Gazete Vatan Logo

Ergenekon'da tahliye umudu!

Anayasa Mahkemesi kararından sonra 12 sanık hakkında tahliye talebinde bulunuldu

Ergenekon'da tahliye umudu!

AYM’nin uzun tutukluluğa ilişkin iptal kararının ardından avukatlar 1 yıllık yeni yasanın beklenmesi gözetilmeden tahliyelere başlanması gerektiğini savundu.

Anayasa Mahkemesi’nin kamuoyunda 3. yargı paketi olarak bilinen kanundaki, “Devletin güvenliğine, Anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı ve casusluk suçlarında CMK’da öngörülen tutuklama süresinin iki kat uygulanacağına ilişkin hüküm” anayasaya aykırı bularak iptal edilince Ergenekon davasının sanıklarına tahliye umudu doğdu.

12 tahliye talebi

Yapılan iptal sonrasında davanın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye dilekçesi sunan avukatlar tutuklulukta 5 yıl 1 günü aşan sanıklar Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur, Hasan Ataman Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım ve Muzaffer Tekin, 3 yıl 8 aydır tutuklu olan Mehmet Deniz Yıldırım ve 19 Ağustos 2011 yılından bu yana tutuklu olan Mehmet Bedri Gültekin, Turhan Özlü, Erkan Önsel ve Mehmet Bora Perinçek için tahliye talebinde bulundu.

Mahkemeye sunulan dilekçede, “müvekkillerinin Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, temel hak ve özgürlüklere ilişkin kararların duyulmakla uygulanma zorunluluğu karşısında, müvekkillerinin duruşma günü beklenmeksizin, dosya üzerinden inceleme yapılarak bihakkın tahliyelerine karar verilmesini talep etmekteyiz” dedi.
Ergenekonda tahliye umudu
1 yıl beklenmesin

Tahliye dilekçesini mahkemeye sunmadan önce avukatlar ve bazı İşçi Parti üyeleri adliye önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan Doğu Perinçek’in avukatı Basri Özbey, Ergenekon davasında tutukluluğu 5 yılı geçen tüm sanıkların derhal serbest bırakılması gerektiğini anlatırken, “kararın uygulanması için resmi gazetede yayınlanmasına, gerekçeli kararın yazılmasının beklenmesine ya da kararın yürürlülük tarihinin beklenmesine gerek yoktur” dedi.

İçtihatlar var

Tuncay Özkan’ın avukatı Hüseyin Ersöz de tahliye talebinde bulunacaklarını belirtti. Ersöz, “Başta Ergenekon ve KCK davalarına bakanlar olmak üzere mahkemelerin 10 yıllık süreyi uygulamaları hukuken mümkün olmakla birlikte vicdanen meşru bir karar olmayacaktır. 5 yıla yaklaşmış ya da geçmiş olan sanıkların salıverilmeleri gerekmektedir” dedi. Yargıtay’ın bunun aksi içtihatlarını ve geçtiğimiz yıllarda Hizbullah Davası’nda serbest bırakılanları hatırlaran avukat Ersöz müvekkilleri Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Levent Bektaş’la ilgili tahliye talebinde bulunacağını söyledi. Ergenekon tutuklusu CHP Milletvekili Prof. Mehmet Haberal da 17 Nisan 2009’da tutuklandı. Haberal’ın avukatı da tahliye talebinde bulunacağını açıkladı.

Danıştay tetikçisi de tahliye istiyor

Uzun tutukluluğa ilikşin Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrası yaklaşık 7 yıldır tutuklu bulunan Danıştay saydırısı tetikçis ve Ergenekon sanığı Alparslan Arslan’a da tahliye yolu göründü. 2006 yılıhda meydana gleen saldırının ardından tutuklanran ve yaklaşık 7 yıldır tutuklu bulunan Arslan’ın avukatı Oğuz Kayıran’ın, önümüzdeki günlerde tahliye için mahkemeye başvuracağı öğrenildi. Arslan Ergenekon Davası kapsamında yargılanan sanıklar arasında en uzun süredir tutuklu olanı.

Haberin Devamı