Gazete Vatan Logo

Biden'dan en net Gülen açıklaması!

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin olarak, “Şimdiye kadar gerçekleştirilen iade taleplerinden hepsinden daha fazlası avukat bu konuda çalışmakta. Gülen’i korumak için hiçbir sebebimiz yok” dedi.

Biden'dan en net Gülen açıklaması!

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "ABD, müttefikimiz Türkiye'yi desteklemektedir. Bizim desteğimiz mutlaktır ve hiçbir şekilde sarsılmaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ziyaretinin ardından yapılan ortak açıklamada konuşan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otelini de bir helikopterle birlikte basmaya geldiklerini ve Erdoğan'ın ailesiyle 15 dakika önce çıkarak kurtulduğunu hatırlattı.

"(Bir Amerikan askeri helikopteri, Başkan ailesiyle tatildeyken oraya gelip böyle bir şey yapsa ne olurdu) diye düşünmeye çalışıyorum." diyen Joe Biden, TBMM Başkanı da dahil olmak üzere bir çok kişiyle bir araya gelme ve Külliye'ye gelirken binanın önüne yapılan saldırıların izlerini görme fırsatı bulduğunu anlattı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, şöyle devam etti:

"Ülkenizdeki birçok kişi, karşı karşıya kaldığı krizlere karşı dünyanın dayanışma göstermekte geciktiğini düşünmüş olabilir. İşte bu nedenle ben kişisel olarak buraya gelmek istedim. Sayın Başkanımız da benden bunu istedi. Size ve ülkedeki bütün vatandaşlara ne kadar üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum. ABD Başkanı ve halkı adına burada kaybettiğimiz insanlar adına, ikimiz görüşürken kaybettiği evladı sizin isminizi taşıyan bir dostunuzu kaybettiğiniz örneğini vermiştiniz. Bu, tarih kitaplarında okuduğumuz bir şey değil, birebir yaşadığımız kişisel bir şey. Ben çok açık ve seçik bir şekilde şunu ortaya koymak istiyorum ki ABD, müttefikimiz Türkiye'yi desteklemektedir. Bizim desteğimiz mutlaktır ve hiçbir şekilde sarsılmaz. Daha önce de basın toplantısında dile getirdik. Bu darbe girişimi sadece Türk hükümetine değil, Türk halkına karşı yapılmış bir saldırıydı ve bu ülkedeki en önemli değerlere yapılmış, çok şiddet içeren bir ihanetti. (Bunlar) Küçük bir grup, esasında korudukları insanlara hizmet etme yemini etmiş bir gruptu. Biz ABD ve Amerikan halkı olarak müttefiklerimizin her zaman yanındayız."

Haberin Devamı

Biden, darbe girişiminin ardından hemen Türkiye'yi ziyaret etmemesine ilişkin olarak ise "Amerikan halkı sizin yanınızda. Barack Obama ilk arayanlardandı. Özür dilerim, keşke daha önce buraya gelebilseydim." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜRK ORDUSUNUN ŞU ANA KADAR YAPTIKLARI ÇALIŞMAYI DESTEKLİYORUZ VE TAKDİR EDİYORUZ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu ile ilgili, "Türk ordusunun şu ana kadar yaptıkları çalışmayı destekliyoruz ve takdir ediyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ziyaretinin ardından yapılan ortak açıklamada konuşan Biden, Erdoğan'ın telefon ekranından televizyon yayınına bağlanarak, Türk halkına sokağa çıkma, teslim olmama ve teröristlere karşı durma çağrısı yaptığını anımsattı.

Türk halkının Erdoğan'ın sözlerinden sonra bu çağrıya uyarak sokağa çıkmasını tüm dünyanın izlediğini söyleyen Joe Biden, Türk halkının başka bir F-16'nın gelip onları vurup vurmayacağından habersiz bir şekilde sokağa çıktığını vurguladı.

Helikopterleri aşağıdan silahla düşürmeye çalışan insanlar vardı." diyen Biden, gerçek vatanseverlerin tankların önüne çıktığını ve hatta bazı insanların üzerinden tankların geçtiğini ifade etti.

