir atandı

4-Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyuruları işleme konulacak...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, günlerdir süren ve Ergenekon savcıları konusunda çetin pazarlıklara sahne olan çalışmalarını sonunda tamamladı. Kurul, Ergenekon savcılarının görev yeri değişikliğine gitmedi ancak Ergenekon soruşturmasının kaderini belirleyecek nitelikte radikal kararlara imza attı.

HSYK, dün sabah saat 11.00’da aynı zamanda Kurul’un başkanı olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve müsteşar Ahmet Kahraman’ın katılımıyla toplandı. Kurul toplantısı yaklaşık 8.5 saat sürdü. Ergin, toplantı çıkışında gazetecilere kararnamenin internet sitesine konulacağını söyledi.

Troyka yürütecek

Gece saatlerde Kurul’un internet sitesine 164 ünvanlı yani başsavcı, başsavcı vekili, ağır ceza mahkemesi başkanının atama kararnamesi ile bir Kurul kararı konuldu. Buna göre Kurul, Türkiye’de örneğine rastlanmayan bir uygulamaya gitti. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar ile bu savcıların üstü konumunda olan Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı yerinde kaldı. Ancak Kurul, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların üstü konumunda olan özel yetkili Başsavcı Vekilliği makamına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Olcay Seçkin’i getirdi. Kurul, bununla da yetinmedi ve aralarında Ergenekon soruşturmasının da olduğu CMK 250. madde kapsamındaki suçların, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Başsavcıvekili Çolakkadı ve Seçkin tarafından koordineli bir şekilde yürütülmesine karar verdi.

Suç duyuruları

Kurul ayrıca Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikayet ve suç duyurularıyla ilgili gereğinin yapılması için Bakanlığın “işleme koymama” kararlarını devre dışı bırakmak üzere ayrı bir karar daha aldı. Kurul, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili HSYK ve Adalet Bakanlığı’na yapılan şikayet ve suç duyuruları hakkında Adalet Bakanlığı’nca yasal gereğinin başlatılarak, Kurul’ca sonucuna göre işlem yapılmasını da karar altına aldı.

‘Gereği yapılacak’

Bir kurul üyesi, Bakanlığın yapılan suç duyurularını işleme koymama tavrı yüzünden savcılar hakkındaki iddiaların incelenemediğini belirterek, “Bu kararla Bakanlık bu savcılar hakkındaki suç iddialarını Teftiş Kurulu’na sevk etmek zorunda. Teftiş Kurulu gerekli soruşturmayı yapıp raporunu hazırlayacak ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne verecek. Onlar da gereğini yapacak” dedi. Aynı üye, bu kararın Bakanlığın savcılarla ilgili iddiaları HSYK önüne götürüp götürmeme konusundaki takdir hakkının elinden alınması anlamına mı geldiği sorusuna ise “Hayır, kanunla verilen takdir hakkını elinden alamayız. Ama bu raporlarda eğer bir şey varsa Bakanlık bunun gereğini yapmak zorunda olacak” dedi. Bu karar, ergenekon savcılarının uzun dönemde görev yerlerinin değiştirilmesi konusunda da etkili olabilecek. Teftiş Kurulu’nun Ergenekon savcıları hakkında hazırlayacağı dosyalar gerekçe gösterilerek Ergenekon savcılarının görev yeri değişikliği yeniden gündeme gelebilecek.

Oy çokluğuyla

Kurul’un Ergenekon soruşturmasının gidişatını değiştirebilecek nitelikteli bu iki kararını da oyçokluğu ile aldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Bakan Ergin ile Müsteşar Kahraman’ın bu kararlara karşı oy kullandığı belirtildi.

Ergenekon’un vekil savcıları asil oldu

HSYK, daha önce özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı görevine geçici olarak atadığı savcılar Kasım İlimoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu’nun bu görevlere aslen atamalarını da yaptı. Kurul ayrıca Bakırköy Savcısı Tuncay Aslan’ı özel yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine atadı ve Aslan’ın ihtiyaç halinde diğer mahkemelerde de göre yapabileceğine karar verdi. 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturmasında önemli kararlar vermişti. Mahkeme hakimleri Ergenekon kapsamında tutuklanan emekli Org. Hurşit Tolon’un tahliye taleplerini reddetmişti. Tolon 12. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla tahliye edilmişti.

Trabzon Başsavcısı Kütahya’ya gitti

Trabzon Başsavcısı Rıza Can, Kütahya’ya atandı. Can, Hrant Dink cinayetinin işlendiği sırada da cinayeti işleyenlerin oturduğu Trabzon’da görev yapıyordu. Can’ın, cezaevinde meydana gelen bir olayla ilgili olarak haber yapan bir gazeteciyi makamında azarladığı haberleri basında yeralmıştı.

‘Süper savcı’ Gök düz savcı oldu

İzmir özel yetkili ağır ceza mahkemesi savcısı Murat Gök de, Samsun’a düz savcı olarak atandı. Gök, kamuoyunda çok ses getiren Yengeç, Anafor, Kumsal operasyonlarının yanı sıra çok sayıda belediyede de yolsuzluk operasyonları yapmıştı. Gök, geçtiğimiz Nisan ayında özel yetkili savcılık görevinden alınmıştı.

Öcalan’a yeni başsavcı

Kararname ile Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, aynı görevle Aydın’a gönderilirken yerine Manisa Başsavcısı Sait Gürlek getirildi. Kulislerde, hükümetin Kürt açılımı öncesi Abdullah Öcalan’ın kaldığı İmralı Cezaevi’nden sorumlu olan başsavcının görev yerinin değiştirilmesinin kritik olduğu belirtiliyordu. Yeni Bursa Başsavcısı Sait Gürlek, Ergenekon sanıklarından dönemin Jandarma İstihbarat Daire Başkanı Levent Ersöz’ün başvurusu sonucu, çocuklara Kürtçe isim konulmasına göz yumdukları gerekçesiyle nüfus memurları hakkında dava açılması için girişim başlatmıştı. Ersöz’ün 602 ismin yasaklanması için liste gönderdiği iddia edilen Gürlek’in memurlar hakkında dava açma isteği, İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni vermemesi kararına takılmıştı.





Haberin Devamı