Gazete Vatan Logo

Müthiş gelişme: Rusya ile imzalar atılıyor

İki liderin başkanlık edeceği toplantıda öncelikli olarak iş adamlarına yönelik vizelerin kaldırılması konusu ele alınacak. Ayrıca Erdoğan'ın, bugün başlayacağı Rusya ziyaretinde 10 milyar dolarlık Rus fonu RDIF ile Türkiye Varlık Fonu yüzde 50’şer ortaklıkla yeni fon kuracak

Müthiş gelişme: Rusya ile imzalar atılıyor

Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinin ardından iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinde en üst düzey zirve bugün Moskova'da gerçekleştirilecek. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin altıncı toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlık edecek. Zirvede Erdoğan ile Putin'in son 7 ayda 4'üncü kez bir araya gelmiş olacak. Zirvede iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar da imzalanacak. ÜDİK toplantısında Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerin 24 Kasım 2015'teki uçak krizinden önceki noktaya, hatta daha da ileriye taşınması için atılacak adımlar ele alınacak.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugün başlayacağı Rusya ziyaretinde Rus Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile Türkiye Varlık Fonu arasında, ortak yatırım fonu kurulmasına ilişkin işbirliği anlaşması imzalanacak. Kurulacak ortak fon, büyük şirketlerin yanı sıra KOBİ'lerin yatırımlarının finanse edilmesini de destekleyecek.

ŞİRKETLERE DESTEK

Haberin Devamı

Sabah'ın haberine göre imzanın Türkiye'ye yeni yatırımlar getireceğini belirten Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, anlaşma ile yüzde 50-50 ortaklıkla bir fonun kurulacağını söyledi. Bostan, "İki ülke arasındaki yatırımların artırılması için işbirliği yapılacak. Büyük şirketler ve KOBİ seviyesindeki yatırımlar, bu fon sayesinde desteklenecek" diye konuştu. 26 Ağustos 2016'da kurulan ve bünyesine Ziraat Bankası, Halkbank ve THY gibi önemli şirketleri alan Türkiye Varlık Fonu'nun 300 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması hedefleniyor. Büyük projeler için finansman imkânı sunacak olan Türkiye Varlık Fonu, büyümeye de katkı sağlayacak. 10 milyar dolarlık büyüklüğü olan RDIF ise, ortaklıklar yoluyla 27 milyar doları aşan yabancı sermayeyi Rusya ekonomisine çekti.


TARIM ÜRÜNLERİNE İHRACAT KAPISI AÇILDI

Başbakan Binali Yıldırım ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in telefon görüşmesinde, Medvedev, bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatına imkân tanıyan kararnameyi imzaladığını bildirdi. Görüşmede, ticaret, ulaştırma, tarım ve taşımacılık konularının yanı sıra gümrük, enerji ve vize rejimine ilişkin gündem maddelerinin ele alındığı belirtildi. Böylece, aralarında patlıcan, biber, nar, kabak ve marul gibi ürünlerde de Rusya'nın koyduğu ithalat yasağı kalkmış oldu. Toplam 21 ürünün Rusya'ya giriş yolu açıldı.

VİZE SERBESTİSİ VE S-400

Haberin Devamı

Görüşmelerde öncelikli olarak işadamlarına yönelik vizelerin kaldırılması konusu ele alınacak. İki ülke arasında gıda, tarım, turizm, savunma, ulaştırma alanında önümüzdeki süreçte işbirliğini artıracak adımlar görüşülecek. Başta Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı projeleri olmak üzere enerji alanında işbirliği ve bu projelerin hızlandırılmasıyla ilgili atılacak adımlar da toplantıda masaya yatırılacak. İki ülkenin savunma sanayisi yetkilileri arasında yürütülen füze savunma sistemi S-400 alımı sürecinde gelinen son nokta ÜDİK toplantısında iki lider tarafından değerlendirilecek.

ASTANA VE CENEVRE

Toplantıda ayrıca başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler de ele alınacak. Erdoğan ve Putin'in öncülüğünde Astana'da başlatılan ve Cenevre'de sürdürülen siyasi geçiş süreci görüşmeleri değerlendirilecek. İki lider, geçtiğimiz günlerde Antalya'da bir araya gelen Türkiye, Rusya ve ABD genelkurmay başkanlarının Rakka operasyonu ile ilgili gelinen son noktayı masaya yatıracak. Menbiç'teki gelişmelerin de ele alınacağı zirvede Erdoğan, mülteci sorunun çözümü için önerdiği terörden arındırılmış güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge önerisini yineleyecek. İki lider DEAŞ, PKK, FETÖ, PYD gibi terör örgütleriyle işbirliği konusunu da görüşecek. Erdoğan, terör örgütleri arasında ayrım yapmadan tüm terör örgütleriyle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine işaret edecek.

HEYETTE 8 BAKAN VE AKAR VAR

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Savunma Bakanı Fikri Işık, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da eşlik edecek. (Sabah)

Haberin Devamı