Gazete Vatan Logo

Erdoğan'a Haider benzetmesi

Baykal da Erdoğan'a dün karşılık verdi: Barzani, Talabani karşısında sus pus. Apo'ya 'Sayın' diyor. Bize hakaret ediyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün, CNN Türk’te gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Baykal, Başbakan Erdoğan’ın Avustralya’da bir radyo programında “Sayın Öcalan” dediği iddiası ile ilgili olarak, “Dedim ya da demedim demiyor, hakaret ediyor. Dışişleri Bakanı’na ’yok’ demesini yakıştıramadım. Diplomatlık, gerçekleri ifade etmeme mesleği olarak anlaşılmamalı. Millete karşı yalan söylememeliyiz” dedi.

SESİ DİNLEDİM: Baykal, “Sesi dinlediniz mi” sorusunu şöyle yanıtladı: “Evet, size de dinletebiliriz. Bir kere de değil iki kere. Dil sürçmesi değil. Olabilir ağzından bal akıyordur, herkese sayın diyorsundur, ama öyle bir şey de yok. Arada zaman farkı ile iki kere diyor. Başbakan özür dilemek zorunda. Kaset burada. Barzani karşısında dut yemiş bülbül gibi, Talabani karşısında sus pus, Apo’ya ’sayın’ diyor bize hakaret ediyor.”

SHP’DEN İSTİFA ETTİM: Erdoğan’ın SHP-HEP işbirliği nedeniyle kendisine yönelik eleştirilerine tepki gösteren Baykal şöyle dedi: “Belge dediği Meclis albümü. Albümde 550 kişiden birisi olarak ben de bulunmuşum. Bizimle ne alakası var? HEP-SHP işbirliğine daima karşı çıktım, benimsemedim, işbirliğini yaptıktan sonra hemen SHP’den ayrıldım, CHP’yi kurdum. 1991’de seçim yapıldı, onlar geldi, 1992’de CHP kuruldu.”

HAİDER ÖRNEĞİ: Cumhurbaşkanlığı seçim tartışmalarına değinen ve Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini yineleyen Baykal, ilginç bir benzetme yaptı. Avusturya’daki seçimleri örnek gösteren ve “aşırı sağcı” politikacı Jörg Haider’in hükümet kurmasının engellendiğini anlatan Baykal, “Haider, aşırı milliyetçi birisi, oyunu aldı, hükümet kuracaktı. Ama dediler olmaz. Adamı dışladılar” diye konuştu.

KAVGALI: Baykal, “Benzerlik görüyor musunuz?” sorusuna, “Anayasanın özünü sahiplenmek durumundasınız. ’Çaktırmam, milleti uyuturum’bu olmaz” yanıtını verdi. Baykal, şunları söyledi: “Başbakan’ın Türkiye’nin anayasal sistemine özünde inanmadığı ortada. Anayasa’nın özü ile kavgası olduğu açık. Türkiye, anayasasının özünü iftal etmeye niyetli kimseyi Anayasa’nın zirvesine getirir mi?”

SİNE-İ MİLLET: Baykal, “Sine-i millete döner misiniz?” sorusunu, “Önümüzdeki dönemde hepsini değerlendiririz. Şimdi yaptığımız çalışmaların etkili olduğunu görüyoruz” diye yanıtlarken, AKP anketleri ve olası aday isimlerinin tartışılması konusunda ise, “Aday yok demek aday benim demektir. Aday ismi ortaya çıkmaya başladığında artık Başbakan dışında arayış başladı demektir. Başbakan’ın gerilemeye başladığının göstergesidir” dedi.

MUMCU VE AĞAR’LA GÖRÜŞÜRÜM: Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda AKP’den dayatma olması durumunda oylamalara katılmayacaklarını yineleyen Baykal, bu süreçte gerekirse Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile görüşebileceğini söyledi.

Tepkiler nedeniyle istifa etti
Avusturya’da 1999’da yapılan seçimlerde Jörg Haider’in aşırısı sağcı Özrlük Partisi, yüzde 27 oy aldı. Halkın Partisi’yle koalisyon yaparak, hükümet kuran Haider, AB genelinde “nazi ve ırkçı” olarak görülüyordu. Kurmaya çalıştığı hükümet, 14 AB ülkesi ve muhalefet cephesinde saygıyla karşılanmadı. AB, ırkçı Haider’in başbakanlığı söz konusu olursa, Avusturya’nın üyeliğinin dondurulabileceğini bile söyledi. İç ve dışarıdan gelen tepkiler nedeniyle, Haider başbakan olamadan partinin başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı.

Baykal 10. Yıl Marşı’yla karşılandı
TUSAM Ulusal Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi ve Türk Metal Sendikası’nın düzenlediği “Türkiye’nin Yeni Ufukları” konulu toplantıya katılan CHP lideri, 10.Yıl Marşı ile karşılandı. Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantının dinleyicileri arasında Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve Emekli Korgeneral Suat İlhan da yer aldı. Baykal, konuşmasında, “Milliyetçilik onurumuzdur, iftihar ediyoruz. Milliyetçilik Türk toplumunun çimentosudur” dedi.

Haberin Devamı