Gazete Vatan Logo

Ergenekon davası yeniden başlıyor

Ergenekon davası yeniden başlıyor

Ümraniye’de bir gecekonduda bulunduğu söylenen 27 el bombasıyla başlayan ve Türkiye tarihinin en büyük davasına dönüşen Ergenekon davasında verilen hapis cezaları 21 Nisan 2016 tarihinde Yargıtay tarafından usul ve esas yönünden bozulmuştu. Bozulma sebepleri arasında adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi, savunma sürelerinin kısıtlanması yer aldı.

Defalarca gidip geldi

Yargıtay yeniden yargılama yapılması için dosyayı 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak mahkeme, “Bu davanın mahkememizde görülmesini gerektiren bir işlem yoktur” diyerek yargılama yapmayı reddetti. Bu ret gerekçesine önce Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)’dan cevap geldi. HSYK verdiği yanıtta, “Bu aşamadan sonra dosyanın yeniden (ikinci kez) tevziye tabi tutulmayarak bir bütün hâlinde daha önce tevzi edilen İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerekir” dedi. Ancak bu açıklamaya rağmen 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bir kez daha “yetkili değiliz” diyerek dosyanın Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti. Bunun üzerine sanık avukatları bir üst mahkeme olan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Üst mahkeme de kararında “Sanıkların savunmalarının alınmış olması nedeniyle usulen mümkün değildir” diye itirazı kabul etti.

Haberin Devamı

İlk duruşma yarın

Kararda “Davaya konu olayların ağırlık merkezinin Ankara ili olduğu gerekçeli kararda belirtilmiş ise de davaya konu olayların ülkenin değişik yerlerinde meydana geldiği bir kısmının ise İstanbul ilinde gerçekleştiği yargılamanın 5 yıl boyunca İstanbul’da yapıldığı ve sonuçlandırıldığı bu aşamadan sonra yetkisizlik kararı verilerek dosyanın başka mahkemeye gönderilmesinin usül ekonomisine de uygun düşmeyeceği anlaşıldığından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına yapılan itirazların kabulüne karar veilmiştir” denildi.

Davaya hangi mahkemenin bakacağına ilişkin yaşanan yetki karmaşasının ardından, HSYK tarafından alınan kararla dosya, görüleceği İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Bu karar üzerine ise 4. Ağır Ceza Mahkemesi yargılama yapılması için gün verdi. Belirsizlik ortadan kalkarken ilk duruşma yarın yapılacak.

Haberin Devamı