Gazete Vatan Logo

Erdoğan'dan AB'ye tepki: Fasılları aç ki dönüşüm olsun!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İktisadi Kalkınma Vakfı’nın (İKV) ‘50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri’ başlıklı programında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

BİZ ÇIRPINIRKEN: 2005’te başlayan müzakere sürecinde bugüne kadar 14 fasıl açıldı. Bunlardan biri ‘Bilim ve Araştırma’ başlığını taşıyan 25’inci fasıl geçici olarak kapatıldı. Açılması gereken diğer fasıllar ise şu an tamamen siyasi engellemelere takılmış durumda. Biz kararlı duruşumuzu sürdürürken birliğin yeknesak ve tutarlı bir tutum benimsemediğine de üzülerek şahit oluyoruz. Yapılması gereken düzenlemeleri hayata geçirdik. Ama bu durum AB’nin süreçte ortaya koyduğu yalpalamaları, çifte standardı ifade etmemize asla engel değildir. Müzakere sürecinde biz ilerleme kaydedelim diye çırpınırken, haritayı gösterip ‘AB her şeyden önce Avrupa kıtası içindir’ dediler.

SİYASİ VE KEYFİ: Tamamen siyasi, keyfi sebeplerle açılmayan fasıllarda da benzer bir ruh halini görüyoruz. Bloke edilen fasıllar arasında yer alan ‘Yargı ve Temel Haklar’ başlıklı 23. fasıl, ki görüştüğüm tüm Avrupa ülkeleri, ‘Haklısınız, bunu en kısa zamanda sonuçlandıracağız’ diyor. ‘Adalet, Özgürlük ve Güvenlik’ başlıklı 24. fasıl, AB tarafından öncelikle açılacak ve son kapanacak fasıllar olarak belirlendi. AB’nin Türkiye’ye yönelik eleştirilerinin önemli bir bölümü de yine bu fasıllar kapsamına giriyor. Bir yandan Türkiye’yi bu konuda eleştiriyorlar, diğer yandan bu fasılların açılmasını engelleyerek AB müktesebatıyla entegrasyona mani oluyorlar. Madem bu kadar önem veriyorsun, öyleyse bir an önce fasılları aç ki, Türkiye bu yönde bir dönüşüm gerçekleştirsin.

Haberin Devamı

VİZYONA İHTİYACI VAR: Birliğin, yeniden küresel güç konumuna yakışır bir vizyon benimsemeye ihtiyacı var. Bunun için de genişleme müzakerelerini tutarlı, ilkeli ve hakkaniyete uygun bir şekilde yürütmesi gerekiyor. Bizim yeni Türkiye hedefimiz, asla AB’den bağımsız değildir. Daha güçlü, daha müreffeh, daha demokrat bir Türkiye’yi ifade eden yeni Türkiye hedefimize, AB tam üyeliğimizle daha hızlı şekilde ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bölgemizdeki çatışmalar, AB’nin Türkiye’yi dışlamasını değil, tam tersine Türkiye ile ilişkilerini çok daha ileriye taşımasını gerekli kılıyor. Avrupa’nın güvenliği bizim batı sınırlarımızda değil, doğu sınırlarımızda başlıyor. Türkiye, AB’nin sadece siyasi değil, ekonomik istikrarının da anahtarıdır.

Haberin Devamı

Kocaoğlu ile 20 dakika...

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplu açılış törenleri için İzmir’e gitti. Erdoğan İzmir’de Ege Ordu Komutanlığı Karargahı’nı ve Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Kocaoğlu’nun, başkanlık makamında yapılan 20 dakikalık görüşmede Erdoğan’a kentin turizm potansiyelini anlattığı öğrenildi. Görüşmenin sonunda Başkan Kocaoğlu, Erdoğan’a gümüş Saat Kulesi Heykelciği hediye etti.