Gazete Vatan Logo

Erdoğan sınırötesi operasyona soğuk

Başbakan Erdoğan, Büyükanıt'ın gündeme getirdiği sınırötesi operasyon için 'Öfkeyle kalkan zararla oturur' dedi YENİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın gündeme getirdiği sınırötesi operasyon ile ilgili olarak, 'Öfkeyle kalkan zararla oturur' dedi.

Başbakan, Almanya'ya giderken uçakta Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın, "Kuzey Irak'a operasyon gerekli" açıklamasını değerlendirdi.

Erdoğan, "Şu anda takvim yürüyor. Öfkeyle kalkan zararla oturur. Bu tecrübeyi geçirdik. Nasıl adım atacağımızı biliyoruz. Genelkurmay ile askeri boyutunu görüşüyoruz" dedi.

ABD operasyona karşı

Büyükanıt'ın açıklamalarının ardından gündeme gelen Kuzey Irak'a operasyon tartışması Washington tarafından da yakından takip ediliyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 14 Nisan'da yaptığı açıklamada, ABD'nin operasyona "soğuk" olduğunu gösteren bir açıklamada bulunmuş ve Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK teröristlerinin Türkiye'de çok sayıda kişiyi öldürmesinden dolayı Türkiye'nin kaygı duymasının anlaşılır olduğunu, ancak Kuzey Irak'a tek yanlı bir Türk operasyonunun, muhtemelen sorunu çözmeyeceğini söylemişti.

Gates, "Durum kaygı verici, çünkü Kuzey Irak'tan gelen bazı Kürtler, Türkleri öldürüyor. Oldukça önemli sayıda Türk öldürüldü, dolayısıyla Türk hükümetinin kaygısı anlaşılabilir. Ancak aynı şekilde Türkiye'nin bu soruna karşı tek taraflı bir eyleme girişmesi de muhtemelen çözüm olmaz" demişti.

BÜYÜKANIT NELER DEDİ?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, PKK'ya karşı Kuzey Irak'a askeri operasyon yapılması gerektiğini söyledi. Büyükanıt, 'Bunun için siyasi kararın çıkması lazım' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda 12 Nisan'da bir basın toplantısı düzenleyen Orgeneral Büyükanıt, "Kuzey Irak'a operasyon yapılmalı mı? Evet, yapılmalı. Fayda sağlar mı? Evet, sağlar. Bir hudut ötesi operasyon için siyasi kararın çıkması lazım" diye konuştu.

Kuzey Irak'taki yerel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani'nin Türkiye'ye yönelik sözlerini değerlendiren Genelkurmay Başkanı, "Asker olarak bakınca, o söylediklerini kabul etmek mümkün değil... Geldiğimiz noktaya ibretle bakıyorum. Gerçekten, sarfettiği sözler çok seviyesiz sözler. Ben, ona söylettirenlere bakıyorum" ifadesini kullandı.

Bu tip konuların kendilerini üzdüğünü ve Türk insanını rencide ettiğini söyleyen Büyükanıt, "Onları şımartanların kimler olduğunu sizler benden daha iyi biliyorsunuz... Türkiye'nin başından bu belayı defetmek zorundayız" dedi.

SEZER'DEN BÜYÜKANIT'A DESTEK

Harp Akademileri'nde kurmay subaylara dün son kez hitap eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, 13 Nisan'da Hava Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmada, Büyükanıt'ın operasyon çağrısına destek verdi.

Sezer, "Türkiye için kaygı kaynağını, bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki varlığı oluşturmaktadır. Türkiye, kendi ulusal güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik böylesine önemli bir tehdide karşı uzun süre izleyici konumunda kalamaz. Bu nedenle, Iraklı ve Amerikalı yetkililerle yürüttüğümüz temasların hızla somut sonuçlar vermesini diliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, "Türkiye, karşılaştığı bölücü terörü tümüyle yok edebilmek için yasalar çerçevesinde büyük bir kararlılıkla savaşımını sürdürmektedir. Ülkenin ve ulusun her türlü tehdit ve tehlikeye karşı korunup savunulması en büyük hakkımız ve sorumluluğumuzdur" ifadesini kullan

Haberin Devamı