Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ın projesine onay çıkmadı!

İşte ret kararının gerekçesi

Topçu Kışlası projesine, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onay vermedi. Kurul gerekçe olarak Gezi Parkı İstanbul’un belleğine yer etti’ ifadesini kullandı.

Taksim Meydanı’nın yayalaştırılması projesi kapsamında yapılması planlanan ‘Topçu Kışlası’na onay çıkmadı. Projeninin hayata geçirilmesi sürecinde mihenk taşı olan ‘2 Nolu Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’, yapılması planlanan Topçu Kışlası’nın planlarını inceledi ve inceleme sonucunda projeye onay vermedi. 9 üyeden oluşan kurulun yedi üyesi Topçu Kışlası için hayır oyu kullandı.

Kurul’un aldığı kararın gerekçeleri incelendiğinde ise ortaya çarpıcı ifadeler çıkıyor. Kurul, tarihsel özelliği yüzünden yeniden kazandırılması planlanan Topçu Kışlası’nın yapım yılı ile mimari özelliklerinin tam bilinmediğine dikkat çekti. Alınan kararda Topçu Kışlası’nın plan özellikleri ile yapım detaylarının tam olarak belli olmadığı vurgulanırken bir kısmının ise mezarlık olarak kullanıldığına vurgu yapıldı. Hatta 1794 yılında kışlanının yandığı, III. Selim döneminde yani 1803-1804 yılları arasında ikinci kez yapıldığı belirtildi. 1860’larda ise Abdülaziz tarafından kapsamlı değişim sürecine girdiği belirtilirken üçüncü dönem olarak adlandırılan süreçte ise Taksim Stadı olarak kullanıldığı yine raporda belirtildi. Kışla süreci ile ilgili bu bilgiler verilirken stadın 1940’lı yıllarda yıkıldığı, yerine yapılan Taksim Gezi Parkı’nın ise 60-70 yıllık kullanım değeri ile tarihe belgelik eden bir nitelik kazandığı, İstanbulluların kollektif belleğine bu haliyle yer ettiği belirtildi.

İtiraz hakkı

Bölge Kurulu’nun bu kararı sonucunda ‘topçu Kışlası’ projesi tam olarak sona ermedi. Çünkü İBB’nin bu karara itiraz hakkı var. İtiraz merci ise ‘Anıtlar Yüksek Kurulu’. Kurul da olumsuz yönde karar verirse İBB’nin kararı yargıya taşıma hakkı var. Ancak İBB bütün bu yolları tercih etmeyip ikinci bir plan hazırlayarak bunu tekrar Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunabilir.

Haberin Devamı