Gazete Vatan Logo

Ergenekon'da gösterilmeyen hassasiyet!

Ergenekon iddianamesine özel hayatı ilgilendiren telefon görüşmeleri girerken, El Kaide iddianamesinde Savcı hassas davrandı, o belgeleri çıkardı..

İstanbul’daki Beşiktaş Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık, 13’ü tutuklu 40 kişi için hazırladığı El Kaide iddianamesine şüphelilerin özel hayatına ilişkin poliste sorulan soruları ve telefon görüşmelerini “Suçla ilgisi yok” diyerek koymadı.

TÜRKİYE, son 3 yıldır özellikle Ergenekon soruşturması süresinde iddianamelere koyulan, suçla ilgisi olmayan, özel hayatı ilgilendiren telefon konuşmalarını ve bunun sonucunda yaşanan özel hayat ihlallerini tartıştı. İsnat edilen suçla ilgisi olmayan bir çok özel detay iddianamelerde yer aldı ve kamuoyuna ifşa edildi. Ancak bunun istisnaları da oldu. İstanbul Özel Yetkili Beşiktaş Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık, 40 kişi için hazırladığı El Kaide iddianamesinin son paragrafına bir cümle ekleyerek, “Polis tarafından şüphelilere sorulan özel hayatla ilgili sorular ve telefon görüşmeleri suçla ilgisi bulunmadığı için iddianameye konulmamıştır” dedi.

İstanbul Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri 22 Ocak’ta El Kaide terör örgütü ile bağlantılı olduğu ve liderliğini Mehmet Doğan’ın yaptığı öne sürülen gruba operasyon düzenledi. Soruşturmayı ise İstanbul Özel Yetkili Beşiktaş Adliyesi’nde görevli savcı Kadir Altınışık yürüttü. 6 ay boyunca süren soruşturma sonunda savcı Altınışık, 13’ü tutuklu 40 kişi hakkında silahlı terör örgütü kurdukları, yönettikleri ve üyesi oldukları gerekçesi ile iddianame hazırladı. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamenin ise son paragrafı hayli ilginçti. Soruşturma süresince mahkeme kararı ile şüphelileri dinleyen polis, özel hayata ilişkin görüşmeleri de kayıt altına almıştı. Kayıt altına almakla kalmamış, bunları şüphelilere de sormuş, hatta fezlekesinde de yer vermişti. Savcı Kadir Altınışık, polisin şüphelilere sorduğu özel hayatla ilgili soruları ve telefon görüşmelerini iddianamesinde kayda geçirmeyeceğini söyledi.
Altınışık son dönemde dava dosyalarına özel hayata ilişkin görüşmeleri koyan kolluk kuvvetlerine ve meslektaşlarına da ders niteliğindeki görüşlerini söyle aktardı; “İletişim tespit tutanakları ve mail iletişimlerine ilişkin tutanakların bir kısım şüphelilere ait özel yaşamlarına dair görüşmeler olması ve bu görüşmelerin soruşturma aşamasında şüphelilere soru olarak yöneltilmesi nedeniyle imhasının yapılamadığından muhafaza altına alınmış olup, bu husus değerlendirmesinin mahkemeye ait olmak üzere dosyasına celbi hususu, kamu adına iddia ve talep olunur”

Gayri ahlaki ilişkiler

Peki, savcı Kadir Altınışık’ın itirazına neden olan ve iddianameye sokmadığı sorular ve telefon tapelerinin içeriğinde ne vardı? İstanbul Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ortaklaşa yürüttüğü operasyonda telefon dinlemeleri, izlemeler sonucunda elde ettikleri ve suçla ilgili olmayan özel hayat bilgilerini fezlekeye koydu. Tutuklu ve tutuksuz yargılanan sanıklar ve hatta dava dosyasında adı bile geçmeyen kişilerin eşcinsel olduğu, bazılarının evlilik dışı ilişkiler yaşadığı iddiaları polisin soruşturma dosyası için hazırladığı raporda geniş bir şekilde ve “Gayri Ahlaki İlişkiler” başlığı altında yer aldı. Halen Meclis’te bulunan bir milletvekilinin eski eşinin eşcinsel olduğu, suçlanan kişilerle ilişki içinde olduğu iddiasına da bu raporda yer verildi.

Haberin Devamı