Gazete Vatan Logo

‘Başkanlık bir an önce referanduma sunulmalı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasında Yeni Anayasa ve Başkankanlık sistemi ile ilgili de konuştu.

‘Başkanlık bir an önce referanduma sunulmalı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Milletimiz Cumhurbaşkanı sayesinde, ülke yönetiminde herhangi bir boşluk olmadığını, olmayacağını çok iyi biliyor. Esasen benim başkanlık sistemini gündeme getirmemin sebebi budur”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eyüp’te katıldığı toplu açılış töreninde, başkanlık sistemi konusunda bir an önce referandum yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, özetle şöyle konuştu:

‘Kapsamlı yol haritası’

“Bugünkü Türkiye dünün rotasız Türkiye’si değil. Türkiye’nin önünde 2020 hedefleri gibi kapsamlı ve heyecan verici bir yol haritası var. Milletimiz doğrudan kendi oyuyla seçtiği Cumhurbaşkanı sayesinde, ülke yönetiminde herhangi bir boşluk olmadığını, olmayacağını çok iyi biliyor. Esasen benim başkanlık sistemini gündeme getirmemenin sebebi budur. Bilhassa 7 Haziran seçimleriyle 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin güçlü cumhurbaşkanlığı sayesinde geçilmesi milletimizin memnuniyetini daha da artırmıştır.”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’ı ziyaret ederek özel defteri imzaladı.

Haberin Devamı

‘Dönüş yoktur’

“Geldiğimiz noktadan geriye dönüş yoktur. Yeni anayasanın diğer ihtiyaçlarla birlikte, bu yönetim tarzının kurumsallaştırılmasıyla sağlanacak şekilde hazırlanacağına inanıyorum. Buradan bir kez daha açıkça ifade ediyorum. Yeni anayasa meselesi Tayyip Erdoğan’ın şahsi meselesi değildir. Başkanlık Erdoğan’ın kişisel talebi değildir.”

‘Başkanlıkta bunlar olmaz’

“Meclis Genel Kurulu’nda olanları, komisyonlarda olanları görüyorsunuz değil mi? Ah kardeşlerim, başkanlık sisteminin olduğu bir ülkede bunları göremezsiniz. Başkanlık sistemini bir an önce halkımızın onayına sunmamız lazım. Bunlar tabii Türkiye’yi terörize etmeye çalışıyorlar. Ama bunlara evet, vatansever parlamenterler fırsat vermeyecekler. Yeni anayasa sadece bir kişiye, bir partiye, bir makama hizmet edecek değildir. Milletimizin tamamının anayasası olacaktır bu yasa. Millete karşı sorumluluk hisseden herkesin bu sürece katılması gerekiyor. Başkanlık sistemi bir kişiye bir defaya mahsus bir uygulama olmayacaktır.”

Haberin Devamı

‘Bizim için geleneksel’

“Başkanlık sistemi bize yeni değil, bizim için gelenekseldir, geleneksel. Başkanlık sistemine geçtikten sonra milletin takdiriyle göreve gelecek kişi Türkiye’nin 1. başkanı olarak göreve başlayacak. Korkmaya gerek yok. Herkesten bu değişime katkı vermesini istiyoruz.”

Davutoğlu’na teşekkür

“Sayın Başbakan kongrede aday olmayacağını açıkladı. Kararının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Başbakan’a 20 aylık sürecinde verdiği hizmet için teşekkür ediyorum. Milletimiz bu ülke için tuğla üstüne tuğla koyan kimseyi asla unutmaz. Sayın Başbakan’ın da müstesna bir yere sahip olduğuna inanıyorum. Ben de huzurlarınızda, başdanışmanım, dışişleri bakanım olarak uzun yıllar çalıştığım, son 20 aydır başbakan olarak daha ileriye taşıdığım Sayın Başbakan’a teşekkür ediyorum. Ben de başbakanlık bayrağını Sayın Gül’den devralmıştım. 40 yıllık dava arkadaşlarımın içinde olduğu, 12 yıla yakın süre genel başkanlığını yaptığım bu partiyi yakından takip etmem birilerini rahatsız ediyor. Bundan daha doğal ne olabilir. Cumhurbaşkanı olmam demek geçmişimle ve arkadaşlarımla kesmem anlamına mı gelir? Tam tersine ben bu kimlikle aday oldum, yüzde 52 teveccühle bu makama geldim.”

Haberin Devamı

AB’ye: Hadi biz yolumuza

Erdoğan, Avrupa Birliği’nin vizesiz seyahat için Türkiye’ye terörle mücadele yasalarını değiştirme şartı koymasına tepkisini şöyle dile getirdi: “Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destek olan güçlerin doğrudan dolaylı saldırısı altında iken şu anda AB, bakın ’Vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz’ diyor. Siz önce Avrupa Parlamentosu’nun yanında çadır kuran teröristlere müsaade ederken bu zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkan sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de ’Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen’. Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş.”

Haberin Devamı