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Biden, şöyle devam etti:

"Hem kendim, hem başkanım hem de Amerikan halkı Türk halkını takdir ediyoruz. Türk halkı kendi ulusal güvenliği noktasında da çok hassas. Dolayısıyla ABD olarak biz de adaletin, darbe girişiminin bütün sorumlularını hukukun üstünlüğü çerçevesinde mahkemeye çıkarılması konusunda sizin yanınızdayız. Amerikalı uzmanlar burada, sahada sizin görevlilerinizle birlikte çalışıyor, Türk vatandaşlarıyla bir araya geliyor, Türkiye'nin Gülen'in iadesiyle ilgili talebine cevap vermek noktasında materyal topluyorlar ki iki ülke arasında suçluların iadesi anlaşmamız var. Yakın tarihe baktığımızda, çok uzun zamandır kongre üyesi olarak ve adli komitelerde görev yaptım. Bir dosyayla alakalı bu kadar fazla zamanın harcandığını da görmedim. Şu an yeterli verinin toplanıp mahkeme standartlarının karşılanması için çalışılıyor.

Haberin Devamı

İnsanların şunu anlaması zor olabilir; Bizim ülkemiz kadar güçlü bir ülke, Obama kadar güçlü bir başkan varken bile bizim kendi isteğimiz veya talebimizle hiç kimseyi başka bir ülkeye gönderme yetkimiz yok. Anayasanın üzerinde değiliz, bunu sadece mahkemeler yapabiliyor. Eğer Başkan birisini ülkeden sınır dışı ederse, kendisi suçlu duruma düşer. Türk halkı bilmeli ki Gülen'i veya yanlış yapmış herhangi birini koruma konusunda ABD'nin bir nedeni yoktur."

"Federal mahkeme Bush yönetiminin kararını bozdu"

Fetullah Gülen, Bush yönetiminden sığınma talep ettiğinde bunun reddedildiğini, Gülen'in mahkemeye başvurduğunu ve mahkemenin Başkanın kararını bozarak talebi kabul ettiğini hatırlatan Biden, bu ve bunun gibi durumlara bağımsız federal mahkemelerin karar verdiğini söyledi.

Joe Biden, iade talebi üzerinde çalışmanın zaman aldığının altını çizerek, "Bu konuda şüphe olmamalı ki biz Türk hükümetiyle yakın şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Türk halkının ABD'den daha büyük bir dostu yok." diye konuştu.

Başsağlığı dileklerini de ileten Biden, sadece darbe girişimiyle alakalı değil, ondan sonra da yaşanan bir sürü sıkıntı olduğunu, intihar saldırısında 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Özellikle Güneydoğu'da Türk halkının PKK ve DAEŞ'in elinden bir sürü sıkıntı çektiğini dile getiren Joe Biden, "Ne Amerikan ne de Türk halkı terörizme, terör tehdidine ve eylemlerine boyun eğecektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ortaklığı daha da genişletmek için fırsat buldukça daha da çalışacaklarını aktaran Biden, dünyanın dört bir tarafında devam eden terör saldırılarına karşı de hep birlikte olduklarına vurgu yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Son kez söylemek istiyorum, Amerikan halkı sizin yanınızdadır." şeklinde konuştu.

"Operasyonları destekliyoruz"

Biden, DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu'na ilişkin bir soruya karşılık, "Türk ordusunun şu ana kadar yaptıkları çalışmayı destekliyoruz ve takdir ediyoruz." yanıtını verdi.

DAEŞ'in bölgedeki varlığını uzun zamandan beri bildiklerini dile getiren Joe Biden, "Şuna güçlü bir şekilde inanıyoruz ki Türk sınırı da tabii ki Türkiye tarafından kontrol altında olmalı. Herhangi bir grup da hangi grup olursa olsun, orada işgal gerçekleştirmemeli. Suriye bir bütün olarak kalmalı, küçük parçalara bölünmüş olarak değil. Biz bu operasyonların devamında da Türkiye ile çalışmak isteği içerisindeyiz. DAEŞ'i oradan çıkarmak istiyoruz. Operasyonları destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Anayasayı uygulamakla yükümlüyüz"

Biden, ABD'nin FETÖ elebaşı Gülen'in Türkiye'ye iade sürecine ilişkin, "Amerika tarafı sanki ipe un seriyormuş gibi bir hava görüyoruz, bu durum Türk halkını ve kamuoyunu rahatsız ediyor. Harekete geçmek yerine zamana yayılıyor gibi bir durum söz konusu. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ne kadar daha ülkenizde bulunmasına müsade edeceksiniz?" şeklinde soruya, ABD'nin hukuk ülkesi olduğu ve anayasaya bağlı olduğu yanıtını verdi.

Anayasayı uygulamakla yükümlü olduklarını belirten Joe Biden, "Anayasa ve kanunlarımız, birinin iade edilebilmesi için Amerikan mahkemelerinin iadeyi gerektiren bir sebep olduğuna kanaat getirmesini gerektiriyor." dedi.

Bunun, sadece suçluların iadesinde uygulanan bir standart olmadığını, ülkedeki diğer hukuki davalarda da aynı yolun izlendiğini belirten Biden, "Hukuku uyguluyoruz dediğimizde ne kastettiğimizi biliyoruz. Hiç bir ayrıcalık olmadan. Şimdi yaptığımız şeyse, hukuk uzmanlarımızdan oluşan bir heyetimiz dün buraya, Ankara'ya geldi. Sizin hukuk ve yargı uzmanlarınızla bir araya geldiler ve onlara 'bize bu konuyu mahkemeye taşıyabilmemizi sağlayacak, ihtiyacımız olan şeyleri verin' dediler." ifadesini kullandı.?

ABD'nin, ülkeden sınır dışı edilmesi gereken birini korumak konusunda hiçbir çıkarının olmadığını, bunun akla gelmesinin bile mümkün olmadığını vurgulayan Joe Biden, "Biz, hukuka bağlıyız. Bizim hukuk sistemimiz sadece Türkiye'ninkinden değil, Fransa'nınkinden, Almanya'nınkinden de farklı. Farklı, ama bizim sistemimiz." diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Fetullah Gülen'in iade sürecine ilişkin, "Ne kadar zaman alacağı, ne kadar delil sunulacağına bağlı." değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan mahkemelerinde bir kişinin suçlu sayılabilmesi için yeterli delillerin sunulması gerektiğini söyleyen Biden, "Türkiye'nin sunacağı ya da bizim ulaşacağımız en küçük delilleri bile sıralamaya kararlıyız." şeklinde konuştu.

Amerika'nın bir teröriste koruma sağlayacağını düşünmenin mantıksız olduğunu dile getiren Joe Biden, "Biz hukuka bağlıyız, Başkan hukuka bağlı, yeterince kanıta ulaştığımızda mahkeme karar verecek. Ben mahkeme adına konuşamam." ifadesini kullandı.?

Bir müttefike saldırarak demokrasiyi yıkmaya çalışan birisine arka çıkmak için hiçbir sebeplerinin olmadığına işaret eden Biden, "Başka bir askeri yönetimin olduğu ülkeyle mutlu olacağımızı hayal edebiliyor musunuz? Önceki askeri yönetimlerle iyi anlaşamamıştık. Ne gibi bir motivasyonumuz olabilir ki bunun için, hiç." şeklinde değerlendirme yaptı.

BİZİM İÇİN EN BÜYÜK ÖNCELİK FETÖ ELEBAŞININ ÜLKEMİZE EN KISA ZAMANDA İADESİDİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Biden'la görüşmemizde, kendi milletine dahi saldırmaktan çekinmeyen bu eli kanlı terör örgütüyle mücadelemiz ve aldığımız tedbirler hakkında da bilgi verdik. Bizim için en büyük öncelik, bu darbe teşebbüsünün ve FETÖ elebaşının ülkemize en kısa zamanda özellikle iadesidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı kabul etti.

Kabulün ardından, Biden ile gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'ı bu yıl ikinci kez Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Biden'ı farklı bir zeminde ve zamanda ağırlamaktan duyduğu üzüntüyü belirten Erdoğan, "Çok daha farklı, normal şartlarda keşke bu görüşmeyi yapabilseydik." diye konuştu.

Biden'a "Hoşgeldiniz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle 15 Temmuz akşamı girişilen bu darbe girişimi sebebiyle askeri üniformaları giymiş Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının gerçekleştirme gayreti içerisinde olduğu ama başaramadıkları bu darbe olayını milletimiz gerçekten çok çok farklı bir girişimle, farklı bir direnişle püskürtmüştür ve ben milletimle iftihar ediyorum, milletimle gurur duyuyorum. Fethullahçı Terör Örgütü'nün elinde F-16'lar vardı, helikopterler vardı, tanklar vardı, toplar vardı fakat benim milletimin elinde, benim vatandaşımın elinde sadece bayrağı vardı. O bayrağıyla beraber tankların üzerine yürüyor ve yüreğini inancıyla bütünleştirmek suretiyle de 12 saat gibi kısa bir zaman içinde bu darbe girişimini püskürtüyordu. Onun için öncelikle milletime tekrar şükranlarımı ifade ediyorum."

