Gazete Vatan Logo

Erdoğan'a teşekkür öpücüğü verdi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, “Biz Avrupa ile aramızda oluşturduğumuz engelsiz ticaret mekanizmasının bir benzerini niçin İran’la da kuramıyoruz. Bunu gerçekleştiremememiz için şahsen bir neden göremiyorum” dedi.

İRAN’A 10 ay önce yaptığı ziyaretinde, “10 milyar doların İran’a ve Türkiye’ye yakışmadığını, bu rakamın süratle artırılması gerektiğini” konuştuklarını anımsatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Hatta ben orada 20 milyar dolar rakamını telaffuz ettiğimde Rahimi kardeşim ’20 olmaz 30 olsun. 5 yılda 30 milyar dolara ulaşmamız gerekir’ demişti. Şimdi bu 30 milyar doları, hedef olarak belirlediğimiz bu süreye ne yapıp yapıp sığdırmamız lazım. Bunu gerçekleştirmezsek, o zaman İranlı kardeşlerimin güzel bir sözü var, onu gerçekleştirmiş oluruz ki o benim işime gelmez. Nedir o söz? ’Oturdular konuştular ve dağıldılar...’ Biz oturup konuşup dağılmayacağız, iş bitireceğiz” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Ceylan İntercontinental Otel’de düzenlenen Türk-İran İş Forumu’na katılan Erdoğan, üstü kapalı olarak İran’a uygulanan ambargoyu eleştirdi ve Türkiye’nin bu ambargoya uymayacağının sinyalini verdi. Erdoğan şöyle konuştu: “Biz Avrupa ile aramızda oluşturduğumuz engelsiz ticaret mekanizmasının bir benzerini niçin İran’la da kuramıyoruz? Bunu gerçekleştiremememiz için şahsen bir neden göremiyorum. Çünkü ben İranlı kardeşlerimizi de çok yakından tanıyorum. Nitekim, 2002 yılında 1.2 milyar dolar olan ticaret hacmimizi bakın bu yıl 10 milyar dolara ulaştı. Şu anda aramızdaki engelleri kaldırdığımız, Tercihli Ticaret Anlaşması görüşmelerini bir an önce sonuçlandırdığımız takdirde, gelemediğimiz 30 milyar dolara 5 yıl içinde ulaşırız. Rusya ile başardık. Rusya ile başardığımıza göre İran ile niye başaramayalım?”

Erdoğan İTO’da başarılı KOBİ’lere ödül verdi

REFERANDUM sürecinde ‘Evet’ oyu vereceğini ilk açıklayan kurum olan İstanbul Ticaret Odası’nın Meclis Toplantısına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, İTO’nun düzenlediği 5. Başarılı KOBİ Yarışması’nda dereceye girenlere ödüllerini verdi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, Başbakan Erdoğan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e günün anısına hediye takdim etti.

Aramızdaki münasebeti bürokratik oligarşiye kurban etmemek lazım

ERDOĞAN, Türkiye ile İran arasındaki halihazırdaki ticaretin, potansiyelinin çok altında olduğunu, bunun daha da geliştirilmesi gerektiğini her vesileyle kendilerinin de İranlı dostlarının da söylediğini anlatarak, şöyle devam etti:

“Öyle ise buna pratik çözümler getirmemiz lazım. Altını çiziyorum, bürokratik oligarşiye aramızdaki münasebetleri kurban etmememiz lazım. Bunu bizim çözmemiz lazım. Eğer bu işi bürokrasinin eline bırakırsak bu iş yürümez. Biliyorum ki İran’da bürokrasi var, bizde de bürokrasi var. Öyle ise ne yapacağız bu işi bizzat biz yakından takip edeceğiz. Çünkü bunun bedelini halka biz ödüyoruz. Bürokrat halka bedel ödemez. O sadece masasında. Kendisine verirsin talimatı, takip edersen netice alırsın, takip etmezsen 50 dereden 50 türlü su getirir ve kova dolu gidersin boş dönersin. Onun için bu işi yakın takibe almamız lazım.”

Rahimi: Erdoğan’ın varlığı bir nimet

İRAN İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi de yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan’ı övdü.

“Bizim bugünkü dünyada Türkiye kadar iyi bir dostumuz yoktur. Türkiye, İran’ın siyasi emniyet açısından ve hatta ekonomik açısından İran için çok önemli bir ülkedir. Birinci sıradadır” diyen Rahimi Türkiye-İran ilişkilerinin Erdoğan sayesinde sağlandığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Sayın dini liderimiz Ali Hamaney, Türkiye ile ilişkilerimizi daha da geliştirmemizi istedi ve Sayın Erdoğan’ın kişiliğine de her zaman övgüde bulunuyorlar. Dini liderimiz bu ilişkileri İran’da rahmet olarak nitelendiriyor ve dini liderimiz başka hiçbir lider için böyle saymamıştır. Ve Sayın Başbakanın varlığını bir nimet olarak sayıyorlar. Türkiye sağlam iktidarı ve gücü ile uluslararası çapta çok önemli roller oynamaktadır. Türkiye’nin İran’ın komşusu olması İran için çok saygıdeğer bir olaydır ve güçlü olan İran’ın güçlü Türkiye’nin kenarında olması da bir imtiyazdır.”

ERDOĞAN'I YANAĞINDAN ÖPTÜ

DEİK’in düzenlediği Türk-İran İş Forumu’na katılan Türk-İran İş Konseyi Eş Başkanı Rahim Sadeghian konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan’ın yanına gelerek yanağından öptü. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi (solda) katıldı.



Haberin Devamı