Gazete Vatan Logo

Erdoğan ve Putin el sıkıştı! Bir kaç gün içinde açıklanacak

Erdoğan, Rus mevkidaşı Putin’le bu yıl 7’nci kez bir araya geldi. Trump’ın bölge barışına katkı sunmadığını belirten iki lider, İsrail’i de “İsrail yangını körüklüyor” sözleriyle eleştirdi, Suriye için de Soçi’de bir kez daha buluşacaklar... İki lider Rus hava savunma sistemi S-400 için el sıkıştı. Anlaşmanın birkaç gün içinde imzalanacağı açıklandı

Erdoğan ve Putin el sıkıştı! Bir kaç gün içinde açıklanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Beştepe’de bir saat baş başa görüştü. Görüşme sonrasında iki lider ortak açıklama yaptı. Erdoğan, Kudüs konusunda “İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor” dedi. Putin de Kudüs’ün statüsünün İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınması gerektiğini söyledi. Erdoğan ve Putin bu yıl 7’nci kez yüz yüze görüştükten sonra ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Rus turist 2018’de artacak

Türkiye Rusya ilişkileri her geçen gün daha da güçleniyor. Bu ziyaretler ve telefon görüşmelerimizle ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz. Siyasi seviyedeki bu ahenk iktisadi ve beşeri ilişkilerimize de yansıyor. İkili ticaret hacmimiz 2017’nin ilk 10 ayı itibariyle yüzde 10 artış göstermiştir. Bu yıl 4.5 milyon Rus turist ağırladık. 2018’de daha da artacaktır.

Kudüs’ü de görüştüler

Bugün değerli dostum Putin ile bölgesel meseleleri de ele alma imkanımız oldu. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması tüm dünyada büyük infial oluşturdu. Hafta sonu protestolarda İsrail askerleri dört Filistinliyi şehit etti. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. Değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içersinde olduğumuzu gördüm.

Soçi’de yeni Suriye zirvesi

Suriye’deki durumu da ele aldık. Soçi’de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız için Soçi’de ikinci görüşmemizi yapacağız. Ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi görüştük. Cenevre’de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız. Yakaladığımız bu ivmeyi önümüzdeki dönemde de sürdürmek istiyoruz.

Rusya lideri Vladimir Putin de, “Ortadoğu ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler” dedi.Putin’in açıklamasından satır başları şöyle:

Putin: Suriye toprakları kurtarıldı

Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ocak’tan Eylül’e kadar ticaret hacmimizin yüzde 36 oranında arttığını konuştuk. Bütün bunlar ortak kararlarımız sayesinde olabildi. Suriye’deki durumu ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Bir direniş olursa gerekli karşılığı vereceğiz. Suriye’de siyasi çözüm konusunda Soçi’de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını ele aldık. Bu kongreye katılacak olan katılımcılar, Suriye devlet yapısını ve anayasayı kabul etmesi ve BM denetiminde seçimlerin yapılmasıyla ilişkilidir.

Akkuyu ve Türk Akımı

Bu arada Erdoğan’ın kişisel çabalarını da takdir etmek istiyorum. Akkuyu’nun kurulmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı. Türk akımı da planlı bir şekilde döşenmektedir.

ABD durumu kötüleştirdi

ABD’nin Kudüs kararı bölgedeki durumu daha da kötüleştiriyor. Fiilen barış görüşmelerini baltalayabilecek bir karar. Kudüs’ün statüsü İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan temasla belirlenmeli. Sayın Erdoğan iki gün sonra İstanbul’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı konusunda beni bilgilendirdi. Rusya gözlemci olarak bu toplantıya katılacak. Biz iyi komşuluk temelinde çalışmayı sürdüreceğiz.

S-400’ler için Rus kredisi tamam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 alımının önümüzdeki hafta sonuçlanacağını belirterek şunları söyledi: S-400 için gerekli kredi anlaşması üzerinde anlaşma sağlandı. S-400 konusu ile alakalı ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecek. Kendilerine başarılar diliyorum.

Öte yandan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov da S-400’ler için anlaşma imzalandıktan sonra Türkiye’ye kredi sağlanacağını belirtti. Siluanov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin her şeyi söyledi, koşullar onaylandı, evraklar imzalanacak. Anlaşma imzalandıktan hemen sonra kredi sağlanacak” dedi.

Haberin Devamı