Gazete Vatan Logo

Ergenekon dosyası ortada kaldı

Yeniden görülmesi için İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen Ergenekon dava dosyası ortada kaldı. Mahkeme dosyaya bakmak istemediğini belirterek başvuru yaptı.

Ergenekon dosyası ortada kaldı

Yargıtay tarafından usul ve esas yönünden bozulup yeniden yargılama yapılması için 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen Ergenekon dava dosyası ortada kaldı. “Bu davanın mahkememizde görülmesini gerektiren bir işlem yoktur” diyerek davayı reddeden 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu talebine nasıl bir cevap verileceği ise şu an için merak konusu. Adli Yargı ilk Derece Mahkemesi, Adalet Komisyonu Başkanlığı’na yapılan başvuruda, “Kamuoyunda ‘Ergenekon’ dosyası olarak bilinen ve 23 ayrı iddianameden oluşan, 275 sanıklı, dosya mahkememize tebligat işlemleri için tevzi edildiğinden dolayı mahkememiz diğer mahkemeler gibi tevziden dosya almaya devam etmiştir. Tebligat işlemleri tamamlandıktan sonra da dosya 2014 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilmiştir. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin tüm sanıklar ve suçlar yönünden bozulmasına ilişkin ilamıyla dosya adliyemize gönderilmiş, fiziken de mahkememize 17/06/2016 günü teslim edilmiştir” vurgusu yaparak şu gerekçeleri gösterdi:

Mahkeme karmaşası

Haberin Devamı

“Bu dosya ile ilgisi olmayan rücuen tazminat konusuna ilişkin HSYK Genel Sekreterliği’nin yazısı ile Başkanlığımızın başvurucu Mehmet Emin Uçar’ın özel yetkili mahkemede yargılanmasına ilişkin dosya ve diğer 19 sanıkla birlikte İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince (kapatılan) yargılama yapılıp beraat ve mahkumiyet kararları verilmiştir. Ancak bu dosya tıpkı Ergenekon dosyasında olduğu gibi Yargıtay’a gitmeden, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine dosya İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edilmiştir. Dosya Yargıtay incelemesi sonucunda kısmen onanıp, kısmen bozulmuştur. Yargıtay kararında incelenen ilk derece mahkemesi dosyasının İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyası olduğu yazılı. Oysa başvurumuza konu ‘Ergenekon’ dosyasındaki bozma ilamında ise incelenen dosyanın İstanbul Kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyası olduğu yazılıdır.

‘Tevzisi yapılsın’

Mahkeme, “Örnek verdiğimiz bu dosya gibi o tarihte birçok dosya hakkında bu şekilde işlemler yapılmıştır. Bu nedenlerle; Mahkememizin 2009/468 Esasında kayıtlı gözüken ve başta belirtildiği üzere tebligat işlemlerinin tamamlanması için yapılan bu tevzi işlemi dosyanın mahkememizde görülmesini gerektiren bir işlem olmadığı açıktır” ifadelerini kullandı. Bu nedenlerle Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararı sonrası mahkemeye gönderilen dosyanın tamamının yine Yargıtay başkanlığı bilgi işlem müdürlüğünce tevzi işleminin yapılarak sonucun bildirilmesi istendi.

Haberin Devamı

‘Bu dava için yetersiz’

Kararı VATAN’a değerlerdiren Avukat Hüseyin Ersöz şunları ifade etti: 287 sanıklı Ergenekon Davası gerek siyasi yönü gerekse Mahkemelere önemli ölçüde iş yükü getireceğinden, yargılamayı yapacak Mahkemenin belirlenmesinde sorunlar yaşanması oldukça doğal. HSYK’nın bu konuda verdiği kararda yetkili Mahkemenin İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi olacağı belirlenmiş durumda. Ancak Mahkemenin mevcut yapısıyla bu davaya bakmak noktasında yetersiz kalacağı da açık bir gerçek.

Ümraniye’de bir gecekonduda başlamıştı

12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda bulunduğu söylenen 27 el bombasıyla başlayan soruşturma ile Türkiye tarihinin en büyük davasına dönüşen Ergenekon davasında Yargıtay kararı usul ve esas yönünden bozdu. Bozulma gerekçeleri arasında ‘savunma hakkının ihlal edilmesi’, ‘Adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi’, ‘Savunma sürelerinin kısıtlanması’, ‘Sanık ile müdafi arasındaki telefon görüşmelerinin ve duruşma esnasındaki görüşmelerin kayıt altına alınması’ yer aldı.

Haberin Devamı