Gazete Vatan Logo

Erdoğan Obama ortak basın toplantısı!

Erdoğan Obama ortak basın toplantısı!

Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisinin bir numaralı konusu Suriye oldu. Obama, Reyhanlı saldırısını kınadı ve “Esad’a baskıları artıracağız, muhalefete destek vereceğiz. Esad’ın olmadığı demokratik bir Suriye’de hemfikiriz” dedi.

Washington ziyaretini sürdüren Başbakan Erdoğan, dün ilk olarak Oval Ofis’te ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Ardından 2.5 saatten fazla süren heyetler arası bir görüşme yapıldı. Bu görüşmeden sonra da iki lider ortak basın toplantısı düzenlendi. Tüm görüşmelerin ve basın toplantısının ana konusu, tahmin edildiği gibi Suriye oldu. ABD Başkanı, ‘Rose Garden’, yani Gül Bahçesi’nde yapılan basın toplantısında özetle şu mesajları verdi:
Erdoğan Obama ortak basın toplantısı
Değerli dostum Erdoğan

“Değerli dostum Erdoğan’ı Beyaz Saray’da ağırladığım için gurur duyuyorum. Türkiye’nin bana gösterdiği sıra dışı misafirperverliği hatırlıyorum. Dört sene önce Erdoğan’ın şehrinde gezmiştim. Bugün birçok konudan bahsettik. Örneğin Afganistan, G-20 ve çok önemli bir başka noktadan da bahsettik: Nükleer silah ve bölgede nükleer silahlanma tehdidi. İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine verdiğimiz desteği belirttik. Yatırım ve ticaret: Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 4 kat arttı. Üst düzey komite oluşturcaz ticaret ve yatırımı destekleyeceğiz inovasyona destek olacağız. Karşılıklı güvenliği destekleme kararı aldık. Taziye dileklerimi iletmek istiyorum Reyhanlı’daki korkunç saldırıları kınıyorum. ABD olarak yanınızdayiz teröre karşı mücadelenizi destekliyoruz. Hem Türkiye halkını hem de sizi cesaretiniz için kutluyorum. PKK terörünü sona erdirmek için adım attınız. İnsan haklarını desteklemenizi de destekliyoruz.”
Erdoğan Obama ortak basın toplantısı
Sihirli formül yok

Suriye konusunda Türkiye halkı inanılmaz misafirperverlik gösterdi. Ağır yük olduğunun farkındayım. ABD bu yükün taşınmasına yardım etmeye devam edecek. Gıda, barınma ve sağlık konularında yardımcı olacağız. Esad’a baskıları artıracağız, muhalefete destek vereceğiz. Esad’ın olmadığı demokratik bir Suriye için Başbakan da ön safta olacak. Esad’ın gitmesi için hem fikiriz. Esad’ın tiranlığından bağımsız bir Suriye için çalışacağız. Çünkü bu tüm ulusların çıkarına. Güçlü bir lider olarak burada bulunduğunuz için teşekkürler. Suriye’deki şiddet ve sıra dışı durum için sihirli bir formül yok. Olsaydı, Sayın Erdoğan ve ben bununla ilgili harekete geçerdik ve çoktan bitirmiş olurduk.”
Erdoğan Obama ortak basın toplantısı
Baskıyı artıracağız

“Bunun yerine yaptığımız şey, uluslararası baskıyı artırmak, muhalefeti güçlendirmek. Ancak bu sırada, muhalefete yardım ve insani durumla ilgilenmeye devam edeceğiz.”

Esad meşruiyetini kaybetti

“Biz Esad’ın 2 yıl önce, 6 ay önce ya da 2 ay önce gitmiş olmasını isterdik. Esad meşruiyetini kaybettiği doğru. İlk başta barışçıl gösteriler düzenleyen insanları öldürdüğü doğru. Zaman içinde durum değişti. Sıra dışı bir şiddet içeren bir durumdan bahsediyoruz. Devamlı bir uluslararası baskı sürdüreceğiz. Ruslarla Cenevre’de görüşmelere devam edeceğiz.”
Erdoğan Obama ortak basın toplantısı
Kimyasal kırmızı çizgimiz

Kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtlar duymuştuk. Bizim için önemli olan daha kesin bilgi sahibi olmak, tam olarak orada ne olduğunu bulmak. Kimyasal silahların kullanılması kırmızı çizgimiz. Kimyasal silahlar medeni dünyanın olmasını istemediği bir durum. Hedefimiz uluslararası topluma daha fazla bilgi oluşturabilmek ve baskı oluşturup muhaliflerle birlikte çalışmak. Ben ek adımlar atma opsiyonunu saklı tutuyorum: Diplomatik ve askeri. Bu silahlar bizim de güvenliğimizi tehdit ediyor.”

GÜL BAHÇESİ’NDE, YAĞMUR ALTINDA...


Obama: Ben takımımı değiştiririm ama...

Başbakan Erdoğan ile Obama, basın toplantısını, ABD’de önem verilen konuklar için nadiren açılan Rose Garden’da düzenledi. İki lider basın toplantısı için kameraların karşısına geçtiği anda yağmur başladı. Obama, “Ben takımımı değiştiririm de Başbakan değiştiremez” dedi ve danışmanlarına “Deniz piyadelerinden destek alalım, yanımızda iyi duracaklar” diye espri yaptı.
Erdoğan Obama ortak basın toplantısı

Beyaz Saray’da akşam yemeği

Obama ile basın toplantısının ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Erdoğan ve heyeti için öğlen yemeği verdi. Yemek Dışişler Bakanlığı’nda düzenlenirken, Biden’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı John Kerry de hazır bulundu. Yemeğe Washington ve çevresinden de başarılı Türk-Amerikan işadamları da katıldı. Başbakan Erdoğan ayrıca Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile de bir görüşme gerçekleştirdi ancak görüşme basına kapalı olarak yapıldı. Başkan Obama tüm bu görüşmelerin ardından akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan’ı yeniden Beyaz Saray’da ağırladı. Kendi rezidansında yapılan akşam yemeği 2 saati aştı. Sabahki görüşmelere Erdoğan ile birlikte 13 kişilik bir heyet yer alırken, akşam yemeğinde Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MIT müsteşarı Hakan Fidan katıldı. Amerikan tarafından ise Obama’nın yanı sıra, DIşişleri Bakanı Kerry ve Obama’nın Milli Güvenlik Başdanışmanı Tom Donilon bulundu. Bu görüşmede Suriye konusunda atılacak ortak adımların karara bağlandığı, Türkiye’nin elinde Reyhanlı saldırısı ve Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına yönelik kanıtların da MİT müsteşarı tarafından hazırlanan istihbarat dosyalarıyla Obama’ya sunulduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı