Gazete Vatan Logo

Erdoğan ve Papa'dan ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis açıklama yaptı.

Erdoğan ve Papa'dan ortak açıklama

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Bu ziyaret bizim için çok önemli. Papa hazretlerinin yaptığı kardeşlik vurgusu çok önemli. Batı'daki İslamafobia giderek artıyor. İnsanlar peşinen başka dine mensup kişilere başka gözle bakıyorlar. Bunun müslümanları derinden yaraladığını görüyorum. Müslüman dünyasında da şiddet olaylarını esefle karşılıyorum.

Kendisini dışlanmış hisseden kişiler terör örgütlerinin ağına düşüyorlar. Kendisine sürekli çifte standart uygulanan yığınlar DEAŞ, El-Kaide ve Boko Haram gibi örgütlerin hedefi haline geliyor.

DEAŞ şu anda dünyada herkes tarafından konuşuluyor. Suriye'de 300 bin kişiyi öldüren 7 milyon insanı sürgüne gönderen kişiye kimse ses çıkarmıyor. Buradaki devlet terörü kimsenin dikkatini çıkmıyor.

Gazze'ye uygulanan, masum çocukların, masum kadınların ölümüne yol açan devlet terörü, ne yazık ki dünyanın dikkatini çekmiyor. Kudüs'te Müslümanların en kutsal mekanlarından biri olan, Mescid-i Aksa'yı hedef alan ihlal ve saldırıları mütemadiyen görmezden geliniyor. Orada farklı dini cemaatlerin kutsallarına ve özgürlüklerine yönelik de kısıtlamalar da yapılıyor uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor. Türkiye'de 30 yıldır 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor.

Haberin Devamı

Saygıdeğer misafirimizin (Papa Franciscus) Türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye, sadece Vatikan'a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır.

Haberin Devamı

PAPA’NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI
Doğal güzellikle ve tarihi açıdan zengin, antik medeniyetlerin izleriyle dolu iki kıta ve farklı kültürler arasında köprü vazifesi gören ülkenizi ziyaret etmekten ötürü çok mutluyum. Burası ilk yedi kilise konseyine ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Efes’te Hz İsa’nın annesi Meryem Ana’nın yaşadığına inanılan yere dünyanın her yerinden Hristiyanlar hac görevini yerine getirmek için gelir. Bütün bunların yanı sıra Türkiye’nin canlılığı ve verimliği ülkenizin takdir edilme vesilelerinden biridir.
Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır. Sağlam bir barış uğruna çabalamak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelilerdir. Böylelikle her seferinde yanlış anlamalardan uzak kalacaklardır. Dostluk böylece yeşerecektir.
TÜRKİYE BÜYÜK CÖMERTLİK GÖSTERDİ
Ortadoğu ve Avrupa bu yeşermeyi bekliyor. Özellikle Ortadoğu kanlı savaşlara sahne olmaktadır. Bir savaş bir başka savaşı doğurmaktadır. Bu yüzden bu barış yetersizliği nedeniyle Ortadoğu daha ne kadar acı çekmeye devam edecektir? Bunlara izin vermemeliyiz.
Sayın Cumhurbaşkanı, böylesi yüce ve acil bir amaca ulaşmak için tüm dinlere katkıda bulunur. Bununla birlikte her türlü köktenci anlayış bertaraf edilir. Mantıkdışı korkulara karşı gelinmelidir. İnananların dayanışması, dini özgürlüğün taşıyıcı sütunu gibidir. Bu çaba onurlu bir yaşam ve doğal alanın korunması içindir. Özellikle Ortadoğu’da diyaloğu, hukuku ve barışı izleyerek bunu gerçekleştirebileceklerdir. Ancak şimdiye kadar hep savaşa tanık olduk. Özellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri halen aralıksız devam etmektedir. Tutuklular ve azınlık gruplara yönelik en basit insanlık kuralları bile çiğneniyor. Sadece Hıristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarabilmek ve inançlarını koruyabilmek için evlerini terk ediyorlar.
Türkiye büyük bir cömertlik göstererek çok sayıda göçmeni kabul etti. Gerekli olan insani yardımın yanında bu trajediyi ortaya çıkan sebeplere de kayıtsız kalınmamalıdır.

Haberin Devamı

PAPA RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'u Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.

Papa Franciscus, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti. Papa Franciscus'un, Anıtkabir'den çıkıp Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelirken kullandığı güzergah tamamen trafiğe kapatıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın protokol girişinin önündeki caddede karşılanan Papa Franciscus'u taşıyan makam aracı, Türkiye ve Vatikan bayrağı taşıyan atlı tören birliği eşliğinde saraya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'u aracından inişinde elini sıkarak karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Franciscus, alandaki platformda yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde Papalık Marşı ve İstiklal Marşı çalındı.

Papa Franciscus, Türkçe "Merhaba asker" diyerek tören birliğini selamladı. İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Franciscus, sarayın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Erdoğan ve Papa Franciscus, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Karşılamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.

Resmi karşılamada yeni düzen

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa'yı karşılamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan saat 14.30'da çıkarak turkuaz halıların serildiği tören alanına geçti. Erdoğan, karşılamada yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı "hoşgeldiniz" diyerek ellerini sıktı. "Merhaba asker, nasılsınız" diyerek tören kıtasını ve sancağı selamlayan Erdoğan, bir süre Papa Franciscus'un yerleşkeye gelişini bekledi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olan Papa Franciscus için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa'nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı.