Gazete Vatan Logo

Erdoğan tepki göstermişti yıkılıyor!

DENİZLİ’deki ’beyaz cennet’ olarak bilinen Pamukkale’de, örenyeri girişi için 18 yıl önce yaptırılan iki kapıdan biri olan Kuzey Kapısı’ndaki uzay çatının yıkılması için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, onay verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 ay önceki Denizli gezisinde Örenyeri’ndeki nekropolün görünümünü engellediğini söylediği uzay çatı, bu ay içinde yıkılacak.
Pamukkale’nin korunması için yapılacak çalışmalarda yol haritası oluşturması için 1992 yılında yapılan sempozyumda, ’beyaz cennet’e iki karşılama kapısı yapılması kararlaştırıldı. Bir yıl sonra da dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar zamanında Kuzey ve Güney kapıları yapıldı. Pamukkale’ye yapılan 2 ziyaretçi karşılama merkezinden biri olan Kuzey Kapısı, bugünün rakamlarıyla 1.3 milyon liraya mal olmuş, zemindeki granitler İtalya’dan getirtilmişti.

Yapılma aşamasında ve yapıldıktan sonra tartışmalara neden olan, antik dokuya uygun olmadığı iddia edilen Kuzey ve Güney kapılarındaki uzay çatıları, geçen 30 Ocak’ta Denizli’ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da beğenmemişti. Erdoğan, Kuzey Kapısı’ndaki uzay çatının arka alanda bulunan nekropol (mezarlık) alanını gölgelediğini yetkililere söylemişti.

Denizli Valiliği ve İl Özel İdaresi, geçen Nisan ayında, Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı’na başvurup, doğal dokuya uymadığı gerekçesiyle Kuzey ve Güney kapılarındaki uzay çatıların yıkılmasını talep etti. Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı, bu talebi kabul etti. Kurul, iki kapıda bulunan uzay çatılarının yıkılarak karşılama merkezlerinin yeniden düzenlenmesi için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. Başvuruyu inceleyen kurul, Kuzey Kapısı’ndaki uzay çatının yıkılmasını onayladı. Yıkımın ardından Kuzey Kapısı’nda karşılama merkezinin yeniden düzenlenmesi için proje hazırlanacak ve kurulun onayına sunulacak.

NEKROPOLÜN İÇİNDEN GEÇEN YOLDA KALDIRILACAK

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ayrıca nekropolün içinden geçen bir bölümü asfalt olan yolun da kaldırılmasını kararlaştırdı. Asfalt yol kaldırılarak kazı çalışmaları yapılıp antik yol ortaya çıkarılacak. Zorunlu araç girişi ve turistlerin ören yerine transferi için yapılan yol açık granit doğal taş döşenerek yeniden düzenlenecek. Kurul bu yöndeki başvuruyu da onayladı.
Yapımı tartışmalara neden olan ve ’demir yığını’ olarak adlandırılan Kuzey Kapısı’ndaki uzay çatının yıkımının bu ay içinde yapılacağı belirtildi. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Pamukkale’de yeni dönemde önemli çalışmalar yapacaklarını belirterek, "Koruma Kurulu, Kuzey Kapısı’ndaki uzay çatının kaldırılması için onay verdi. Bu ay içinde Kuzey Kapısı’ndaki uzay çatıyı kaldıracağız. Kuzey Kapısı’ndaki karşılama merkezi için yeni bir proje hazırlanarak kurula sunulacak. Örenyeri’ndeki mezarları ortadan bölen yol ise kaldırılacak, turistlerin Örenyeri’ne ulaşacağı yol doğal taşla döşenecek" diye konuştu.
Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu ise yıkılacak uzay çatı yerine giriş kapılarına daha estetik ve daha işlevsel yapılar yapılacağını, bu projelerin Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından hazırlanacağını söyledi.

Haberin Devamı