Gazete Vatan Logo

Erdoğan açıkladı! Üçüncü nükleer enerji santrali geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Üçüncü bir nükleer enerji santrali çalışmasının da yer hazırlıkları bitmiş durumda. Bakanlığımız onun da çalışmasını yapıyor. Bunlar bittiği zaman bize 10 bin megavatın üzerinde enerji imkanı sağlayacak. Bütün bunlar devreye girdiği anda enerji fiyatları ciddi manada düşecek." dedi.

Erdoğan açıkladı! Üçüncü nükleer enerji santrali geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanı ile 3. yıl özel yayını"nda açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Erdoğan, "Son dönemde enerjide ciddi girişimler oldu. Aynı zamanda bir de iklim değişikliği, sera etkisi konusu var. Enerji konusunda cumhurbaşkanlığınız döneminde bir ivme sağlandı mı? Hedefler ne?" sorusu üzerine, göreve geldiklerinde enerji konusunda Türkiye'nin durumunun pek iyi olmadığını ifade etti.

Enerji deyince akla hep hidroelektrik santralleri, kömürün altyapısını oluşturduğu termik santraller, ve bütün bunların yanında ithalata dayalı doğalgaz çevrim santrallerinin akla geldiğini ifade eden Erdoğan, "Geçmişte fuel oil noktasında, özellikle hava kirliliği meydana getirdiği için zaman zaman mazot kullanıldı. Emisyon ölçümlerinde bunlarda partikül olayı çok çok tehdit edici unsur oluşturuyordu. Onun için de 'daha çok doğalgaz kullanalım' dendi ama doğalgazın da maliyeti çok yüksek. Yenilenebilir enerjiye dönüşte doğalgaz o dönemde önde geliyordu. Daha sonra biz rüzgar enerjisi santrallerine yönelik adımlar attık. Bu konuda Türkiye'de hakikaten yatırımlar ciddi manada çoğalmaya başladı. En son Siemens'in kazanmış olduğu ihale... Sekiz uluslararası firma bizim yerli firmalarımızla iş birliği yaparak buna girdiler. Dört tanesi Alman firmasıydı bunların. Siemens Türk firmalarıyla ortaklaşa bu ihaleyi kazandı. Bu 1 milyar doların üzerinde bir yatırım gerektiriyor. Bunlar burada üretim yapacaklar, yatırım yapacaklar, ondan sonra da gösterilen alanlara rüzgar enerjisi santrali kuracaklar. Bu bizim için çok önemliydi." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Erdoğan, daha önce güneş enerjisiyle ilgili önemli bir adım atıldığını, buna da katılımın gayet iyi olduğunu aktardı.

"Enerji fiyatları ciddi manada düşecek"

Türkiye'nin Çorlu'dan Şırnak'a kadar uzanan linyit kömürü damarıma sahip olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Elimizde böyle bir imkan varken biz niçin bunu değerlendirmeyelim. Biz cari açık noktasında da bizi kurtaracak böyle bir adım için bu noktada kömürde ithali durdurma noktasına geldik. Artık son dönemlerde ithal kömür yok. Daha önce bunun belgesini almış olanlara bu veriliyor. Biz şimdi kendi kömürümüzü kullanır hale geldik. Teknoloji ilerledi, bacalara hava kirliliğini engelleyici aparatlar takılmak suretiyle bu engelleniyor. Bununla şehri hava kirliliğinden kurtarmış oluyoruz. Bu noktada hidroelektrikte iyi bir konumdayız. Bol miktarda enerji üreten barajlar kurduk Türkiye'de. Hala bu barajları kurmaya devam ediyoruz. Barajlardan hem enerji üretiyoruz hem sulamada istifade ediyoruz. Gerekirse içme suyunda da buralardan istifade etme imkanımız var.

Haberin Devamı

Şimdi attığımız önemli bir adım var o da nükleer enerji. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali var. Onun çalışmaları devam ediyor. Bunu Ruslar ile yapıyoruz. Bir diğer adım da Sinop Nükleer Enerji Santrali. Onu Japonlar ve Fransızlar ile yapıyoruz. Üçüncü bir nükleer enerji santrali çalışmasının da yer hazırlıkları bitmiş durumda. Bakanlığımız onun da çalışmasını yapıyor. Bunlar bittiği zaman bize 10 bin megavatın üzerinde enerji imkanı sağlayacak. Bütün bunlar devreye girdiği anda enerji fiyatları ciddi manada düşecek."

Haberin Devamı