Gazete Vatan Logo

Ergenekon duruşması olaylı başladı

Avukat Vural Ergül salondan çıkması istenince mahkemeye tepki gösterdi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 29’u tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası’nın 207. duruşması tartışmalı başladı. Avukat Vural Ergül hakkında verilen karar nedeniyle gizli tanık dinlenirken salondan çıkması istenince mahkemeye tepki gösterdi. Ergül, "Böylesine bir hukuksuzluk Esad rejiminde bile yok" dedi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin içinde bulunan duruşma salonunda yapılan duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Alparslan Arslan’ın da aralarında bulunduğu 27 tutuklu sanık katıldı. Tutuksuz sanık gazeteci Güler Kömürcü Öztürk de duruşmada hazır bulundu.

"EŞKALİM DEĞİŞTİ"

Duruşmada, Mahkeme başkanı Hasan Hüseyin özese, Gizli Tanık 17’nin dinlenilmesine geçileceğini belirtti. Sesi ve görüntüsü bozularak duruşma salonun dışındaki bir odadan salona görüntüsü ve sesi verilen Gizli Tanık 17, sesinin normal şekilde duyulmasının bir sakıncası olmadığını ancak görüntüsünün verilmesini istemediğini eşkalinin değiştiğini ifade etti. Duruşma salonundakiler tarafından kimliğinin bilinmesinde bir sakınca olmadığını söyleyen gizli tanık, ancak bu konuda kimliğini açık ederek haber yapılması halinde tasal işlem yapılmasını talep etti. Bunun üzerine bazı sanık avukatları gizli tanığın salonda gelip konuşmasını talep etti. Talebi reddeden heyet, gizli tanığın normal sesiyle ancak görüntüsü bozulmuş şeklide ifadesinin alınmasına geçildiğini kaydetti.

"ESAD REJİMİNDE BİLE YOK"

Duruşmaya Gizli Tanık Aydın-1’in kimliğini ifşa ettiği için gizli tanıkların dinlendiği duruşmalara girmesinin mahkeme tarafından yasaklandığı Avukat Vural Ergül de katıldı. Duruşmada bir süre bulunan Ergül, Mahkeme Başkanı tarafından gizli tanığın ifadesine başlanmadan önce dışarı çıkması konusunda uyarıldı. Bu sırada Ergül, "Böylesine bir hukuksuzluk Esad rejiminde bile yok. Bu ancak sizin mahkemenize yakışı" diye konuştu. Avukat Ergül cüppesini çıkararak izleyicilerin bulunduğu bölüme geçti. Ardından Başkan Özese, Vural Ergül’ün izleyici bölümünden de kaldırılarak dışarı çıkarılması için görevlileri uyardı. Ergül’ün dışarı çıkmasının ardından gizli tanığın ifadesinin alınmasına geçildi. Ancak gizli tanığın sesinin hala bozuk halde salona verildiği duyuldu.

"ATATÜRK’ÜN A’SININ BİLE OLMADIĞI BİR ATMOSFER"

Gizli Tanık 17, başkanı ve birçok üyesinin davanın sanığı olduğu Kuvayi Milliye Derneği’nde gördüklerini anlatacağını ifade etti. Derneğin başkanı Hüseyin Görüm’ün esrarkeş olduğunu iddia eden gizli tanık, "Derneğin gençlik kolu başkanı Kahraman Şahin çok iyi bir insandır ama o da oraya girdikten sonra bağımlı olmuştur. Kuvayi Milliye deyince insanın aklına güzel şeyler gelir, Atatürk gelir. Oraya girdiğimde Atatürk’ün A’sının bile olmadığı bir atmosferle karşılaştım" diye konuştu.

TARTIŞMA ARADA DA DEVAM ETTİ

Mahkeme Başkanı Özese, gizli tanığın ifadesinin alınmasına ara vererek sesinin normal hale getirilmesine karar verdi. Verilen arada ise Veli Küçük’ün avukatı Zeynep Küçük ve bazı sanık avukatları mahkeme heyetinin bulunduğu kürsüye kadar giderek Avukat Vural Ergül’ün dışarı çıkarılmasına tepki gösterdi. Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu ise bunun mahkemenin kararı olduğunu varsa taleplerini yazılı olarak vermeleri gerektiğini belirterek, salondan çıktı. Mahkemeye verilen arada Avukatlar Zeynep Küçük ve Vural Ergül mahkemeye dilekçe sunarak Vural Ergül’ün izleyici bölümümde duruşmayı takip etmesini istedi. Mahkeme Başkanı Özese verilen aranın ardından bu talebi reddederek duruşmaya gizli tanığın ifadesinin alınmasıyla devam edeceğini belirtti.

Duruşma Gizli Tanık 17’nin ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.

Haberin Devamı