Gazete Vatan Logo

Ergenekon Davası'nda 'Delil uçurumu'

Askeri Savcılık: "Şüpheliler tarafından işlenemez bir suç konusudur"

GENELKURMAY Başkanlığı Askeri Savcılığı, Özel Yetkili Savcılarının davaya dönüşen "irtica ile mücadele eylem planı" soruşturmasının en önemli delilleri olarak altını çizdiği olay ve iddiaları değerlendirdikten sonra "şüpheliler tarafından işlenemez bir suç konusudur" dedi.

Ergenekon Davası’na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Eylül 2012 tarihli duruşmada aldığı ara kararında Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi’ndeki bilgisayarların 19-20-21 Haziran 2009 tarihlerinde 35 kez geri getirilmeyecek şekilde silindiği iddiasına ilişkin bir soruşturma yapılıp yapılmadığını, Genelkurmay Askeri Savcılığı’na sordu. Genelkurmay Askeri Savcılığı’ndan gönderilen bir sayfalık yazıda, "2010 yılında 23 Ekim 2009 tarihinden itibaren ortaya atılan iddialar kapsamında, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın karargahta hazırlanıp hazırlanmadığı, haberin yayınlandığı gün planın orjinalinin imha edilip edilmediği, bilgisayar kayıtlarının temizlenip temizlenmediği, bu suretle delillerin karartılıp karartılmadığı hususunda Askeri Savcılığımızca soruşturma yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.

KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA DAİR KARAR

Başlatılan soruşturma kapsamında şüpheliler Mehmet Eröz, Mustafa Bakıcı, Sedat Özüer, Ziya İlker Göktaş, Cemal Gökçeoğlu, Nuri Yıldırım, Hulusi Gülbahar ve Uğur Berksun hakkında "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarını işlediklerine ilişkin haklarında kamu davası açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil bulunmadığı ve bu şüpheliler hakkında ayrı ayrı kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği belirtildi.

Emekli Albay Dursun Çiçek hakkında düzenlenen iddianameyle birlikte verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda şu ifadelere yer verildi:

"Dursun Çiçek tarafından bağımsız olarak hazırlandığı kabul edilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın Bilgi Destek Dairesi’nde hazırlandığına ilişkin hiçbir delil elde edilememiştir. Askeri Savcılığımızca yazının şüpheli tarafından hazırlandığı kabul edilmesine karşın, kendisi bu yazıyı hazırlamadığını başından itibaren reddetmiştir. Bu yönüyle değerlendirildiğinde, süpheli tarafından askeri hiyerarşi dışında bireysel olarak hazırlandığı kabul edilen yazının 19, 20, 21 Haziran 2009 tarihlerinde Bilgi Destek Dairesi’nde gerçekleştirilen evrak imha işlemleri ve bilgisayarların güvenli sil işlemine tabi tutulması suretiyle yok edilmesi mümkün değildir. Bu çerçevede şüpheliler yönünden işlenemez suç söz konusudur."

Yazıda ayrıca söz konusu bilgisayarların silinmesiyle ilgili Askeri Savcılıkça verilmiş herhangi bir talimat veya emir bulunmadığı da ifade edildi.

BİLGİSAYARLARDA EVRAK TEMİZLİĞİ YAPILDIĞI İDDİA EDİLİYOR

12 Haziran 2009 tarihinde "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesinin bir gazetede yayınlamasının ardından Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi’nde bulunan bilgisayarlarda, 19-20-21 Haziran 2009 tarihlerinde evrak temizliği yapıldığı iddia ediliyor.

DURUŞMAYA TANIK RÖTARI

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan Ergenekon Davası'nın 246. duruşmasında Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Albay Dursun Çiçek, emekli Korgeneral Mehmet Eröz, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin de aralarında bulunduğu 34 tutuklu sanık hazır bulundu.

16 celse men edilen CHP İzmir Milletvekilli Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın da aralarında bulunduğu 31 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı. Odatv Davası’nın tutuklu, bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmada yer aldı.

GİZLİ TANIK AYDOS DİNLENİYOR

Saat 09.00’da başlaması gereken duruşma bugün gecikmeli olarak saat 13.30 sıralarında başladı. Tanıklar Emrah Özdemir ve Gizli tanık Aydos’un hazır olmaması üzerine duruşma öğleden sonra saat 13.30 sıralarında başlayabildi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Gizli Tanık Aydos’un dinleneceğini belirtti. Gizli tanık odasında ifadesi alınıyor.

Haberin Devamı