Gazete Vatan Logo

Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi bakanlar bir araya gelecek

Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksey Lihaçev, ülkesi ve Türkiye'nin bakanlık heyetlerinin temmuz sonunda bir görüşme yapmasının planlandığını belirtti. Lihaçev'e göre bu görüşmeye, Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi katılacak.

Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi bakanlar bir araya gelecek

G20 ekonomi bakanları toplantısı için gittiği Çin'in Şanghay kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Lihaçev, Türk mevkidaşı Nihat Zeybekçi'yle bir görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Moskova hükümetinin, Türkiye'ye yönelik yaptırımların kaldırılabilmesi için Ankara ile görüşmek ve teklif hazırlamak yönünde talimatı olduğunu hatırlatan Lihaçev "Zeybekçi'yle detaylara inmeden genel bir görüşme yaptık" dedi.

'TİCARİ-EKONOMİK İLİŞKİLERİN YENİLENMESİ YÖNÜNDE İLERLENECEK'

Lihaçev, Rusya ve Türkiye'nin bakan heyetleri arasındaki görüşmelerin temmuz ayının son on günü içinde Rusya'da yapılmasının planlandığını paylaştı: "Türk tarafının heyetinin birkaç bakandan oluşacağını düşünüyorum. Bizimse en azından iki bakanımız görüşmeye katılmayı kabul etti. Bekleneceği gibi görüşmede bir dizi konuya değinilecek ve ticari-ekonomik ilişkilerin yenilenmesi yönünde ilerlenecek."

'GÖRÜŞME KAZAN YA DA MOSKOVA'DA GERÇEKLEŞECEK'

Haberin Devamı

Lihaçev'e göre, Zeybekçi, aynı dönemde Alabuga'da bir Türk işletmesinin açılışına katılacağı için bakan heyetleri arasındaki görüşmenin Kazan'da gerçekleştirilmesini önerdi. Ancak Lihaçev görüşmenin başkent Moskova'da yapılma ihtimalini de dışlamadı.

'GÜNDEMDE TÜRK AKIMI DA OLACAK'

Lihaçev görüşmede 'Türk Akımı' projesine değinilip değinilmeyeceğine dair soruya da "Novak'la gerçekleşecek görüşmede büyük projeler dahil enerji gündeminde yer alan meselelere de değinilecek" yanıtını verdi.

'TÜRKİYE ÜZERİNDEN YENİDEN İHRAÇ EDİLEBİLECEĞİNDEN ENDİŞELENİYORUZ'

Lihaçev, bir diğer soru karşısında da Türkiye'ye uygulanan gıda ambargosunun kaldırılması halinde 'kara listede olan' Avrupa ürünlerinin bu ülke aracılığıyla Rusya'ya yeniden ihraç edilmesinden endişelendiklerini belirtti. Lihaçev, "Bu durumu yönetmek zor olacak" dedi.

ZEYBEKÇİ: RUSYA İLE KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ

TASS haber ajansının aktardığına göre, G20 ekonomi bakanları toplantısı için Şanghay'da olan Zeybekçi de Türk ve Rus bakan heyetlerinin ilk temasının bu ay gerçekleşeceğini doğruladı. Bu görüşmede ele alınacak konulardan birinin serbest ticaret bölgesi anlaşması olacağını belirten Zeybekçi, şunları söyledi: "Bundan altı ay önce Rusya ve Türkiye çok olumlu bir noktadaydı. Ülkelerimiz arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasını görüşmeye başlamıştık. Bunun anlamı çok büyük. Kaldığımız noktadan ilerlemeye devam edeceğiz."

Haberin Devamı

'TÜRK AKIMI'YLA İLGİLİ SORUNUMUZ YOK'

Diğer taraftan Zeybekçi, 'Türk Akımı' projesiyle ilgili de bir problemlerinin olmadığını da ekledi. Bu projeyle ilgili bir sorunumuz yok. 'Türk Akımı' ilişkilerde sorun olduğu dönemden hiçbir biçimde etkilenmedi. Bu projeyle ilgili görüşmeler devam edecek. Enerji bakanlarımız yakın zamanda görüşmeler gerçekleştirecek dedi.