Gazete Vatan Logo

Erdoğan: Japonya Nükleer ihalesi karşılığında olimpiyatlardan çekilecek

İkinci nükleer santrale 22 milyar dolarlık imza

Erdoğan: Japonya Nükleer ihalesi karşılığında olimpiyatlardan çekilecek

Japonya ile anlaşma tamam, üçüncü santral için düğmeye basıldı.

Sinop’ta kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer enerji santrali için Japonya ile imza atıldı. Başbakan Erdoğan, anlaşmayla üçüncü nükleer santral için de adım atıldığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türkiye’nin ikinci nükleer santrali Sinop için dün imzaları attı. Sinop Nükleer Santrali’ni Japonya’nın Mitsubishi firması ile Fransız enerji şirketi Areva’nın yer aldığı konsorsiyum yapacak.

Japonya ile 22 milyar dolarlık yatırım üzerinde anlaşmaya varıldığını belirten Başbakan Erdoğan, santralin yapım süresinin 10 yılın altına çekilmesi için Japonya Başbakanı Abe ile özellikle görüştüğünü vurguladı. Başbakan Erdoğan, “Süreyi 10 yıl olarak değil, bunu daha kısa bir süreye çekmek suretiyle inşallah bunu bitirelim dedik. Böyle bir yatırımın Türkiye’ye gelmiş olması inanıyorum ki çok çok önemli bir adım olacaktır” dedi.


Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasında nükleer enerji santrali için bir adım attıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“İkinci nükleer enerji santraliyle birlikte bir başka adımı daha atıyoruz, o da üçüncü nükleer santral. Bu, Türk mühendislik tecrübesinin, deneyiminin aynı zamanda ekonomik girişiminin de adımı olacak.”

Üçüncü santral yerli olacak

Erdoğan ve Abe, toplantının ardından Türkiye ve Japonya arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin bildiriyi ve daha önce imzalanan nükleer enerji işbirliği anlaşmasını taahhüt altına alan bildiriyi imzaladı.

Japonya ve Türkiye arasında stratejik ilişkiler anlaşmasını imzaladıklarını ve hükümetler arasında nükleer enerji santralinin kurulmasına yönelik bir adım attıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu adımın atılması çok çok önemliydi. Mersin-Akkuyu’da Rusya Federasyonu ile yürüyen bir nükleer enerji santrali sürecimiz var. Şu anda da diğer bir adımı, özellikle Japonya’nın Mitsubishi firması ile Fransız Areva’nın katılacağı adımla birlikte Türkiye-Japonya arasında nükleer enerji santrali adımını atmış bulunuyoruz.”

Erdoğan, Marmaray Projesi’nin de Japonlarla gerçekleştirildiğini anımsatarak, “Türkiye’nin şüphesiz ki mühendislik gayreti ortada ama Japonya teknolojisi bizimle beraber. Bitirilme noktasına geldi ve 29 Ekim’de burayı bitiyoruz” diye konuştu.


BAŞBAKAN’DAN OLİMPİYAT RESTİ

Abe: İstanbul’u ilk ben alkışlarım

Tokyo’nun İstanbul gibi 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmak için aday olduğunu hatırlatan Japon Başbakan Şinzo Abe, “Biz de Japon halkına olimpiyatların zevkini tattırma düşüncesindeyiz. Türkiye kazanırsa ben ilk kutlayan olmak istiyorum. Tokyo seçilirse, sizin de ilk kutlayan olmanızı arzu ediyoruz” diye konuştu.

Erdoğan: Çekilin biz yapalım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’nın, 2020 Olimpiyatları için Türkiye’ye rakip durumda olduğunu belirterek, “Tokyo da olimpiyatlar konusunda bize rakip olarak görünüyor ama ben Sayın Başbakan’a ’çekilin’ dedim. ’Bu olimpiyatı da biz yapalım’ dedim. Herhalde Tokyo Valisi’ne bu talimatı verecektir” dedi.

Bir numaralı önceliğimiz güvenlik olacak

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türkiye ile Japonya’nın nükleer enerji alandaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sinop Nükleer Enerji Santrali projesinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirilmesini ve Türkiye’de güvenliğin temin edildiği bir nükleer enerji üretimini başarabileceğimize inanıyorum” dedi.

Fukuşima’daki nükleer kazanın ardından ilk defa Türkiye ile bir nükleer tesis anlaşması imzalandığı hatırlatılarak, nükleer tesislerin işleyişi üzerine görüşlerinin sorulması üzerine Abe, Ortadoğu ülkelerinin Japonya’dan teknoloji ve güvenlik anlamında yüksek beklenti içinde olduğunu ve bu beklentilere cevap vermeleri gerektiğini vurguladı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, bu konuda şunları söyledi: 

“Nükleer tesisleri yeniden devreye sokarken güvenlik tabii ki bir numaralı önceliğimiz olacak. Bu konu uzmanların görüşüne bırakılmış durumda ve yeni standartlar belirlendi. Bu uzmanların görüşleri ve standartlarına uygun olarak da operasyonlarımızı kaldığı yerden devam ettireceğiz.”

Çanakkale Boğazı’na da çağırdık

Başbakan Erdoğan, Çanakkale Boğazı’nda yapılacak köprünün büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Burada Japonya teknolojisiyle birlikte olalım dedik. Bu tekliflerimizi kendilerine yaptık” dedi. Türkiye ile Japonya’da ortak kurulacak teknik üniversitenin kendisini en çok sevindiren gelişme olduğunu söyledi

Erdoğan, Türkiye-Japonya Teknik Üniversitesi kurulacağını bildiren Erdoğan, “Daha sonra da karşıtını Japonya’da kuracağız” diye konuştu.

Haberin Devamı