Gazete Vatan Logo

Ergenekon'da en kalabalık dava

İki dosyanın birleştirildiği davada 7 Eylül Pazartesi günü 108 sanığın yargılanmasına devam edilecek

Ümraniye'de bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de 27 el bombasının ele geçirilmesi ile başlayan Ergenekon soruşturmasının ikinci ve üçüncü iddianamelerinin birlikte görüleceği 'ikinci Ergenekon' davasına 7 Eylül Pazartesi günü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusu'nun yanında ki duruşma salonunda devam edilecek.

İkinci ve üçüncü Ergenekon davalarının birleştirilmesinin ardından sanık sayısının 108 olduğu ikinci davanın üçüncü oturumunda oturumda 53'ü tutuklu 107 sanığın hakim karşısına çıkması bekleniyor. Davanın sanıklarından Turhan Çömez ise firari.

KİMLİK TESPİTLERİNİN ARDINDAN İDDİANAMELER OKUNACAK

Daha önce yapılan iki oturumda ikinci davanın sanıklarının kimlik tespitleri yapıldığı için 7 Eylül Pazartesi günü yapılacak olan üçüncü oturumda üçüncü davanın sanıklarının kimlik tespitlerine geçilecek. Sanıkların kimlik tespitlerinin ardından ise 1909 sayfalık ikinci iddianame ile 1454 sayfalık üçüncü iddianamenin özeti duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından okunacak. İddianamenin okunmasının ardından ise sanıkların ifadelerine geçilecek. Aralarında görevli askerlerin, emekli paşaların ve rektörlerin bulunduğu 108 sanık haklarındaki darbe ve suikast girişimi iddialarına yanıt verecek.

İDDİANAMELERDE DARBE VE SUİKAST PLANLARINA YER VERİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ikinci ve üçüncü Ergenekon iddianamelerinde Ergenekon'un yönetici kadrolarının toplumda ve devlet kademelerinde önemli görev ve mevkilerde bulunmuş kişilerden oluştuğu iddia ediliyor. Amaçlarına ulaşmak için gerekli silah, mühimmat ve diğer malzemeleri kolaylıkla temin edebildikleri, devletin çok gizli belgelerini kolaylıkla ele geçirdikleri öne sürülüyor. Örgütün, Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması ve Danıştay suikastini gerçekleştirdiği, ayrıca aynı amacı gerçekleştirmek için eski eylemlerine ilaveten toplumda saygınlığı olan kanaat önderleri ve dini liderlere yönelik suikast planları hazırladıkları ifade ediliyor. Üst düzey yönetici olduğu iddia edilen Özel Harekat Dairesi eski Başkan vekili İbrahim Şahin liderliğinde ki grup tarından öldürülecekleri iddia edilen Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ile Pir Sultan abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç müşteki, Sivas Ermeni Cemaati Lideri Minas Durmazgüler, Ermeni Patriği Mesrob Mufatyan ise davanın mağduru olarak yer alıyor. İddianamede yapılan operasyonlarda suikast planlarının yanı sıra suikasta kullanılacak silahlarında ele geçirildiği belirtiliyor.

Ergenekon'un sivil toplum kuruluşlarının üst düzey yönetimlerinde örgütlenerek bu kuruluşları amaçları doğrultusunda yönlendirdikleri, medyayı kullanarak örgüt kararları doğrultusunda kamuoyu oluşturdukları, ülkede kaos ve iç çatışma ortamı oluşturmaya çalıştıkları ifade ediliyor. Oluşacak gerginlik ortamından faydalanıp, nihai olarak TSK içerisinde kendilerine destek vereceklerini umdukları kişilerin yardımı ile Yürütme ve Yasama organlarını ortadan kaldırmaya ve görevlerini tamamen veya kısmen yapamaz hale getirmeye teşebbüs ettikleri öne sürülüyor. Bu kapsamda, özellikle asker kökenli şüphelilerin görevde oldukları 2003-2004 yıllarında hazırladıkları darbe planlarını uygulamaya koydukları, emekli olmalarına müteakip eylem ve faaliyetlerine devam ederek, örgütün belirlediği strateji doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarını yönetip, yönlendirmek amacıyla, bir kısım kuruluşların yönetimine geçtikleri iddia ediliyor. Tüm bu eylem ve faaliyetler dikkate alındığında, örgütün hükümetleri devirip yönetimi ele geçirmeye elverişli olanaklara sahip olduğu öne sürülüyor.

Darbe iddialarının ağırlıklı olduğu ikinci iddianamede Ayışığı, Yakamoz, Eldiven isimli darbe planlarına da yer veriliyor.

16 KİŞİYE ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİ İDDİASI

Birleştirilen ikinci ve üçüncü davanın sanıklarından emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Kemal Aydın ve Neriman Aydın, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Prof. Dr. Mehmet Haberal, Kurmay Albay Cengiz Köylü, emekli Albay Levent Göktaş, Özel Harekat Dairesi eski Başkan vekili İbrahim Şahin, Prof. Dr. Yalçın Küçük, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve Genel Kurmay eski Hukuk Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel'in örgüt yöneticisi olduğu iddia ediliyor.

24 KİŞİ HAKKINDA MÜEBBET HAPİS İSTENİYOR

Emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un 3'er kez, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Kemal Aydın, Neriman Aydın, Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Ali Balbay, Gazeteci Ahmet Tuncay Özkan, ATO Başkanı Sinan Aygün, Rektörler Prof. Dr. Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu, Ferit Bernay, Abbas Yurtkuran, Kurmay Albay Mustafa Koç, Yarbay Mustafa Dönmez, Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin, Prof. Dr. Yalçın Küçük, Prof. Dr. Erol Manisalı, Kıdemli Kurmay Albay Cihandar Hasanhanoğlu ve emekli Tümgeneral Erdal Şenel'in ise 2'şer kez, Birol Başaran ile davanın firari sanığı eski milletvekili Turhan Çömez'in ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. 84 sanığın ise 7,5 yıl ile 67 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İKİNCİ ERGENEKON DAVASI 20 TEMMUZ'DA BAŞLAMIŞTI

İkinci iddianamenin kabulünün ardından 20 Temmuz 2007'de aralarında emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Esenyurt Belediyesi eski Başkanı Gürbüz Çapan, ATO Başkanı Sinan Aygün, Anayasa Mahkemesi Başkan vekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt, Yeni Parti Genel Başkanı Tuncay Özkan'ın da bulunduğu 18'i tutuklu 56 sanıklı ikinci dava başlamış sanıkların kimlik tespiti yapılmıştı. Mahkeme heyeti Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'ın tutuksuz yargılanan ATO Başkanı Sinan Aygün ve avukat Levent Temiz'in tutuklanması yönündeki talebi ile sanıkların ve avukatların heyetin ve üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun reddine ilişkin taleplerini değerlendirmek için duruşmayı 6 Ağustos'a ertelemişti.

ÜÇÜNCÜ DAVA 5 TEMMUZ'DA AÇILDI

Verilen 17 günlük arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlana 3'üncü Ergenekon iddianamesi inceleyen mahkeme heyeti bu iddianameyi de kabul ederek 5 Ağustos 2009'da üçüncü Ergenekon davasını açmıştı.

Ergenekon davalarının görüldüğü İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi 6 Ağustos 2009'da yaptığı oturumda ise üçüncü Ergenekon davasını aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesi ile ikinci Ergenekon davası ile birleştirmişti.

İKİNCİ DAVANIN TUTUKLU SANIKLARI

Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur, Mustafa Balbay, Birol Başaran, Tuncay Özkan, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Emcet Olcaytu, Osman Gürbüz, Muzaffer Öztürk, Hüseyin Keskin, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Kemal Aydın, Neriman Aydın, Mehmet Ali Çelebi, Hamza Demir, Süleyman Solmaz

İKİNCİ DAVADA TUTUKSUZ YARGILANACAK SANIKLAR

Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Sinan Aygün, İlker Güven, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Erol Mütercimler, Emim Şirin, Hakan Şanlı, Yüksel Dilsiz, Ferda Paksüt, Halis Yavuz Işıklar, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Tanju Güvendiren, Adnan Türkan, Tunç Akkoç, Mesut Özcan, Hüseyin Nazlıkul, Adnan Bulut, Merdan Yanardağ, Murat Ağırel, Selim Utku Gümrükçü, Mahir Akkar, Evrim Baykara, Fatma Sibel Yüksek, Arif Doğan, Levent Temiz, Ertaç Giray, Noyan Çalıkuşu, Eren Mumcu, Önder Koç, Hasan Hüseyin Uçar, Yaşar Tozkoparan, Doğukan Yorulmaz, Hatice Bahtiyar, Ercüment Ovalı, Muhammed Murat Avar, Siyami Yalçın

İkinci davanın firari sanığı ise eski milletvekili Turhan Çömez.

ÜÇÜNCÜ DAVANIN TUTUKLU SANIKLARI

Prof. Dr. Mehmet Haberal (Başkent Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu (eski İnönü Üniversitesi Rektörü), Cengiz Köylü , Mustafa Koç, Yarbay Mustafa Dönmez, Mustafa Levent Göktaş (emekli Albay), Hasan Ataman Yıldırım, Mustafa Özbek (eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı), İbrahim Şahin (eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili), Fatma Cengiz, Ayhan Atabek, Servet Kaynak, Yaşar Oğuz Şahin, Kemalettin Balcı, Zerrar Atik, Murat Çavdar, Bülent Güngördü, Fahri Süslü, Mehmet Dalagan, Kenan Temur, Taylan Özgür Kırmızı, Muhammed Sarıkaya, Murat Eke, Emre Baltacı, İlhan Bulayır, Cihan Arık, Ali Oktay Şahbaz, Onur Özdemir, Melih Yüksel, Mehmet Koral, Hüdayi Ünlüer, Oğuzhan Sağıroğlu, Fahri Kepek, Oğuz Bulut, Ersin Gönenci

ÜÇÜNCÜ DAVANIN TUTUKSUZ SANIKLARI

Yalçın Küçük, Prof. Dr. Erol Manisalı (İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi), Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay (eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü ), Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran (eski Uludağ Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz (eski YÖK Başkanı), Cihandar Hasanhanoğlu , Erbay Çolakoğlu , Muhittin Erdal Şenel ( eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral), Engin Aydın, Mustafa Hüseyin Buzoğlu, Münür Kemal Yavuz (Emekli Orgeneral), Tunçer Kılınç (emekli Orgeneral), Hüseyin Vural Vural, İlyas Çınar, Ünal İnanç, Muhterem Bağcı, Erdal Şahin

Haberin Devamı