Gazete Vatan Logo

Erdoğan ve Şi, üçüncü nükleer santrali görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan - Çin Devlet Başkanı Şi görüşmesinde, Türkiye'de üçüncü nükleer santral inşası için sürecin hızlandırılması konusunda mutabık kalındı.

Erdoğan ve Şi, üçüncü nükleer santrali görüştü

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere geldiği Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, son dönemde dördüncü kez bir araya gelen Erdoğan ve Şi'nin görüşmesinde, ağırlıklı olarak ekonomik ilişkiler ele alındı.

Zirvede, Türkiye'de üçüncü nükleer santralin yapımı konusu da ele alındı. Bu sürecin hızlandırılması için tekrar irade beyan edildi. Ayrıca müzakere sürecinin hızlandırılmasında da mutabık kalındı.

Daha önce kurulan e-ticaret platformunun başarılı bir şekilde büyüdüğünün altı çizilen görüşmede, liman işletmeciliği ve gemi yapımı konularında iş birliğinin artırılmasının gereği ifade edildi. İthalat-ihracat dengesi, yatırım ve bankacılık konularının da ele alındığı zirvede, bu alanlarda daha fazla iş birliği yapılması yönünde de irade beyan edildi.

FETÖ'ye karşı işbirliği

Ayrıca Şi, FETÖ konusunda adım attıklarını ifade ederek, "Türkiye'ye tehdit oluşturan hiçbir unsura ve yapılanmaya izin vermeyeceğiz, bu konuda Türkiye ile iş birliği içerisinde olacağız." dedi.

Haberin Devamı

FETÖ ile bağlantılı 3 sivil toplum kuruluşunun, Birleşmiş Milletlerdeki danışman statüsünün kaldırılmasıyla ilgili oylamada Çin'in Türkiye'ye destek verdiğini belirten Şi, bunu, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesi bağlamında önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Terörle mücadele ve Suriye'nin de konuşulduğu görüşmede, bu meselenin siyasi geçiş süreciyle çözülebileceği, bunun için de Astana ve Cenevre süreçlerine destek verilmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşme, daha olumlu ve kapsamlı geçti

2018 yılının "Türkiye-Çin Yılı" ilan edilmesinin de gündeme geldiği toplantıda, bununla ilgili hazırlıklar değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi'yi Türkiye'ye davet etti.

Görüşmenin öncekilere göre daha olumlu ve kapsamlı geçtiği belirtilirken, Çin Devlet Başkanı Şi, "Görüşmelerin devam ediyor olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İki liderin Almanya'da temmuz ayında yapılması planlanan G20 Zirvesi'nde beşinci kez bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: AA