Gazete Vatan Logo

Erdoğan o soruya ne cevap verdi?

Çankaya’ya seçilmesi halinde aklında başbakan olacak bir kaç isim olduğunu açıklayan Erdoğan ısrarlar üzerine “Bir mimar eserini ortaya koymadan önce tasarlar sonra da kağıda aktarır. Şu anda gönül dünyamızda tasarım halinde olsa da bir kaç isim var” dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan Adana Mitingi’nden Ankara’ya dönüşü sırasında uçakta soruları cevaplarken aklında “yeni başbakanın kim olacağı konusunda bir kaç isim” olduğunu söyledi. Star'dan Hakan Albayrak'ın haberine göre; Erdoğan gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine “Önce bir seçilelim hele... Bir mimar eserini ortaya koymadan önce kendi zihninde tasarlamak sonra da onu da kağıda aktarmak durumundadır” cevabını verdi. Erdoğan şunları kaydetti: Makam farkı yok - Cumhurbaşkanı olduğunuzda Çankaya Köşkü’nü müze yapmak, makam olarak yeni Başbakanlık binasını kullanmak gibi bir düşünceniz var mı? Bizim o binayı neden yaptırdığımız malum. Yaklaşık 11,5 yıldır Başbakanlık makamı olarak kullandığım yer, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı’na yakışmıyor. Törenleri, caddede, sokakta yapıyoruz, düşünebiliyor musunuz?

Türkiye Cumhuriyetine yakışır mı bu? Konuk Başbakanları karşılarken caddeyi trafiğe kapatıyoruz, yolları kesiyoruz, öyle tören yapabiliyoruz. Oysa dünyada durumlar farklı. Ben Başbakanlık makamı Cumhurbaşkanlığı makamı diye bir farklılık görmüyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışan, güzel bir bina yapılması öteden beri hayalimdi benim. Diyordum ki, Ankara Selçuklu izlerinin bulunduğu bir şehir. Ama bizim Osmanlı boyutumuz da var. Ayrıca halihazırda da modern dünyanın aktif bir üyesiyiz. Mimari açıdan tüm bu özellikleri taşıyacak, Başbakanlığın tüm birimlerini de bünyesinde barındıracak bir bina yapılması gerekiyordu. Dıştan bakıldığı zaman Selçuklu’nun, içine girildiği zaman Osmanlı’nın, akıllı bir bina olması hasebiyle de modern dünyanın görülebileceği bir bina olmalıydı bu. Nitekim tamamlanmak üzere olan Başbakanlık binamızda bu özelliklerin hepsi mevcut.

Önce bir seçilelim hele -

Haberin Devamı

Peki ama Cumhurbaşkanı olduğunuzda bu yeni binayı kullanacak mısınız? Başbakanlık binasını mı?

Ara sıra belki biz de kullanırız. Eğer seçilirsek, arkadaşlarımızla beraber oluruz orada.

- Köşke çıkmanızın akabinde yeni Başbakanın kim olacağına dair bir tasarımınız var mı? (Gülerek) Olmaz olur mu canım! Bir değil birkaç tane var. Yeter ki Cumhurbaşkanı seçilelim.

- 11 Ağustos için herhalde biri vardır kafanızda?

Haberin Devamı

Önce bir seçilelim hele. Önce bir Cumhurbaşkanlığı seçimi hallolsun. Seçilmemiz halinde geleceğe yönelik atabileceğimiz birçok adım, şu anda gönül dünyamızda tasarım halinde de olsa muhakkak var tabii ki.

- Var değil mi yani?

Bir mimar eserini ortaya koymadan önce kendi zihninde tasarlamak sonra da onu da kağıda aktarmak durumundadır. Siz gazeteciler de aynı şeyi yapmıyor musunuz? Önce tasarlıyorsunuz, akabinde yazıyorsunuz.

- Aklınızda bir isim var yani sonuçta?

Birkaç isim var.