Gazete Vatan Logo

Erdoğan, Trump ile görüştü! YPG'ye silah verilmeyecek!

Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefonda görüştü. İlk açıklama yapıldı. Açıklamada Soçi zirvesi, Suriye krizi, ikili ilişkiler ve bölgesel sorunların görüşüldüğü belirtildi. Bakan Çavuşoğlu "ABD Başkanı Trump YPG'ye silah verilmeyeceğini açıkladı" dedi. Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan-Trump görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "DEAŞ, PKK, FETÖ ve benzeri örgütler dahil, tüm terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etme konusunda mutabık kalındı. Erdoğan'ın Soçi zirvesi hakkında ABD Başkanı Trump ile bilgi paylaştığı telefon görüşmesinde, terörle mücadele üzerinde duruldu. Görüşmede, Türkiye ve ABD arasındaki ikili konular ele alındı, Suriye krizi ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunuldu" denildi.

Erdoğan, Trump ile görüştü! YPG'ye silah verilmeyecek!

ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesi yaptı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Sayın Trump bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump dün Suriye’deki durumla ilgili kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Trump dün görüşmeden önce twitter hesabından şu mesajı paylaştı: Bu sabah, Orta Doğu’da bana miras bırakılan karmaşık duruma barış getirmeye ilişkin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşuyor olacağım. Hepsini halledeceğim ancak bu 6 trilyon dolara ve hayatlara mal olan bir hata. En başından beri oraya girmemeliydik.

Trump, Orta Doğu’da kaybedilen hayatların ve 6 trilyon doların telafisi olmadığını ancak bunun üstesinden geleceğini söyleyerek bir önceki Obama yönetiminin Orta Doğu politikasını isim vermeden eleştirdi. Trump attığı ikinci tweet’te ise Türkiye ile yapacağı görüşmenin ardından Tiger Woods ve Dustin Johnson ile Trump National Golf Klübü’nde golf oynayacağını söyledi.

‘Görüşlerimiz örtüşüyor’

Görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmede ele alınan konuları açıklarken, şunları söyledi: Sayın Cumhurbaşkanımız Soçi Zirvesi ile ilgili bilgiler aktarmıştır. Esasen Cenevre sürecine entegre edilmesi ve meşruiyet kazanması ile ilgili bir çok alanda, yani Suriye ile ilgili, siyasi çözümle ilgili konularda Rusya ile ABD’nin de görüşleri örtüşüyor, bizim de ABD ile görüşlerimiz örtüşüyor. Tabi örtüşmeyen konular da var.

YPG’nin böyle bir oluşumda yer almaması gerektiğini çok net bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump’a da iletmişlerdir. Bizim ABD ile ilişkilerimizi olumsuz anlamda en çok etkileyen konulardan biri ise, FETÖ ve diğer konuların yanında, ABD’nin YPG’ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız bu rahatsızlığını bir kez daha Sayın Trump’a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdi ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir.

Haberin Devamı

Fotoğraftaki ayrıntı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’la yaptığı görüşmeye ilişkin twitter hesabından açıklama yaptı. “Bugün ABD Başkanı Sayın Donald Trump ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik” diye yazan Erdoğan, görüşme yapılırken bir fotoğraf da paylaştı. Fotoğrafta, çalışma odasında bulunan Çanakkale Savaşı sırasında son erine kadar şehit düşen 57. Alay’ın sancağı dikkat çekti. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.

YPG’ye İran da karşı çıktı

“Biz nasıl Soçi’de YPG’nin Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmasına karşı çıktıysak ki İran da bu konuda karşı çıkmıştır. Oradaki açıklamayı da gördünüz, terör örgütlerinin burada yer almaması gerektiği ve özellikle Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğüne saygı duymayan ve buna karşı olan grupların da bu kongrede yer alamayacağını net bir şekilde zaten belirttik. Kimlerin katılacağı konusunda da üç ülke birlikte istişare edecek, birlikte karar verecek.”

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray'dan, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Başkan Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve DEAŞ'ın geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi." ifadesi kullanıldı.
Görüşme hakkında Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, iki liderin de bölgesel güvenliği tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı mücadelede ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın önemini yinelediği belirtildi.
Açıklamada, Trump ile Erdoğan'ın, Suriye'ye ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve ülkedeki iç savaşı sona erdirmek üzere Cenevre'deki görüşmeleri desteklediği vurgulandı.
Ayrıca açıklamada, iki liderin, "Suriye'deki insani krizin sona erdirilmesi, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi, kötü müdahalelerden ve teröristlerden arındırılmış birleşik bir Suriye'nin istikrarının sağlanması" gerektiğine vurgu yaptığı aktarıldı.
ABD'nin, PYD/PKK'ya Rakka operasyonu kapsamında verdiği silah ve ekipman desteği kastedilerek, açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Eski politikamızla tutarlı bir şekilde, Başkan Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve DEAŞ'ın geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi."
Açıklamada, iki liderin ayrıca ABD'den askeri ekipman alımını da görüştüğü kaydedildi.

Haberin Devamı