Makyaj malzemesi alırken bilinmesi gerekenler

Makyaj malzemesi seçerken sağlımız için nelere dikkat edelim?

Makyaj malzemelerinin çoğu sentetik boyalar içerir. Ruj ve farlarda bulunan azoik renklendiricilerin çoğu toksindir. Bu nedenle mutlaka makyaj ürünleri tercih ederken, sentetik bazlı makyaj malzemeleri yerine doğal özlü makyaj malzemeleri tercih etmeye dikkat edilmelidir. Ürün alınırken etiketi incelenmeli, üzerinde “doğal”, “bitkisel” ve “organik” yazılar mutlaka aranmalıdır. Bunun yanında incelediğiniz ürün, sıralayacağım şu maddelerden herhangi birini içerirse, kesinlikle tercih edilmemelidir.

Paraben: Kozmetik, cilt bakım ürünlerinde raf ömrünü uzatmak ve koku giderici olarak kullanılmaktadır. Alerjik reaksiyon ve ciltte kızarıklığa neden olabilir.

Sodyum Lauryl sülfat (SLS) ve Amonyum Lauryl sülfat (ALS): Vücut tarafından kolayca emilir ve yine ciltte tahrişe neden olur.

İzopropil alkol: Alkol bazı cilt bakım ürünlerinde çözücü olarak kullanılır. derinin koruyucu örtüsünün dengesini bozabilir.

Alüminyum: Yaşlılık ile ilişkili Alzheimer hastalığıyla ilişkisi olduğu düşünülüyor

Haberin Devamı

Madeni yağ: Petrol türevidir. Kaplayıcıdır, cildin salgıladığı toksin örtü üstüne rahat çıkamaz. Bu da sivilce ve diğer cilt şikâyetlerine neden olabilir.

Polietilen Glikol (PEG): kozmetik ürünlere kıvam katmak için kullanılır, cildin bakterilere karşı daha savunmasız kalmasına neden olabilir.

Duyarlı cilde sahip insanların hipoalerjenik ürünler kullanması tavsiye edilir. Hipoalerjenik kozmetiklerde alerji riski çeşitli formüllerle azaltılır, minimize edilir. Bu anlamda, üzerinde ‘hipoalerjenik’ veya ‘alerji açısından test edilmiştir’ ibaresi olan ürünler güvenlidir.

2) Sağlıksız makyaj ürünü kullanmak ne tür sorunlara yol açabilir?

Örneğin İngiltere’de son araştırmada, kadınların artan meme kanseri ile paraben kullanımı arasında ilişki gözlemlenmiştir. Bunun yanında zararlı kimyasallar içeren makyaj ürünleri, akne, döküntü, egzema, doğum bozuklukları ve bağışıklık sistemi zayıflığı ve ne yazık ki yıllarca kullanımları sonucu kansere kadar varan kötü sonuçlara neden olabilirler. ABD Ulusal Meslekî Güvenlik ve Sağlık Enstitüsünün yaptığı bir araştırma, kozmetiklerde, 800 den fazla zararlı kimyasal madde bulunduğunu ortaya koymuştur. Kozmetiklerde kullanılan 2 bin 983 kimyasal madde üzerinde yapılan araştırma sonucunda, bunların 884 ünün toksik (zehirli) olduğu belirlenmiştir. Bu kimyasallardan 774 ünün yüksek derecede zehirlenmelere, 146 sının tümörlere, 218 inin üreme bozukluğuna, 314 ünün mutasyona ve 376 sının deri ve göz rahatsızlıklarına sebep olduğu açıklanmıştır.

Haberin Devamı

3) Fondöten alırken nelere dikkat edelim?

Fondöten seçimi yaparken içeriklerine çok dikkat etmek gerekir: Örneğin akneli ciltlere sahip kadınlarınkişilerin su bazlı bir fondöten, kırışıklığı daha yoğun olan ciltlilerin ise, daha ince yapıda ve nemlendirici etkisi olan bir fondöten tercih etmeleri gerekir. İçeriklerine gelince kanserojen etkisi bulunan paraben, kesinlikle içermemelidir, bunun yanında ciltte kaşıntı ve kuruluk yapan bizmut ve gözenekleri artırmaya sebep olan ve belirginleştiren talc da olmaması gereken maddelerdir.

Haberin Devamı

4) Ruj alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Rujların içinde bulunan petrolatum, lanolin, eosin, pigment maddeleri insan sağlık açısından tehlikeli olabilecek maddelerdendir. Lanolin, doğal olarak kuzu koyun kıllarından elde edilir ve çok sayıda allerjen içerir. Petrol bazlı değil de, bitkisel bazlı rujlar tercih etmek gerekir. Aksi takdirde, alerjik reaksiyonlar, dudaklarda şişme gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Ayrıca seçtiğiniz ruj mutlaka güneş koruyucu özelliğe sahip olmalıdır. Rujunuzda bulunması gereken bir diğer özellikte nemlendirici içermesidir. Dudak çatlaklarına karşı dudaklarınızı korur. Vitamin E ise antioksidan özelliği ile ikincil bir koruma sağlar.

5) Göz kalemi alırken nelere dikkat edelim?

Göz kalemlerindeki zararlı maddeler, kuruma ve yanmalar dışında kornea ülserlerine kadar gidebilen hasarlara yol açabilir. Bu nedenle yine paraben, selenyum, nikel, talyum gibi maddeleri içeren kremler tercih edilmemelidir. En önemlisi de göz kalemlerinin kurşun içermeleridir. Kurşun çocuklar üzerindedavranışsal bozukluklara ve öğrenme sorunlarına yol açar, bu nedenle özellikle hamile bayanlar kurşun içeren ürünlerden kesinlikle kaçınmalıdır. Hassas cilde sahip olan kimseler de, mutlaka kurşunsuz, yumuşak kalemler tercih etmelidir.

Haberin Devamı

6) Rimel seçerken nelere dikkat edelim?

Rimeller de bir diğer zararlı kimyasallar içeren kozmetiklerdendir. Öyle ki, manyetik rezonans görüntülemede beklenmedik görüntü oluşturarak yanlış yorumlara sebep olabilmektedir. Kirpiklerin hacmini artıran rimellerin bazılarında bulunan thimerosal adlı madde de tahriş edicidir. Özellikle yağ bazlı rimellerin temizlenmesi için yağı çözebilen temizleyiciler gerekir ki bunların alerjiye sebep olma veya tahriş etme oranları daha yüksektir. Rimel tercih ederken, bu noktalara dikkat edilmelidir.

DİĞER YENİ YAZILAR