Gazete Vatan Logo

Erdoğan’a jest

Türk malı elektrikli Fluence’ın ilk sahibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olacak...

Elektrikli Fluence Z.E.’nin ilk sahibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olacak. Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Fluence Z.E.’yi test ederek beğendiğini hatırlatarak, “Sayın Başbakanımız aracı almak istediğini söylemişti. İlk üretilen Fluence Z.E.’lerden biri Sayın Başbakanımızın olacak” dedi. Tunalıoğlu, aracın seri üretimine Ağustos-Eylül ayında başlanacağını, ilk parti ihracatın da son çeyrekte gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan, geçen yılın Aralık ayında elektrikli Fluence Z.E.’yi Resmi Konutu’nun çevresindeki caddelerde denemiş ve araçla ilgili bilgiler almıştı. Erdoğan, araçla ilgili olarak şu yorumları yapmıştı:

“Benim ilk söyleyeceğim şey, sessiz. Bir ses duymuyorsunuz. Biraz hızlandıkça hakikaten sadece lastiğin sesini duyar gibisiniz. Uzun bir parkurda sürmediğimiz için hız noktasında nasıl bir ses duyulur bilmiyorum ama şu andaki Başbakanlık Konutu çevresinde hiç ses duymadım. Motorun sesini zaten duymuyorsunuz. Siz de gördünüz. Kullanımı çok rahat. Tabii bir de yakıtının çok ucuz olması nedeniyle de bir farklılık arz ediyor. Hepsinden öte bir şey var. Biliyorsunuz özellikle artık bizler Kyoto Sözleşmesi’ne imza koyan ülke olmamız hasebiyle hava kirliliği, vesaire ülkemizde bunlar çok önemli bir tehdit oluşturuyor. Doğalgazla hava kirliliğini büyük ölçüde kaldırdık ama tabii araçlarda kirliliği tam manasıyla kaldırabilmiş değiliz. Her ne kadar araçlar da modernize ediliyor, emisyon hacimleri mümkün olduğunca başarılı bir şekilde sürdürülüyor ama bu araçta artık bu tamamıyla yok oluyor. Böyle bir endişeye de yer kalmayacak. Tabii fiyatlar da şöyle vatandaşımızın, ticari olarak kullanacakların ceplerine uygun olarak ilan edilirse, açıklanırsa, ki 2011’in ortasında piyasaya süreceğiz diyorlar o zaman inanıyorum ki ülkemiz bu noktada çok daha büyük bir fırsatı yakalayacaktır. Ben hayırlı olsun diyorum, tebrik ediyorum. Bunlarla da ayrıca gururlanıyoruz. Hemen şey yaparlarsa, bitirdikleri, yani ilk aracı almak isterim.”

Türk otomotivi 2 milyon adetlik üretimle dünyada ilk 10’a girecek

Küresel ekonomik krizin yaralarını saran Türk otomotiv sektörü, hedef büyütüyor. 2010 yılında 1 milyon 94 bin adetlik üretim rakamıyla dünyada 16’ncı sırada yer alan Türkiye, ilk 10’a girmeyi hedefliyor. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, “Hedefimiz, dünyada toplam üretimde ilk 10’a, Avrupa Birliği’nde toplam üretimde ilk 3’e girmek. Yılda 2 milyon adet üretim, 1.5 milyon adet ihracat, 50 milyar dolar ihracat geliri ve 600 bin istihdam sağlamayı planlıyoruz” açıklaması yaptı.

Dünyada otomotiv sektörünün krizin etkilerini atlattığını belirten Önen, 2010’da üretimin yüzde 26 artış ile 77 milyon adet olarak gerçekleştiğini söyledi. Kudret Önen, BRIC ülkelerindeki araç üretiminin yüzde 32 arttığını, Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan’ın küresel üretimdeki paylarının yüzde 34’e yükseldiğini kaydetti.

Temsa Global makam aracında elektrikliye geçti

Mitsubishi Motors’un yüzde 100 elektrikle çalışan modeli i-MiEV, Türkiye’de bu özelliği taşıyan ilk makam aracı oldu. Temsa Global Sanayi ve Ticaret Pazarlama ve Satış Genel Müdürü Yusuf Soner, i-MiEV’i makam aracı olarak kullanmaya başladı. Yusuf Soner, “Özellikle petrol fiyatlarının, ne kadar hassas dengelere bağlı olduğunun görüldüğü şu günlerde, elektrikli araçlar konusundaki tüm çalışmaların önemini bir kat daha artırıyor. i-MiEV’i makam aracı seçerek, hem bu konuda sektörde öncülük etmek isteyorum hem de kamuoyunun konuya duyarlılığını artırmayı hedefliyorum” dedi.

i-MiEV’i bir kez şarj ettikten sonra, şehir içinde 130 km sürate kadar çıkabildiğini, 160 km yol gidebildiğini söyleyen Soner, “Bu kadar sessiz dikkat çeken bir makam otomobilim hiç olmadı” diye konuştu. i-MiEV, 220 volt şebeke cereyanı ile topraklı prizden ortalama 7 saatte şarj edilebiliyor.

Audi RS3, Nisan’da asfaltı ağlatacak

Audi RS ailesinin yeni üyesi RS 3 Sportback Nisan ayında Türkiye’de satışa sunuluyor. Otomobilde; 340 beygir güç ve 450 Nm tork üreten 2.5 litrelik turbo FSI motor kullanıldı. RS3 bu sayede 0’dan 100 km/s hıza 4.6 saniyede ulaşıyor. Aracın maksimum sürati ise 250 km/s ile sınırlandırılmış. RS3, 100 kilometrede 9.1 litre yakıt harcıyor. Çok fonksiyonlu spor deri direksiyon, iki bölgeli otomatik klima, LED farlar, kırmızı 19 inç jantlar, yarış tipi spor koltuklar otomobilde dikkat çeken donanımlardan birkaçı...

Haberin Devamı