Gazete Vatan Logo

Erdoğan suikast hazırlığı iddialarına cevap verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic ortak açıklama yaptı. Suikast ihbarı ile ilgili konuşan Erdoğan "Suikast hazırlığı haberi bana ulaştı. Haber ulaştığı için buradayım. Tehditler bizi yolumuzdan döndüremez" dedi.

Erdoğan suikast hazırlığı iddialarına cevap verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Suikast ihbarı ile ilgili ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Gerektiğinde canınızı verin ama milletinize halel getirmeyin. Bayrağınızı indirtmeyin, vatanınızı böldürtmeyin, devletinizi yıktırtmayın" dedi. 'Yolumuzdan dönmeyiz' diyen Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

3 yıl aradan sonra Bosna-Hersek'te bulunmaktan oldukça memnunum. İkili ilişkilerimizi ele alırken bunları bu dönemde daha da geliştirmenin planlaması içinde olduk
"BU YOLDA BOSNA HERSEK'İ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ"
Yaklaşan genel seçimlerin Bosna Hersek'in huzuru bakımından hayırlı olmasını diliyorum. Demokrasinin kuralları çerçevesinde adil bir seçim gerçekleşmesi temennimizdir. Bosna Hersek'in bölge ülkeleri ile güvenilir ilişkiler kurmasına büyük önem atfediyoruz. Değerli arkadaşlar Bosna Hersek için NATO üyeliği konusunda aktif çabamızı sürdüreceğiz. Bu yolda Bosna Hersek'i yalnız bırakmayacağız.
"FETÖ İLE MÜCADELEDE BOSNA MAKAMLARIYLA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK"
15 Temmuz'da Bosna Hersek'in gösterdiği dayanışma için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. FETÖ, toplumun her alanına kollarını dolamış, bir ahtapot gibi varlığını sürdürmeye çalışıyor. Bu alandaki mücadele ise büyük çaba gerektiriyor. FETÖ'nün Bosna Hersek'teki yapılanmasının da karşılıklı çabalarla kısa zamanda sonlandırılmasını bekliyoruz. Bu konuda her türlü iş birliğine açığız.
"8 BİN TON ET AZ, 15 BİN TONA KADAR MARJIMIZ VAR"
Ülkemizin Bosna Hersek'in refahı, birliği ve ekonomik kalkınması dışında hiçbir gizli gündemi yoktur, asla da olmamıştır. Özellikle ekonomi alanında ki 8 bin ton et gönderilmesi konusunu ben az buluyorum. Bizim 15 bin tona kadar marjımız var. Bu ciddi manada Bosna'da ciddi bir istihdam da doğuracaktır. Canlı hayvan nedir Karkas nedir bunları bilirim. Bu konudaki ortak çalışmalarımızla Bosna Hersek ciddi bir sıçrama kaydedecektir.
"TEHDİTLER BİZİ YOLUMUZDAN DÖNDÜREMEZ"
Suikast hazırlığı iddiası haberi bana MİT'ten ulaştı, zaten ulaştığı için Bosna Hersek'teyim. Bu tür tehditler, operasyonlar bizi bu yoldan alıkoymaz.
Bakir İzetbegovic'in konuşmasında şunları söyledi
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Türkiye ile Bosna Hersek'in muhteşem ilişkilere sahip olduğunu söyledi.
Boşnak lider, Bosna Hersek’e çalışma ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştiği görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
İzetbegovic, Türkiye ile Bosna Hersek’in muhteşem ilişkilere sahip olduğunu belirterek, "Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üyelik sürecimizde ve ekonomik kalkınmamızda her zaman yanımızda. Bosna Hersek de bölgede istikrar noktasında Türkiye'nin yanındadır. Sadece Türkiye için değil tüm Avrupa'nın istikrarı için gösterdiğiniz çabadan ötürü sizi tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin FETÖ, DEAŞ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadelesine de değinen İzetebgovic, Türkiye’de ve bölgede istikrarın sağlanmasını ve terörle mücadeleyi Bosna Hersek olarak desteklediklerini kaydetti.
İki ülkenin çok sayıda iş birliği anlaşmasına sahip olduğunu hatırlatan Boşnak lider, ikili ticari ilişkilerin geliştiğini ve 4 yıl öncesine göre iki kat artan ticaret hacminin geçen yıl 800 milyon dolara ulaştığını dile getirdi.
İzetbegovic, yenilenen serbest ticaret anlaşmasının da ikili ticaret ilişkilerini geliştireceğini kaydederek, ticaret hacmindeki hedefin bir milyar avro olduğunu ifade etti.
Türkiye’ye et ihracatı konusunda da 5 yıllığına 8 bin ton kotası getirildiğine dikkati çeken İzetbegovic, un, şeker ve ayçiçek yağı ihracatı konusunda da on binlerce tonun söz konusu olduğunu aktardı.
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna ile Sırbistan’ın başkenti Belgrad arasında Türkiye’nin desteğiyle yapılması planlanan otoyol projesine de değinen İzetbegovic, bugün iki ülke bakanlarının bu konuda bir iyi niyet mektubu imzaladığını söyledi.
İzetbegovic, Sırbistan-Türkiye-Bosna Hersek üçlü iş birliği sürecine de önem verdiklerini ifade ederek, öte yandan Türkiye’nin Bosna Hersek'teki kredi hatlarının da geri dönüşlerin teşviki noktasında son derece önemli olduğunu vurguladı.
Bosna Hersek’in son durumu hakkında da Erdoğan'a bilgi verdiğini anlatan İzetbegovic, Bosna Hersek’teki gerçek resmin, medyada aktarılandan çok daha iyi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ALİYA İZZETBEGOVİÇ'İN KABRİNİ ZİYARET ETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saraybosna'daki temasları kapsamında, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret etti. Şehitlik girişinde kendisini bekleyen vatandaşları selamlayan Erdoğan, şehitlik anıtına ve Aliya İzzetbegoviç'in mezarına çelenk bırakarak dua etti. Erdoğan'a ziyareti sırasında, eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç eşlik etti.
BAKİR İZZETBEGOVİÇ KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TUR" ile TSİ 13.05'te Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saraybosna Uluslararası Havalimanına gelişinde, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic ve eşi Sabija İzzetbegoviç, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Boşnak heyet, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ile büyükelçilik personeli tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Saraybosna'ya geldi. Erdoğan ve izzetbegoviç catandaşların sevgi gösterilerine birlikte karşılık verdi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

BİNLERCE TÜRK'E SESLENECEK

Haberin Devamı

Erdoğan UETD Genel Kurulu'na katılacak. Genel kurulun gerçekleştirileceği salonda İskandinav ülkelerinden gelen binlerce kişi erken saatlerden itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı beklemeye başladı.

Erdoğan'ın bugün Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'ya yapacağı ziyaret öncesi, şehirde hazırlıklar tamamlandı. Şehrin tarihi merkezinde Türk ve Bosna-Hersek bayrakları caddeleri süslerken, bazı dükkanlara asılan 'Hoşgeldin Reis' pankartları dikkat çekti.Avrupa'nın dört bir yanından gelenler kent sokaklarında ellerinde Türk-Bosna Hersek bayraklarıyla dolaştı. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden otobüslerle ve kendi özel araçlarıyla bu şehre ulaşmaya çalışan gurbetçilerin sınır kapılarında yoğunlukla karşılaştıkları öğrenildi. İşlemlerin uzun sürdüğünü ileri süren gurbetçiler yaşananlara tepki gösterdi.

'HIRVATİSTAN'DA 3 SAAT BEKLLETTİLER' İDDİASI

Almanya Duisburg UETD Şube Başkanı Bayram Köylü, yaşananları şu şekilde aktardı:

"Maalesef Bosna-Hersek'in çevresindeki ülkeler buraya gelmek isteyen vatandaşlarımızın gümrük kapılarında yoğunluk yaşadıklarını öğrendik. Sınır kapılarında bir yığılma var. Bizim konuştuğumuz arkadaşlar çok uzun saatler süren işlemler nedeniyle mağdur oluyor. Vatandaşlarımızın haksız yere mağdur edilmesini kınıyoruz. Avrupa'dan gelenler Hırvatistan tarafından engelleniyor. Doğu'dan gelenler ise Sırbistan tarafından engelleniyor."

Almanya'dan Saraybosna'ya ulaşan Tuğba Yıldırım ise "Arkadaşlarımız buraya gelmek üzere yola çıktılar ancak şu anda Hırvatistan sınır kapısında yaklaşık 3 saattir bekliyorlar" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında konuşan Bakir Izetbegovic şunları söyledi:

Yeni istihdamı artırmak için özellikle ham madde sağlama konusunda destek vermemiz gerekiyor. Bakanlar konseyinin ve özellikle AB, NATO ve ekonomi konusunda en az borçlu olan bir ülkeyiz

İzzetbegoviç'in açıklamalarının ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: