Gazete Vatan Logo

Erdoğan Ortadoğu’da popüler!

Ortadoğu ülkelerinde Erdoğan en çok güvenilen dünya liderleri arasında gösteriliyor

DÜNYA liderlerinin güvenilirlikleri araştıran bir anket, Davos çıkışıyla Ortadoğu’da kahraman olan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bölgede hayli popüler olduğunu gösterdi. Maryland Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışan WorldPublicOpinion.org’un 20 ülkede 19 bin kişi üzerinde yaptığı ankete göre, Türkiye’de Erdoğan’a güvenenlerin oranı yüzde 57. Erdoğan’ı Azerbaycan lideri İlham Aliyev ve ABD Başkanı Barack Obama takip ediyor. Dünya genelinde de en güvenilir lider yüzde 61’le Obama. Ardından yüzde 40’ar destekle Almanya Başbakanı Angela Merkel ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun geliyor. Sonuçlar şöyle:

* Almanya’da Erdoğan’a duyulan güven yüzde 21. Bu alanda Erdoğan, İran lideri Ahmedinecad ve Çin lideri Hu Jintao’nun ardından sondan üçüncü...

* Mısır’da Hüsnü Mübarek’e güven yüzde 81. Mısırlılar’ın en çok güvendiği üçünü lider ise Erdoğan (%63).

* Erdoğan’ın Irak’ta popülaritesi ise çok yüksek değil. Iraklılar en çok kendi başbakanları Maliki’ye güveniyor (%60). Ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah yüzde 48 ile geliyor. Onu Obama yüzde 40, Ürdün Kralı Abdullah yüzde 37 ile takip ediyor. Erdoğan ise yüzde 30 destekle 8’inci.

* Erdoğan yüzde 63’lük destek oranıyla dünyada en çok Filistin’de seviliyor. Nasrallah, Kral Abdullah, Filistin lideri Mahmud Abbas ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ardından 5’inci. Onu Ahmedinecad takip ediyor.

* Pakistan’da en çok güvenilen lider Nuri El Maliki. Onu Hu Jintao ve Ahmedinecad takip ediyor. Erdoğan ise yüzde 57’lik destek oranıyla 4’üncü.

* İngiltere’de Obama’ya güven yüzde 92. Kendi başbakanlarına güven ise yüzde 46.

* Rusya’da Putin’e duyulan güven yüzde 82. Obama ise yüzde 23.

* Türkiye’de Erdoğan’ın destek oranı yüzde 57. Türkler’in diğer liderlere duydukları güven oranları ise şöyle:

* İlham Aliyev: %47

* Obama: %45

* Ahmedinecad: %33

* Mahmud Abbas: %28

* Beşar Esad: %22

* Vladimir Putin: %15

* Asıf Ali Zerdari: %14

* Hüsnü Mübarek: %14

* Angela Merkel: %13

* Ban ki Moon: %12

* Kral Abdullah: %12

* Hasan Nasrallah: %11

* Gordon Brwon: %9

* Nuri El Maliki: %7

* Nicolas Sarkozy: %7

Haberin Devamı