Gazete Vatan Logo

Erdoğan: Hortumlar kesilecek, kulağımızın üzerine yatmayacağız

DEİK'in 17'nci Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmek için yarışacağı "asude günlerin" yakında olduğunu söyledi ve "Hortumlar kesiliyor, kesilecek" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisinin kısa bir zaman içinde gösterdiği büyük iyileşmenin dünyanın her yanında büyük bir şaşkınlık ve hayranlık uyandırdığını söyledi. "Hortumlar kesiliyor, kesilecektir. Kara delikler tıkanacaktır" diyen Erdoğan, devletin bundan böyle kulağının üstüne yan gelip yatmayacağını ifade etti. İstanbul'da toplanan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 17. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, yoğun bir diplomatik temas trafiğinin ardından iyi haberlerle, Türkiye'nin geleceği açısından son derece ümit vadeden haberlerle katılımcıların arasında olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Aralık'ta sonuç almalıyız
Erdoğan, şunları kaydetti: "Gerek ABD'deki G-8 Zirvesi sırasında, gerekse Hollanda'daki temaslarımız sırasında, Türkiye'nin son dönemdeki çok yönlü diplomatik çabalarının az veya çok, şu an da eleştirel yaklaşımlar da içinde olmak suretiyle, net ve açık mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzde 6 aylık bir süreç var. Bu süreç içinde bizler, STK'larla elele, omuz omuza, performansı yüksek ama bu performans muhataplarımızı incitmeyecek şekilde sürdürmeliyiz. Ve neticeyi de inşallah Aralık ayında almalıyız. Bugün Türkiye'nin uluslararası itibarı birkaç yıl öncesiyle karşılaştırılmayacak kadar önem arz etmektedir. 18 ay önce görüştüğüm ülke başkanları, başbakanlarıyla bugün görüştüğümde, fark hakikaten hissedilir bir şekilde."

Erdoğan, "Ekonomik programdan taviz vermeyiz, verilmeyecektir de. En azından bir süre daha temkin elden bırakılmayacaktır. Uluslararası rekabete ayak uydurmayanlar, şunu bilelim ki düşecektir. Kalan sağlar yollarına devam edecektir. Bu dönem ekonominin acı ama gerçek olan buyanıdır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Türk girişimci ve yatırımcılarının artık dünya piyasalarını zorlamaya başladığını belirterek, şöyle devam etti: "Dünyayı saran Türk markalarının birbiriyle rekabet ettiği, yabancı sermaye odaklarının Türkiye'ye yatırım yapmak için birbiriyle yarıştığı o asude günler uzak değildir."

Konuşmasında Erdoğan, dünyada özellikle son ekonomik parametrelerin kriz ihtimallerini körüklemek isteyenler için bir zemin oluşturdunu ifade ederek, Türkiye'nin "son petrol krizini emerek bu krizden etkilenmediğini" de kaydetti.

Erdoğanın açılışını yaptığı Borçelik'in kapasitesi 1 milyon tona çıktı
Arcelor ve Borusan'ın ortak olduğu Borçelik'in "Sürekli Sıcak Daldırma Galvaniz Hattı" yatırımı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle açıldı. 140 milyon dolarlık yatırımla Borçelik'in yassı çelik üretim kapasitesi ikiye katlanarak 1 milyon tona çıktı. Bu yatırımla Borçelik dünya sıralamasında ilk 5'e girdi. Borçelik yatırımla 2004 yılında toplam satışlarının yüzde 30 oranında artmasını beklerken 490 milyon dolar ciro hedefliyor. Borçelik'in Gemlik tesislerinde düzenlenen açılışta konuşan Borçelik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, yeni yatırımla birlikte toplam yatırımın 340 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Borçelik'in yeni galvaniz hattı özellikle otomotiv sektöründe kullanılan galvanizli sacda tedarik zincirini geliştirerek ithalatta 90 milyon dolarlık azalma sağlayabilecek.

Açılıştan notlar: Coşkun senfoni için "Zulüm" dedi, Unakıtan baret takmadı
Borçelik tesislerinin açılışı bakanlar arasında ilginç diyaloglara sahne oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı uyararak "Baretini giy. Sizin başınıza birşey gelirse memleketin dengeleri bozulur" dediler. Ancak Unakıtan'ı bir türlü baret giymeye razı edemediler. Coşkun "Neden baretini giymiyorsun?" dediğinde ise Unakıtan "Kafamıza birşey düşse bile bu kadar uzun boylunun arasında beni bulmaz nasıl olsa. O yüzden giymiyorum" cevabını verdi.

Coşkun Bayburt'u örnek gösterdi
Bu arada açılış için Borusan senfoni orkestrasının konser vereceğini duyan Bakan Ali Coşkun yüzünü buruşturdu. "Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi" örneğini hatırlatan Coşkun "Bu konseri dinlememiz şartı mı biz sonra gelsek olur mu?" diye sordu. Binali Yıldırım'ın "Bu Bayburt işi de ne?" sorusu üzerine ise Coşkun şu açıklamayı yaptı:

"Bir gün Bayburt'a da böyle bir senfoni orkestrası gitmiş. Bayburtlu konsere gidip saatlerce konser dinlemiş. Bir Bayburtlu durumu daha sonra'Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmemişti'diye özetlemiş."

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, bir gazetecinin İstanbul'a yapılacak tüpgeçidin depreme dayanıklı olup olmadığı yönündeki sorusuna, "Milletin kafasını karıştırmayın. En güvenli yapılar yatay yapılardır. Dikey yapılar depremde daha çok hasar görür. Onun için depremde yatay yapılar sığınağımız olacak" karşılığını verdi.

Haberin Devamı