Gazete Vatan Logo

Erdoğan elinde lazerle anlattı Kılıçdaroğlu, ‘blöfçü’ dedi

Erdoğan elinde lazerle anlattı Kılıçdaroğlu, ‘blöfçü’ dedi

Başbakan Erdoğan, muhalefet liderlerine Suriye’nin düşürdüğü uçakla ilgili brifing verdi. Genelkurmay İkinci Başkanı’nın da katıldığı görüşmede Erdoğan elinde lazerle harita üzerinden olayın nasıl yaşandığını anlattı. Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından “Bıçak kemiğe dayandı, sabrımız tükendi” dedi, söylemlerinin blöften ibaret olduğunu ileri sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, Suriye’nin düşürdüğü uçakla ilgili brifing verdi. Görüşmede CHP heyetine uçağın teknik özellikleri ve olayın yaşandığı ana dair bilgi verilirken, bundan sonra atılacak adımlara ilişkin ise bilgi verilmedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme 1 saat sürdü. Görüşmeye Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ile CHP milletvekili Osman Korutürk de katıldı.
Erdoğan elinde lazerle anlattı Kılıçdaroğlu, ‘blöfçü’ dedi
Erdoğan lazerle anlattı

Görüşmede önce Tümgeneral İrez uçaklara dair teknik bilgi verdi. Akar, olayın yaşanma sürecine dair bilgi verirken, Davutoğlu’nun da olayın yaşanmasının ardından yaptığı diplomatik görüşmeleri anlattığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan’ın da yaklaşık 6-7 harita üzerinde konuya hakim bir şekilde olaya dair bilgi verdiği ifade edildi. Erdoğan’ın haritadaki ayrıntıları gösterirken lazerle alanı gösterdiği bildirildi. CHP heyetine haritalar dışında görüntü gösterilmezken telsiz görüşmelerinin kayıtları da dinletilmedi.

CHP kurmayları birifingde, “Davutoğlu’nun açıklamalarını aşacak yeni bilgilerin verilmediği”ni ifade etti. Brifingte CHP heyetine kimi zaman Başbakan tarafından kimi zaman İrez ve Akar tarafından şu bilgilerin aktarıldığı öğrenildi:

Sağ oldukları verisi yok

- Pilotların sağ olduğuna dair elimizde bir veri yok.

- Uçağımızın orada bulunma sebebi Türkiye’nin hava savunma radarını test etmesidir.

- Uçağın vurulması olayı iddia edildiği gibi Suriye kara sularında değil uluslarası hava sularında gerçekleşti

- Türk uçağı Suriye’nin hava sahasını ihlal ettiği bilgisi doğru, ancak bu ihlalden sonra Suriye’nin bir uyarısı yok. Hatta Türkiye yetkililerinde hava sahasının ihlal edildiği uyarısı yapılıyor ve uçağın geri dönmesi isteniyor.

- Türk uçağı hava sahasını ihlal edip uyarıldıktan sonra paralel olarak hava sahasından çıkışa geçiyor. Uluslararası sularda kendi güzergahına dönen uçak ihlal ettiği noktaya dönüş yaparak güzergahına giriyor.

- Kendi güzergahına dönen uçak geri dönecekken irtibat kesiliyor, yani vuruluyor.

- Uçakta dost ve düşman olduğuna dair sinyaller vardır. Ancak bu sinyaller test uçuşlarında kullanılmamaktadır. Bir görev uçuşu olsa bu sinyaller kullanılırdı. Suriye makamları bu sinyallerden de uçağın eğitim ve test uçuşunda olduğunu anlayabilirdi.

Haklılığımızı anlatıyorum

Görüşmede Davutoğlu’nun CHP’lilere, “Ülkelerle görüşüp haklılığımızı anlatıyorum. Salı günü NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırdık” dediği ifade edilirken, Suriye makamlarınca görüşme yapıldığı bilgisi de CHP heyetine verildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyetine ait bir savaş uçağının, Suriye tarafından düşürüldüğünü ve iki pilotla ilgili olarak şu ana kadar arama faaliyetlerinin sürdürüldüğü haberleri dışında hiçbir açıklama yapılmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

Kasten düşürülmüş

“Uçağımızın kasten düşürüldüğü anlaşılmıştır. Uçak vurulmadan önce Suriye tarafından hiçbir uyarının yapılmadığı, hiçbir önleme girişiminde bulunulmadığı, doğrudan ateş edildiği görülmektedir. Düşürülen uçağın Türk uçağı olduğunun bilinmediği ve yanlışlıkla vurulduğu mazereti de gerçekçi değildir. Bu saldırının Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümetin Suriye politikasına karşı bir misilleme olduğu kuvvetle muhtemeldir. Suriye’nin yaptığı bu saldırının, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘bıçak kemiğe dayandı artık sabrımız tükendi’ türündeki söylemlerinin bir blöften ibaret olduğu algısını, başta Suriyeli muhalifler olmak üzere bütün dünya kamuoyuna taşımak amacında olduğu ihtimal dahilindedir. Hiç şüphesiz, bu olay sineye çekilemez, üstü örtülemez ve zamana yayarak unutturulamaz. Türkiye, bu ve benzeri saldırılarla her canı isteyenin rahatlıkla sınayabileceği bir ülke değildir. Kimse Türkiye’nin gücünü ve caydırıcılığını test etmeye cüret etmemelidir. Türk dış politikası da işi bu noktalara getirecek bir çizgide olmamalıdır.

Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını mutlak suretle kullanmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük devlet vakarına yakışan soğukkanlı tutumu, kendisine yönelen saldırılar karşısında vurdumduymaz olmasını gerektirmez. Bununla birlikte komşu ve kardeş iki halkı savaşın eşiğine getirenler nasıl bir ateşle oynadıklarını artık anlamalıdırlar. Türkiye’yi yönetenler, Suriye yönetimini devirme konusunda kendisini teşvik ve tahrik eden sözde dostlar tarafından yalnız bırakılmışlardır.”

Gereken yapılsın

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP olarak Suriye konusu gündeme geldiğinden beri sürdürdükleri tavrın haklılığını bir kez daha anladıklarını belirterek, ancak Suriye’nin tavrını kabul edilebilir bulmadıklarını söyledi. Hükümetin bu konuda gerekeni yapmasını beklediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, ”Yapılması gerekenler de uluslararası hukuka uygun olmalı ve kamuoyu beklentilerini karşılamalıdır” dedi.

Kamuoyunun Başbakan Erdoğan ile içeride ne görüştüğünü merak ettiğini bildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Hemen cevap vereyim; düşürülen uçağımızın teknik özellikleri ve seyriyle ilgili ayrıntıları Sayın Başbakan ve yanındaki ilgililer tarafımıza sundular. Bu brifingin düzenlenmesini anlamlı buluyoruz. Ancak kamuoyuna yansıyanlar dışında yeni bir bilgi veya yol haritası bizimle paylaşılmış değil” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, basın toplantısında gazetecilerin sorularını kabul etmedi.

CHP kaynakları Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki görüşmede, “Hükümet yanlış politikasının tarafı olmamak için değerlendirme yapılmadığı ve fazla soru sorulmadığını” söylediler.

Kılıçdaroğlu’na cevap Ömer Çelik’ten

Başbakan’la görüşmesi sonrasında Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’ten tepki geldi. Çelik, twitter’dan özetle şunları yazdı: “CHP Genel Başkanı siyasi tarihe tüm yanlışlarıyla geçecek bir basın toplantısı yaptı. Kılıçdaroğlu, Suriye’nin uçağımızı düşürmesini, Türkiye’nin, Suriye politikasına bağlayarak, Suriye’ye mazeret, ve hafifletici sebep üretiyor. Baas rejiminin uçağımızı düşürmek yoluyla Başbakanımızın sözlerine ve Suriyeli muhaliflere mesaj verdiğini söylüyor. Böylece Kılıçdaroğlu Esat’ın mesaj taşıyıcılığını ve Baas eylemlerinin yorumculu-ğunu yapıyor. Esad’ın uçağımızı düşürerek Suriyeli muhaliflere mesaj verdiği şeklinde bir açıklama, Baas propaganda makinesinin bile aklına gelmedi. Sormak lazım, hükümetin Suriye politikasını eleştirmekle, Suriye’nin uçağımızı düşürmesine mazeret üretmek arasındaki farkı göremeyen bir ana muhalefet partisi dünyanın neresinde var? Baas rejiminin uçağımızı düşürmesinin, Suriye muhalefetine bir mesaj olduğu yorumu Kılıçdaroğlu dışında kimin hangi mantıkla ifade edebileceği birşeydir? Kılıçdaroğlu, bilgi verilmedi diyor. Hangi stratejik soruyu sordunuz da cevap alamadınız?”

Haberin Devamı