Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ın konuşması yurtdışında yankı buldu!

İşte dünya basını böyle yorumladı...

Türkiye'nin çağrısı üzerine NATO daimi temsilcileri Brüksel'de toplantı halindeyken Başbakan Erdoğan'da AK Parti Grup Toplantısı'nda Suriye'nin Türk jetini düşürmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk askeri keşif uçağının düşürülmesiyle ilgili açıklamaları dünya medyası tarafında canlı izlendi ve son dakika olarak duyuruldu.


New York Times: Türkiye’den sınırdaki Suriye ordusuna göz dağı

Suriye’nin Türk savaş uçağını işaret vermeksizin düşürmesiyle başlayan kriz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO müttefiklerinin de desteğiyle Suriye’ye açık bir uyarıda bulundu. Erdoğan sınırlarında herhangi bir sorunda ya da tehdi hedef almaktan çekinmeyeceklerini söyledi.


CNN: Türkiye askeri pozisyonunu sertleştiriyor

Türkiye askeri kurallarını değiştiriyor ve Suriye sınırında göreceği herhangi bir potansiyel tehditte karşılık verileceğini söylüyor. CNN haberinde şu yorumu da yaptı. “Amerika Birleşik Devletleri ve çok sayıda diğer ülke Suriye’ye askeri operasyona karışlar ve Türkiye’yi de bu konuda baskı yapma konusunda cesaretlendirmeyecekler’


Guardian: Türkiye askeri misilleme ile tehdit ediyor

Guardian gazetesi Julian Borger imzalı yorumunda “Türkiye Suriye’yi askeri misilleme ile tehdit ediyor” başlığıyla verdiği haberde Türkiye’nin sınırdaki herhangi bir karmaşaya karşılık vermekten çekinmeyeceği yazıldı. Haberde, “Türkiye sınırdaki herhangi bir tehdit algısında, Suriye’nin sınır yakınındaki muhalifler üzerindeki askeri saldırılarına da yanıt verebileceği sinyalini verdi.”


Wall Street Journal: Türkiye ant içti

WSJ ise Joe Parkinson imzalı yazısında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye bugünkü açıklamalarla Suriye üzerindeki baskıyı artırdı. İlk defa Şam’ı ulusal güvenliğe bir tehdit olarak niteleyerek ileride görecekleri provokasyonları yanıtlayacaklarına ant içti.

NATO müttefikleri bugün Suriye saldırısını kınadı ve kabul edilemez bir hareket olarak niteledi, ancak sorumluluğunu Ankara’yı destekleyen bir açıklamayla sınırlı tuttu."


BBC: Erdoğan'dan uyarı

İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Bundan böyle Suriye'den Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsurun askeri tehdit olarak görüleceği" sözlerine yer verdi. Haberde, NATO'nun da, Suriye'yi Türk jetini düşürmesi nedeniyle şiddetle kınadığı ve Türkiye'ye güçlü dayanışma içinde olduğunu belirttiği vurgulandı.

El Arabiya: 'Herhangi bir ihlalde vurun' emri

Suudi sermayeli El Arabiya televizyonu da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi konusunda yaptığı açıklamalara internet sitesinde geniş yer verdi. Erdoğan'ın komşusu Suriye'yi "düşmanca davranış" içinde olmakla suçladığı belirtilerek şu sözlerine yer verdi: "Uçağımız Suriye hava sahasını ihlal ettiğinde, en ufak bir uyarı ya da nota almadık. Hiçbir uyarı yapmadan harekete geçtiler. Bu düşmanca bir hareketti. Türkiye savaş istemiyor ancak Türkiye'nin kasten hedef alınması da cevapsız kalmayacak.

AFP: Metodu, yeri ve zamanı kendimiz belirleyeceğiz

Uluslararası haber ajansı AFP de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında konuşmasını flaş olarak duyurdu. AFP, Başbakan Erdoğan'ın, "Suriye'nin Türk jetini düşürmesi sonrasında, Türkiye uluslararası kanunlardan doğan haklarını kararlı bir şekilde kullanacaktır" sözlerine yer verdi. Uluslararası haber ajansı AFP, Erdoğan'ın şu sözlerini de flaş olarak abonelerine duyurdu: "Bu haksızlığa nasıl cevap vereceğimizin metodunu, yerini ve zamanını belirlemek için kararlı bir şekilde gerekli adımları atacağız."

DER SPIEGEL: Erdoğan Esad'ın devrilmesini istedi

Alman Der Spiegel dergisi internet sayfasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasını manşetten verdi. "Erdoğan Esad'ın devrilmesini istedi" başlığıyla verilen haberde, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi sonrasında Başbakan Erdoğan'ın Esad rejimine karşı sözlerinin daha da sertleştiği belirtildi. Erdoğan'ın Suriye'den gelebilecek herhangi bir saldırıya askeri araçlarla karşılık vereceği uyarısında bulunulduğu vurgulandı. Amacın Suriye'nin "kana susamış diktatör ve gruptan" kurtarılması olduğu belirtildi.

ERDOĞANIN KONUŞMASI İTALYAN BASININDA

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye’ye yönelik Türkiye’nin takınacağı tavırla ilgili yaptığı açıklamalar, İtalya basınında da geniş yer buldu.

ANSA ajansı, NATO’nun Türkiye’ye olan desteğinden yola çıkarak verdiği haberde, Erdoğan’ın sözlerini flaş haber olarak abonelerine duyurdu. Corriere della Sera gazetesi, konuya internet sitesinden birinci haber olarak yer verdi. Gazete, "Suriye, Türkiye’nin öfkesi: "Jet düşürüldü mü? Düşmanca bir hareket, herhangi bir ihlale karşılık vereceğiz" başlığı atarken, "Sınıra yaklaşan, Şam yönetimine yakın herhangi bir asker tehdit olarak algılanacak" yönünde sözler sarfeden Başbakan Erdoğan’ın, sert bir uyarıda bulunduğunu aktardı.

La Repubblica gazetesi ise, "Erdoğan Suriye’yi uyardı: ‘Düşmanca hareketlere tepki vereceğiz" başlığını kullanarak, Erdoğan’ın bu açıklamayla, daha önce Türkiye’nin aldığı sessiz konumu netleştirdiğini belirtti. Açıklamadan, "Uçağın düşürülmesi cevapsız kalmayacak" sözlerini alan gazete, buna rağmen Türkiye’nin uluslararası anlaşmalar sınırı içinde kalacağını da ekledi. Gazete, NATO Genel Sekreteri Anders Fogg Rasmussen’in NATO Daimi Konseyi Toplantısı’nın ardından, Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili "Kabul edilemez bir hareket, tekrarlanamaz", "İttifak bütünlüğü bölünemez. Türkiye’nin yanındayız" dediği belirtildi. Erdoğan’ın ayrıca, "Türkiye savaş provokatörlerinin pususuna düşmeyecektir", "Herkes bizim dostluğumuzun değerli olduğunu bilmelidir, ama Türkiye’nin öfkesi de korkunç olabilir" dediği ifade edildi. Erdoğan’ın askeri uçağın düşürülmesiyle ilgili " yanıtsız kalmayacak" vurgusu yaptığına dikkat çekilirken, NATO’nun net olarak "bölünmezlik" ve "Türkiye’nin yanındayız" mesajı verdiği yorumunda bulunuldu.

İl Giornale gazetesi ise, "Jetin düşürülmesine sert tutum, Erdoğan Şam’ı uyardı" başlığının altında, Erdoğan’ın açıklamalarından geniş alıntılar yaptı. Gazete, misilleme olarak Türkiye’nin bu hafta Suriye’ye yaptığı elektrik ihracatını durdurabileceğini ancak Türk siyasi kaynaklarının, insani nedenlerle şu an bunun düşünülmediğini açıkladığını yazdı.

Corriere della Sera internet sitesinde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "Şam’dan sınırlarımıza yönelik yapılacak herhangi bir askeri hareket tehdit kabul edilecektir" ifadesi ön plana çıkartıldı. Manşete taşınan haberin devamında Erdoğan’ın ’Eski dostu’ Beşar Esad’a yönelik, "Herkes Türkiye’nin nasıl sevgi dolu bir dostluğu olduğunu bilir, ancak nasıl öfkesinin şiddetini de bilir" sözlerini kullandığı vurgulandı. Haberde ayrıca Erdoğan’ın Suriye’yi düşmanca hareket etmekle suçladığı ve askeri jetin düşürülmesini de "vahşi saldırı" olarak tanımladığı belirtildi.

La Stampa Gazetesi internet sitesinde "Türkiye, Erdoğan Suriye’yi uyardı: Her türlü ihlale tepki vereceğiz" başlığıyla yayınlanan haberde Başbakan Erdoğan’ın Suriye’yi suçladığı, Türkiye hava sahasının 1 Ocak’tan itibaren 114 kez ihlal edildiğini ve bunların beşinin Suriye helikopterleri tarafından yapıldığını belirterek, "Mevcut Suriye hükümeti kendi halkını öldüren zorba bir rejimdir ve tüm meşruluğunu kaybetmiştir " tanımlamasında bulunduğu yer aldı.

Erdoğan’ın açıklamaları haber yayını yapan Sky Tg24 ve Tgcom24 haber televizyon kanallarında da geniş yer buldu. Haberlerde Erdoğan’ın "Suriye’nin ihlallerine yanıt vereceğiz" dediği ve NATO’nun "Türkiye’nin yanındayız" açıklamalarına vurgu yapıldı.

Haberin Devamı