Gazete Vatan Logo

Erdoğan şerh koydu Gül onayladı

Erdoğan irticai nedenlerle TSK'dan atılan personelle ilgili maddeye şerh koydu Gül ise onayladı

Yüksek Askeri Şûra, resmi bildiride “ilklere” yer verilerek tamamlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün alınan 38 “ihraç” kararına şerh koydukları ilk kez resmen açıklandı. YAŞ bildirisinde 31 personelin “uyuşturucu alışkanlığı veya ahlak dışı ilişkileri” nedeniyle TSK ile ilişkisinin kesildiğinin açıklanması da bir “ilk” oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakanlığı döneminde “şerh” koyduğu “ihraç” kararlarını bu kez “hiçbir itirazı olmaksızın” onayladı.

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki YAŞ’ın iki gün süren toplantıları, kararların Cumhurbaşkanı Gül’ün onayına sunulmasıyla son buldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, dün akşam üzeri Çankaya Köşkü’ne giderek kararları Gül’e sundular.

İtirazı olmadı

Mevzuatta YAŞ kararlarının Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması zorunluluğu bulunmuyor. Ancak yıllardır nezaketen, kararlar Cumhurbaşkanına da onaylatılıyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan sıfatıyla Aralık 2002’de YAŞ’a başkanlık etmiş ve ihraç kararlarına “yargı yolu kapalı” olduğu gerekçesiyle şerh koymuştu.

Gül, Cumhurbaşkanı olarak ilk YAŞ’ta yine ihraç kararları alınmasına karşın, hiçbir itirazı olmaksızın onayladı.

Harbe hazırlık

Şurada TSK’nın “Harbe Hazırlık Durumunun gözden geçirildiği” belirtildi. Ancak bu ifadenin, Irak’a sınır ötesi operasyon hazırlıklarıyla doğrudan bağlantısı bulunmuyor. Harbe hazırlık durum değerlendirmesi her YAŞ’ta yapılıyor.

YAŞ sonrasında yayımlanan bildiride şöyle denildi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğine yönelik: Dış tehdit, İç tehdit, Bölücü tehdit, İrticai tehdit, ortaya konulmuş; Türkiye’nin etki ve ilgi alanları dahilinde genel bir Politik Askeri Durum Değerlendirmesi yapılmış; TSK’nın Harbe Hazırlık Durumu ve kuvvet yapısı ihtiyaçları görüşülmüştür.

Ayrıca, TSK’nın temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde, uyuşturucu alışkanlığı veya ahlak dışı ilişkileri bulunan 31, irticai tutum ve davranışları tespit edilen 7 olmak üzere; toplam 38 personelin TSK’dan ayırılmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir.”

Dikkat çeken ifadeler

YAŞ açıklamasında bazı ifadelerin ilk kez kullanılması dikkat çekti. Bunlardan birincisi, ordudan ihraç kararlarının “oy çokluğu” ile alındığının duyurulması oldu. AKP’li hükümet üyelerinin 2002’den bu yana ihraç kararlarına muhalefet şerhi koydukları biliniyor, ancak resmi açıklamada bu durumdan söz edilmiyordu. Bu kez kararın “oy çokluğu” ile alındığı vurgulanarak, hükümetin yine şerh koyduğu ilan edildi.

Açıklamada “uyuşturucu alışkanlığı veya ahlak dışı ilişkileri bulunan” ifadesi de dikkat çekti. Önceki YAŞ toplantılarının ardından genel tanımıyla “disiplinsizlikleri nedeniyle” ifadesi kullanılırdı.

Haberin Devamı