"Demokrasisine benim milletim sahip çıktı"

Darbe girişiminde şehit düşenlere Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, "Bugün şehitlerimizin sayısı 241 oldu. Gazilerimizin sayısı 2 bin 194 oldu, onlara da şifalar diliyorum. Gerçekten 15 yaşındaki gencinden tutun 70-75 yaşındaki yaşlısına, kadın-erkek demeden onlar bu direnişi sergilediler. Bu bir farkın ifadesiydi, bu bir ortaya konulan tavrın ifadesiydi. Bundan dolayı milletimizle iftiharımız çok farklı. Çünkü demokrasi milletin bu şekilde sahiplenişiyle ayakta durabilirdi ve demokrasisine benim milletim sahip çıktı ve böylece de bu yoldaki yürüyüşümüz devam ediyor." ifadesini kullandı.

ABD ile Türkiye'nin uzun geçmişe dayanan stratejik ortaklığı olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bu Sayın Barack'la stratejik ortaklıktan model ortaklığa dönüştü ve model ortaklıkla çok daha farklı bir zemine ulaşmış oldu." dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Biden, ülkemize gerçekleştirdiği bu ziyaretiyle darbe girişiminin vahim boyutlarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni de gezmek suretiyle bizzat yerinde görme fırsatını bulmuştur. Ben de kendilerine biraz sonra elimizdeki bazı belgeleri, bilgileri ayrıca vereceğim ve darbe girişimi müsebbibi FETÖ hakkında tüm milletimizin hissiyatını ilk elden müşahede etme fırsatını bulduğu için ben de doğrusu ayrıca memnunum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 Temmuz gecesi cereyan eden bu olaydan sonra milletimizin direnişi çok farklı bir şekilde geliştiği gibi büyük bir kazanım elde ettik. O da tüm siyasi partiler, ağırlıklı kesimiyle düşünce grupları birliği yakaladı, beraberliği yakaladı. Bu tabii ki bizler için önemli bir imkandı, önemli bir fırsattı." değerlendirmesinde bulundu.

"Sözleşmemiz gereği bu tür kişiler en azından gözaltına alınır, tutuklanır"

"Sayın Biden'la görüşmemizde, kendi milletine dahi saldırmaktan çekinmeyen bu eli kanlı terör örgütüyle mücadelemiz ve aldığımız tedbirler hakkında da bilgi verdik." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim için en büyük öncelik bu darbe teşebbüsünün ve FETÖ elebaşının ülkemize en kısa zamanda özellikle iadesidir. Tabii burada mahkeme kararından bahsediyorlar. Bizler 15 Temmuz öncesi bu örgütün yaptıklarına dair bütün dosyaları 85 koli halinde gönderdik. Ayrıca şu anda da 15 Temmuz'dan sonrasına ait olan dosyaları yine hazırlıklar yapılıyor ve onlar da ayrıca kendilerine ulaştırılacak. Fakat Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında suçluların iadesiyle ilgili anlaşma, sözleşmemiz gereği bu tür kişiler en azından gözaltına alınır, tutuklanır ve mahkeme boyunca da gözaltında bulunurlar.

Şu anda bu zat bulunduğu yerden hala terör örgütünü idare etmeye devam ediyor. 170 ülkede okulları, işyerleri, dernekleri vesaire birçok şeyleri var. Onları oradan yönetmeye devam ediyor. Birçok basın mensupları Pensilvanya'ya götürülmek suretiyle Pensilvanya'da onlarla söyleşiler yapıyorlar. Aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yayın organlarıyla, yazılı, görsel, onlarla birçok orada aynı şekilde söyleşiler yapıyorlar ve bunlarla dünyadaki eylemini devam ettiriyor, yönlendiriyor, şekillendiriyor. Bu bakımdan bunun kontrol altında tutulması ancak gözaltına alınmasıyla ki bu bizim sözleşmemizde zaten var, bunun gözardı edilmemesi gerekir diye bunu özellikle hatırlatmak istiyorum. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu konudaki haklı beklentilerimizi karşılayacak gerekli adımı atacağına da inanıyorum."

Terör örgütü DAEŞ dahil, terörle mücadelenin bölgedeki en önemli konu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Nitekim bugün Cerablus noktasında bir adım atılmıştır. Cerablus ülkemize, sınırımıza 20-30 kilometre mesafede olan bir il konumundadır. Dolayısıyla sürekli oradan bizim ilçemiz Karkamış'a yapılan havan topu atışları sebebiyle rahatsızlığımızı dile getirdik fakat bu anlatılamadı veya anlaşılamadı. Bugün ise koalisyon güçleriyle görüşmelerimizi yaptıktan sonra artık bizler nihai kararımızı verdik ve Cerablus'a Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, onların özellikle kara harekatına destek vermek suretiyle, koalisyon güçlerinin hava desteğiyle oraya giriş sağlandı ve şu an itibarıyla Cerablus'u Özgür Suriye Ordusu mensupları ve Cerabluslu olanlar şu anda yeniden geri almış durumdalar ve oradaki hükümete ait veyahut da oradaki resmi konutları vesaire ele geçirmiş durumdalar, DAİŞ de şu an itibarıyla aldığımız haberlerle Cerablus'u terk etme durumunda kalmış vaziyettedir."

"Milli güvenliğimizin tehdit edilmesine asla müsaade edemeyiz"

"İster DAİŞ ister PKK olsun ister PYD olsun ister YPG olsun ister DHKP-C olsun, bütün bunlar bize göre terör örgütüdür. Nusra olsun, Eş-Şebap olsun, hangisi olursa olsun terör örgütüdür." ifadesini kullanan Erdoğan, "Terör örgütünün iyisi, kötüsü diye bir ayrımı yapamayız. Hepsi teröristtir, hepsi kötüdür. Terörist, teröristtir. Bizim anlayışımız bu noktada budur. Bir terör örgütünün bir başka terör örgütüne karşı mücadele etmesi onu aklamaz. Milli güvenliğimizin, birlik ve bütünlüğümüzün tehdit edilmesine asla müsaade edemeyiz. İşte ne yazık ki her gün, her zaman Aylan Kurdilerin, yeni Ümranların yüreğimizi kanatan fotoğraflarına şahit oluyoruz. Bunları çok da fazla görmek istemiyoruz. İnşallah bundan sonra Suriye halkının, kendi seçeceği bir yöneticiyle yönetilmesi anlayışını yakalarız." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye halkının, "Evet" demediği bir kişiyle zorla idare edilmesine müsaade edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Esed'in başında olduğu bir Suriye asla demokrasiye ulaşamayacaktır. Bunların geçmişini biliyoruz. 600 bine yakın insanı öldürmüş olan, devlet terörü estiren böyle bir insanın yanında yer almayı biz Türkiye olarak, Türk milleti olarak zul addediyoruz. Ben Amerika Birleşik Devletleri'nin de bu konuda çok daha hassas ve gerekli desteği vereceğine inanıyorum. Bütün bunların yanında zaten Sayın Başbakanımızla da etraflıca yaptıkları görüşmeler neticesinde, gayet güzel, başarılı bir görüşme zinciri olduğuna inanıyorum."

"İslam devletinden terör çıkmaz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li bir gazetecinin Biden'e yönelik sorusu sırasında, "IŞİD" ifadesini kullanması üzerine, şöyle müdahalede bulundu:

"Ben de ilave olarak Sayın Biden'ın özellikle bu değerlendirmesine katılıyorum. Yalnız hanımefendinin bir sürçülisanı oldu galiba. Onu düzeltirsek isabetli olacak. Sayın Biden aslında onu düzeltti. Yani 'İslam devleti' dersek bu yanlış olur. Burada DAİŞ ifadesidir aslolan. Çünkü İslam devletinden terör çıkmaz. DAİŞ bir terör grubudur, bir terörist gruptur. Çünkü İslam, barış kavramından türeyen bir kelimedir. Dolayısıyla da İslam'a mensup olan, bu katliamları yapmaz. 12 yaşındaki, 13 yaşındaki, 14 yaşındaki çocukları canlı bomba olarak halkın arasına sokmaz, sokamaz. Ne yazık ki DAİŞ bunları yapıyor ama bunun bedelini çok ağır ödeyecek. Bundan hiç endişeniz olmasın. Yeter ki barışa koşanlar el birliği yapsınlar, güç birliği yapsınlar."