Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ı yermek isterken...

Öztrak, TBMM’de'ki basın toplantısında, Türkiye’nin kredi notunu değerlendirdi.

Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesini değerlendirdi. Öztrak, Moody’s önemli bir noktanın altını çizdiğine dikkati çekerek, ”Türkiye’nin döviz rezervlerinin önümüzdeki bir yılda yapacağı borç servisinin sadece yüzde 57’sini karşıladığını, buna karşın bizimle aynı not kategorisinde yer alan ülkelerin rezervlerinin önümüzdeki bir yılda yapacakları dış borç servisinin 1.5 katı olduğunu söylemiş. Yani biz borcu ancak yeni borç bulursak ödeyebileceğiz” diye konuştu.

Geçen yıl, Türkiye’ye benzer diğer ülkelerin her 18 dolarlık kısa vadeli dış borcuna karşılık 100 dolar rezervi varken, Türkiye’nin 100 dolarlık rezerve karşılık 85 dolarlık kısa vadeli borcu bulunduğunu belirten Öztrak, şunları söyledi: ”Ancak durum 2011’den bu yana daha da bozuldu. Merkez Bankası rakamları ortada. Bu yılın Nisan ayı itibariyle Türkiye’nin kısa vadeli borç stoku 95.2 milyar dolar. Aynı dönemde Merkez Bankası’nda altın dahil rezervi 93 milyar dolar. Rezerv kısa vadeli dış borç stokunu bile karşılamıyor. Bu, 2001 krizinden bu yana ilk kez karşılaştığımız bir durum.” Öztrak, Türkiye’nin notunu bir basamak yükseltilmesiyle ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kredi derecelendirme kuruluşu S&P’ye yönelik eleştirilerinin etkili olduğunu iddia ederek, ”Anlaşılan Başbakan ve bakanlarının S&P’yi azarlaması Moody’si korkutmuş. Moody’s notumuzu sürpriz bir biçimde artırdı” dedi.

-”Bir gecede 9 milyon dolar kazandılar”-

Öztrak, not artırımının bazıları için sürpriz olmadığını da ileri sürerek, şöyle devam etti: ”Bundan bir gün önce yapılan Hazine dış borç ihalesine tam yedi kat rekor talep gelmesi ilginç. Bir milyar dolarlık Hazine tahvilini alanlar bu not yükselmesi sonucunda sadece bir gecede 9 milyon dolar kazandılar. Hazine’nin kasasında kalacak 9 milyon dolar başkalarına gitti. Bu filmi daha önce de görmüştük. Ben Hükümeti bu konularda daha dikkatli olmaya çağırıyorum.” -’Özel’in sözleri bizleri üzdü”- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ”Kandil’e girmek için şartlar öne sürdüğüne” ilişkin gazete haberlerinin hatırlatılması üzerine Öztrak, ”Biz sınır ötesi operasyon konusunda her türlü yetkiyi verdik. Ancak burada benim üzüldüğüm bir nokta; komutanın ağzından Kandil’e girebilmek için ABD’nin icazetine ihtiyaç duyduğumuz yönündeki açıklamalarıdır. Gerçekten bizleri üzmüştür. Biz, Kuvvayi Milliye hareketinin kurmuş olduğu Meclis’in verdiği yetkinin üzerinde başka bir yetkiyi tanımayız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı