Yaşlılık lekeleri çözümsüz değil

Yaşlılık 65 yaş üzeri olarak tanımlanır ancak doğumdan itibaren başlayan bir süreçtir. 20 yaşına kadar büyüme ve gelişme olarak görülen değişiklikler, bu yaştan sonra yaşlanmanın başlangıcıdır. Yaşlanma sürecinde deride metabolizma ve dolaşım azalır. Deri incelir ve hassasiyeti artar. Özellikle kollejen ve elastik lifler, hücreler arasındaki dolgunluk veren yapılar ve yağ dokusunun da azalması ile birlikte yanaklarda çöküntüler, renk değişikliği yani sararma, lekelenmeler oluşur. 45 - 50 yaşlarında oluşmaya başlayan ‘Lentigo’ olarak tabir ettiğimiz, yaşlılık lekeleri derinin üst tabakasında kahverengi pigmentlerin birikmesi ile oluşur. Çoğunlukla ellerin üstünde, burun ve çevresinde daha gözlemlenir. En önemli nedeni, güneş ışınlarıdır, ışınların içerdiği ultraviyole ışıkları, cilt üzerinde hücreleri hasara uğratan serbest radikal oluşumuna, serbest radikaller ise cildin üst tabakasında, pigmentlerin yani deriye renk veren oluşumların, yoğun bir şekilde bir araya gelerek, yaklaşık 1-2 cm büyüklüğünde kahverengi bir görünüm oluşmasına sebep olurlar. En sık görüleni güneşe bağlı olan solar lentigodur.

Haberin Devamı

Yaşlılık lekeleri çözümsüz değil

Antioksidanlar...

Serbest radikallerin leke oluşturması engellemek amacıyla, antioksidan içeren maddelerin, çeşitli yollarla vücuda alınması gerekir. Kremler içeriğinde, Vitamin C, Vitamin E, Glutadyon, Lipoik Asit, Silisalik asit, buğday ve soya özleri, Koenzim Q 10 veya renk açıcı Alpha Arbutin gibi maddeler içermelidir. Örneğin, Koenzim Q10 vücutta doğal olarak üretilen güçlü bir antioksidandır. Cilt ve diğer vücut hücrelerini serbest radikallerin zararlarından korur. Aynı zamanda enerji üretimi ve bağışıklık sisteminin fonksiyonları üzerine de etkilidir. Koenzim Q10 açısından zengin olan gıdalar somon, tuna gibi yağlı balıklar ve ciğer olarak sayılabilir. Ayrıca bu enzimi içeren kremler ve çeşitli cilt bakım ürünleri de piyasada bulunmaktadır. Çok güçlü bir antioksidan olduğu için, yaşlanma ile ilgili cilt problemlerinde, sıkça başvurulan bir maddedir.

Yaşlılık lekeleri çözümsüz değil

Her şeyden önce, güneş koruyucu kremler yaz-kış demeden her mevsim mutlaka kullanılmalıdır. Bu, yaşlılık lekeleri konusunda yapılması gereken en önemli ve primer önlemdir.

Haberin Devamı

Lazer mucizesi

Bunun haricinde antioksidan ve Hyaluranik asit içeren kremler, 20’li yaşlardan itibaren kullanılmaya başlanmalıdır. Oluşmuş lekeler için ise, uzman ellerde yapılan cilt soyma işlemleri (Bitkisel ve kimyasal peeling) çok olumlu sonuçlar verir. Ancak günümüz teknolojileri bize, lazer gibi mucize olarak nitelendirilen çözümler de sunmaktadır. Kullanılan lazerler arasında ise en ideali, Q-Switch lazerler gösterilmektedir. Lazer alanında son gelişmelerden biri olan RevLite Q- Switch Nd:YAG lazer, leke tedavilerinde hem laser ışığı hemde PTP( fotoakustik teknoloji) kullanıp, ışık kaynaklı tedaviye ilave olarak ses dalgaları ile lekeleri parçalayıp tedavi eden,son derece etkili ve güvenli bir yöntem olduğu ifade edilmekte.Bu laserlerle yapılan ve nonablatif tedavi olarak sunulan tedavilerde,deriyi soymadan yapılan tedavi şekilleri olduğu,tedavi sonrasında hemen işe veya eve dönmenin mümkün olduğu tedaviler olarak ifade edilmektedir. Laserlerle yapılan tedaviler, güneş ışıklarının eğimli geldiği sonbahar ve kış dönemlerinde yapılmasının uygun olduğu tedaviler olup sonrasında muhakkak güneş koruyucu kremlerin sürülmesi unutulmamalıdır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR