Gazete Vatan Logo

Erciyes'te yapay kar sevinci

Avusturya'dan getirilen yapay kar makinesi sabaha kadar çalıştırıldı


KAR sıkıntısı yüzünden kayak sezonunu hala açılmayan Erciyes'te pistlere yapay kar yağdırıldı. Erciyes'teki turizm işletmecileri tarafından Avusturya'dan getirilen yapay kar makinesi gece yarısı çalıştırıldı. Makinenin çalıştırıldığı bölgede yaklaşık 5 saatte 5 santimetre kalınlığında kar yağdırıldı.

Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezine, turizm işletmecisi ve kayakçı Mehmet Eğlencelioğlu tarafından deneme amaçlı olarak getirilen kar makinesi, gümrükten alınarak saat 22.00 sıralarında Erciyes Dağı Tekir Yaylası'ndaki pistlere getirildi. Gençlik ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Toymuş'un da çalışmasını izlediği makine, ürettiği kar ile izleyenlerden tam not aldı.

Turizmci Mehmet Eğlencelioğlu, gerekli şartlar, hava sıcaklığı ve nem oranına bağlı olarak saatte yaklaşık 100 metreküp kar üretebilen makinenin, pisti yaklaşık 2 günde tamamen karla kaplayabileceğini belirtti. Eğlencelioğlu, "Erciyes Dağı'nda bu sezon ne yazık ki kar sıkıntısı yaşanıyor. Sezonun açılamaması üzerine valilik ve belediyelere başvurup yapay kar üretecek 5 makine ile pistlerinin tümünün kayılabilir hale getirileceğini söyledik. Bunu kanıtlamak için de tanesi yaklasık 38 bin euroya satılan makinelerden birini birini tanıtım için getirip, çalıştırdık. İlk etapta 5 tane kar makinesi getirilecek, kısa süre sonra da bu sayı 15'e çıkartılarak, Erciyes Türkiye'de ilk faal çalışan yapay kar üretme tesisine sahip olacak" dedi.

Türkiye Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Hisarcık Belediye Başkanı Ali Veral ise "Dünyadaki küresel ısınma nedeniyle Alpler de dahil olmak üzere hiç bir kayak merkezinde kar yok. Bu nedenle de kayak merkezimizde alternatif çalışma olarak kar makinesi ile kar üretimine başlıyoruz. Kar makinesinin getirilmesi hususunda Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki başta olmak üzere, Hisarcık Belediyesi, Kaski ve Erciyes'teki bazı işletmeciler gibi bu projeye büyük destek verenlerle birlikte Erciyes'te ilk etapta 5 makine ile kısa süre içerisinde bu sistemi oturtacağız. Sistemin oturmasıyla birlikte Erciyes'in dünya çapında bir kayak merkezi olması yolundaki adımlardan bir tanesi de atılmış olacaktır" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Müdürü Yahya Şahan da yaptığı açıklamada "Dünyada bir çok kayak merkezine baktığımızda kar ile bir sıkıntıları yok. Çünkü yıllar öncesinden bu makineleri çalıştırmaya başlamışlar. İnşallah bu makinelerin faaliyete geçmesiyle bizim de kar ile bir sıkıntımız kalmayacak. Sezonu erken açıp geç kapatabileceğiz. Bu sayede de bir çok yarışları da yapma imkanı bulabileceğiz" diye konuştu.

Kayseri Büyükşehir ve Hisarcık Belediyeleri'ne ait arözözlerle taşınan suyla saat 22.00'den 03.00'e kadar 5 saat çalışan makine, çevresinde yaklaşık 5 santimetre kar yağdırdı.

Tankerle taşınan suyla çalışan makine, bu suyu zerrecikler halinde havaya püskürtüyor. Sıfırın altında derecelerde havadaki bu zerrecikler kara dönüşerek piste yağıyor.

Haberin Devamı