Gazete Vatan Logo

Ergenekon işadamlarını gerdi

İTO’da ‘kuzuların sessizliği’ kavgası

İstanbul Ticaret Odası’nın Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda bir meclis üyesi konuşmasında, “Ergenekon isimli canavar kuyruğundan yakalandı, yetkililere destek olmamız gerekirken biz İTO olarak ’kuzuların sessizliğini’ oynuyoruz” deyince ortalık karıştı. Salonda sert tartışmalar yaşanırken kürsüye yürüyenler oldu

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Olağanüstü Meclis Toplantısı’na ’Ergenekon’ gerginliği damga vurdu. Meclis Üyesi Fatih Mehmet Oruç’un “Ergenekon” ile terörle mücadele konusundaki görüşlerini aktardığı ve “kuzuların sessizliğini oynuyoruz” diyerek İTO’yu eleştirdiği konuşması sırasında salonda tartışmalar yaşandı, kürsüye yürüyenler oldu.

İTO’nun 2009 yılı faaliyet raporu ve 2010 yılı iş programı ile bütçesinin ele alındığı Meclis Toplantısı’nda söz alan Oruç’un meclisi geren sözleri şöyle:

Ergenekon canavarı

“Hükümetin zaman zaman gündeme getirip geri çektiği anayasa değişikliği çalışmalarına yeteri kadar destek veremedik ve bunu yeni iş programımızda da göremiyoruz. Ülkemizde tarih, toplumsal dinamikleri harekete geçirdi ve büyük bir değişim ve dönüşüm yaşamaya başladık. Artık siyah perdeler teker teker açılıyor, ardından hakikatler birer birer ayağa kalkıyor, yüzyıllık tabular yıkılıyor, kutsallar parçalanıyor, dokunulmazlara dokunuluyor ve ’devlet de benim, kanun da benim’ diyen Ergenekon isimli bir canavarla karşılaşıyoruz. Kuyruğundan yakalanan bu canavarın etkisiz hale getirilmesi ve yok edilmesi için bütün sivil toplum örgütleri olarak üzerine abanıp yetkilileri desteklememiz gerekirken, biz İTO, ’kuzuların sessizliğini’ oynuyoruz. Bazen çok cılız söylemlerle, söylemiş olmak için olayları geçiştirmeye çalışıyoruz. Bütçeden en büyük paylardan birini alan askeri harcamalar maalesef denetlenemiyor. Teröre kurban verilen yavrularımızın ölümlerini sorgulamamız ve heder olan bir trilyon doların takipçisi olmamız gerekirken, yanlış stratejilerden dolayı kaybettiğimiz kınalı kuzuların çok küçük bir kısmının adına okullar yaptırarak kolay yolu seçiyoruz ve onlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizi zannediyoruz.”

Oruç’un 10 sayfalık konuşması sırasında İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, “Toplantı gündeminin Ergenekon ile ne alakası var? Lütfen sizi yerinize alalım” diyerek Oruç’un yerine oturmasını istedi. Çağlar’ın bu talebi karşısında konuşmasını sonuna kadar yapmak istediğini belirten Oruç konuşmasını sürdürdü. Oruç konuşurken Meclis Üyesi Yüksel Çengel kürsüye yürüdü.

Konuşma sırasında kısa süre alkış tutarak Ergenekon ile ilgili her şeyin yargıda olduğunu ifade eden bazı meclis üyeleri, Oruç’un konuşmasını sürdürmek istemesi üzerine Çağlar’dan müdahale etmesini istedi. İTO Meclis Başkanı, tartışma sırasında Oruç’a “Meclis’te bazı konularda önyargılı yaklaşımlar var. Üslubunuzdan dolayı vermek istediğiniz mesaj tam anlaşılmıyor. Lütfen hiçbir kuruma değinmeden konuşmanızı bitirin. Yoksa konuşmanızı keserim” dedi. Tartışmaların ardından söz alan Meclis üyelerinden Kemal Duran 50 yaşında olduğunu kaydederek, “80 ihtilalinde askerdim. Seçilmiş her zaman atanmışın üzerindedir. Önceden sağ-sol meselesi vardı. Şimdi başka kavgalar var. Sorunları ancak dostluk ve diyalogla çözebiliriz. Ordu bizim ordumuz. Elbette suç işleyenler hukuk karşısında cezasını alacaklardır. Sandıkla gelenler ancak sandıkta gömülürler” diye konuştu.

Her şey konuşulmalı

Meclis Üyesi Şevket Aydın da kürsünün özgür şekilde kullanılması gerektiğini ifade ederek, tepkisini “Her Meclis üyesi düşündüğünü rahatlıkla dile getirebilmelidir. İster katılalım, ister katılmayalım... Ayrıca 12 Eylül’de askerlik yapmak onurla buraya yürümeyi gerektirmiyor” dedi.

‘Erkeksen söyle!’

Meclis Üyesi Yüksel Çengel, Fatih Mehmet Oruç konuşurken, “Senin askerlerle ne sorunun var?” diyerek kürsüye yürüdü. Çengel, Oruç’un “Ergenekon isimli canavar” benzetmesine de “Canavarın adını söyle. Korkma, erkeksen adını söyle” diyerek tepki gösterdi. Meclis Başkanı İbrahim Çağlar ise Oruç’un konuşma ısrarı karşısında gündemi konuşmak gerektiğinin altını çizerek, esprili bir şekilde “Sayın Yönetim niye Ergenekon’u iş programına almıyorsunuz?” dedi. Çağlar, Yüksel Çengel’in oturduğu yerden konuşmasına “Bir şey söyleyeceksiniz gelin kürsüden konuşun” diyerek tepki gösterdi.

DİPNOT

Yedek parça üretimi yapan Yağmur Otomotiv’in sahibi Fatih Mehmet Oruç, İTO Kamyon, Otomobil, Otobüs Yedek Parça Meslek Komitesi üyeliği görevinde bulunuyor.

Haberin Devamı