Gazete Vatan Logo

Erdoğan 116 günde nasıl Başbakan oldu?

18 KASIM 2002’de Meclis dışı kalan AKP Genel Başkanı Erdoğan, 116 gün sonra 14 Mart 2003’te 58. hükümet yıkılınca 59. hükümette Başbakan oldu. İşte Bahçeli ile Erdoğan arasında polemik konusu olan o günlerde yaşananlar...

27 Mart 1994’de İstanbul Büyükşehir Başkanı seçilen Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997’de davet üzerine gittiği Siirt’te, miting sırasında “Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker” mısralarını koyarak okuduğu bir şiir nedeniyle Diyarbakır DGM’de yargılandı. Yargılama sonucu “Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçunu işlediği gerekçesiyle dört ay hapis cezasına çarptırıldı.

Önce ’Muhtar bile olamaz’ denildi...

Aldığı ceza nedeniyle “Artık muhtar bile olamaz” denilen Erdoğan, bu cezasını 24 Temmuz 1999 günü tamamladı. Fazilet Partisi’nin, Anayasa Mahkemesi’nce temelli kapatılmasının ardından, bağımsız kalan milletvekilleri, yeni parti kurma çalışmalarını “gelenekçiler” ve “yenilikçiler” olarak adlandırılan iki kanattan sürdürdü. “Gelenekçi” olarak adlandırılan kanat, Recai Kutan’ın genel başkanlığında 20 Temmuz 2001’de Saadet Partisi’ni kurarken, “yenilikçi” kanat da Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001’de AKP’yi kurdu ve Erdoğan genel başkan seçildi. Kurulan AKP, 3 Kasım 2002 seçimlerinde oyların büyük bir çoğunluğu alarak 363 milletvekiliyle Meclis’e girdi. Erdoğan seçim yasağı bulunduğu için Meclis’e giremedi. Abdullah Gül bir süreliğine parti başkanlığını ve başbakanlığı yürüttü.

Siirt seçimi iptal edildi, Erdoğan seçildi

YSK, Siirt’in Pervari ilçesi Doğanköyü’nde 706 seçmenin kayıtlı olduğu 17, 18 ve 19 numaralı sandıklarda sandık kurulları usulünce oluşturulmadığı için oy kullanılamadığı gerekçesiyle, Siirt’te Milletvekili Genel Seçimi’nin yenilenmesine karar verdi ve CHP milletvekili Ekrem Bilek, AKP Milletvekili Mervan Gül ve bağımsız Fadıl Akgündüz’e ait milletvekili tutanaklarını da iptal etti. Yüksek Seçim Kurulu’nun “3 Kasım’da milletvekili çıkaran partiler ancak tekrar milletvekili çıkarabilir” kararı üzerine, Siirt’te en çok oyu alan DEHAP da dahil olmak üzere diğer partiler seçimlere katılamadı. Akgündüz’ün yanı sıra CHP de kazandığı milletvekilliğini yitirdi. Ve AKP 9 Mart 2003’teki seçimde oyların yüzde 84.8’ini alarak Siirt’te 3 milletvekilliğini de kazandı. Erdoğan, Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç vekil oldu.

Gül’ün Başbakanlığı’ndaki 58. hükümetin istifası üzerine Erdoğan, 59. Hükümeti kurarak Başbakan oldu. Erdoğan, seçime katılmayarak kendisine yer açan Mervan Gül’ü de ilk yerel seçimde Siirt Belediye Başkanı yaptı. 22 Temmuz’da yapılan seçimin ardından da 29 Ağustos 2007’de Erdoğan’ın Başbakanlığı’nda 60. Hükümet kuruldu.

Haberin Devamı